Wings: Ο φωτογράφος Gary Nolton μιλάει για την φωτογραφία του Michael Jordan που κρεμόταν στους τοίχους χιλιάδων σπιτιών!


Wings: Ο φωτογράφος Gary Nolton μιλάει για την φωτογραφία του Michael Jordan που κρεμόταν στους τοίχους χιλιάδων σπιτιών!

Ένα από τα πιο γνωστά πορτραίτα του GOAT του μπάσκετ Michael Jordan έχει την ονομασία Wings.

Με αφορμή το The Last Dance του Netflix, συνεχίζουμε με την αναφορά μας στους φωτογράφους και τις φωτογραφίες που σχετίζονται με την δυναστεία των Chicago Bulls την δεκαετία του 90 και ειδικά με τον Michael Jordan.

O Gary Nolton είναι ο φωτογράφος που έκανε το πορτραίτο του Michael Jordan, στο οποίο απεικονίζεται να έχει ανοιχτά τα χέρια του, κρατώντας μία μπάλα στο ένα.

Το πορτραίτο αυτό κυκλοφόρησε ως πόστερ της Nike και βρέθηκε σε χιλιάδες σπίτια, ενώ ακόμα μπορείτε να το βρείτε στην Amazon, σε διαστάσεις 182,5 x 58,5 εκατοστά στην τιμή των 20 λιρών Αγγλίας.

Πάνω από την εικόνα του Michael Jordan βλέπουμε την λέξη Wings (φτερά), ενώ από κάτω υπάρχει το κείμενο:

Kανένα πουλί δεν πετάει πολύ ψηλά
Aν πετάει με τα δικά του φτερά
William Blake (Άγγλος ποιητής, ζωγράφος)

Ο Nolton αναφέρει σχετικά σε συνέντευξη του στο site highsnobiety:

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στούντιο μου στο Πόρτλαντ και ειλικρινά δεν θυμάμαι την ακριβή ημερομηνία, πιστεύω το καλοκαίρι του 1989.

Εκείνη την εποχή ήμουν ήδη freelance φωτογράφος για επτά χρόνια και είχα φωτογραφίσει πολλές διαφημιστικές καμπάνιες, editorial εικόνες, καταλόγους και άλλες εικόνες για δεκάδες διαφημιστικά γραφεία και πελάτες σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Nike.

Αυτή η στάση ήταν η μοναδική ιδέα για την λήψη αλλά έκανα κάποιες έγχρωμες εκδόσεις αφού ήμασταν εκεί και είχαμε χρόνο.

Στην ερώτηση Πιστεύετε ότι η αποδοχή της φωτογραφίας θα ήταν η ίδια αν η Nike είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια έγχρωμη έκδοση; ο Nolton απάντησε:

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση! Ίσως, αλλά αισθάνομαι ότι η ασπρόμαυρη εικόνα έχει περισσότερη δύναμη καθώς οδηγεί τον θεατή στη μελέτη της γραμμής και της φόρμας χωρίς την απόσπαση του χρώματος.

Όσο αφορά αν ο Nolton είχε προτείνει την πόζα που έκανε ο Jordan είπε:

Όχι, ακολουθούσε μια σχεδιασμένη διάταξη που παρείχε ο πελάτης, η Nike. Η συνεισφορά μου ήταν το στυλ του φωτισμού, ο τρόπος με τον οποίο τονίσθηκε το σκηνικό και στη συνέχεια φυσικά το έργο της δημιουργίας της κύριας εκτύπωσης, την οποία έχω ακόμα.

Ποιον εξοπλισμό όμως χρησιμοποίησε ο Nolton;

Δεδομένου ότι η εικόνα επρόκειτο να εκτυπωθεί τόσο μεγάλη, ήθελα το υψηλότερης ποιότητας αρνητικό. Έκανα λοιπόν έξι εκθέσεις με το φιλμ Kodak Plus-X B&W με την κάμερα Sinar P 4 “x5” και με φακό τον Nikon 210mm. Ο φωτισμός έγινε με ηλεκτρονικές μονάδες φλας Speedotron και χρησιμοποιήθηκαν διάφορα αξεσουάρ διάχυσης.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ερώτηση που του έγινε: Σήμερα, σκεφτόμαστε το Photoshop ή το Instagram όταν πρόκειται για επεξεργασία. Τι, εάν υπήρχαν, αλλαγές έγιναν μετά την λήψη στην κάμερα στον σκοτεινό θάλαμο;

Όλη η επεξεργασία και η εκτύπωση έγινε στον σκοτεινό θάλαμο μου. Έκανα αρκετές εκτυπώσεις με βάση χαρτί από ίνες σε 16 × 20 πριν νιώσω οκ να την υποβάλλω στον πελάτη. Η μόνη «επεξεργασία» ήταν να αναλάβει ένας καλλιτέχνης να αφαιρέσει την υποστήριξη που ήταν κάτω από την μπάλα. Φυσικά ο MJ μπορούσε να κρατήσει την μπάλα, αλλά θέλαμε να το καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο αβίαστο για να κρατήσει τη σωστή στάση και να έχει την μπάλα στην ακριβή θέση.

Η συνέντευξη κλείνει με την συμβουλή του φωτογράφου σε όσους μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να τραβήξουν πορτρέτα σπουδαίων ταλέντων όπως ο Michael Jordan:

Σύντομη απάντηση? “Να είστε προετοιμασμένοι, να είστε σίγουροι και να είστε ο εαυτός σας.”

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Michael Jordan The Last Dance
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 22 Μαΐου 2020 στις 17:58

    Η έννοια της μετά-επεξεργασίας μιας εικόνας είναι τόσο παλιά, σχεδόν όση και η ιστορία της φωτογραφίας. Είτε γίνονταν σε σκοτεινό θάλαμο, πάνω στο αρνητικό είτε -σήμερα- σε κάποιο πρόγραμμα, αυτό δεν αφαιρεί καθόλου την “αξία” της εικόνας, γιατί απλά η όποια επεξεργασία έρχεται απλά να ενισχύσει το “όραμα” του δημιουργού. Και θα μου επιτρέψετε να δώσω σε νέους φωτογράφους δύο συμβουλές από την μικρή μου εμπειρία:
    1. Μην σβήνετε καμμία φωτογραφία που έχετε κάνει. (Αποκτώντας εμπειρία στην πορεία, θα μπορείτε να διακρίνετε άν ήταν ή όχι λανθασμένη η λήψη, ακόμα κι αν είναι εκτός εστίασης, κουνημένη ή με πολύ θόρυβο!)
    2. Μην ασχολείστε με την μετά-επεξεργασία μιας εικόνας, πρίν “ακονίσετε” την φαντασία σας και γίνετε γνώστες των διάφορων τεχνικών φωτογραφίας.
    Βάιε αν πιστεύεις ότι οι συμβουλές μου δεν είναι σωστές, σε παρακαλώ διόρθωσέ με!
    Ευχαριστώ πολύ

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!