Φωτογράφος εναντίον του Smithsonian για ένα πορτρέτο του Prince


Φωτογράφος εναντίον του Smithsonian  για ένα πορτρέτο του Prince

Οι διαμάχες για τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών φαίνεται ότι βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μία ιστορία παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων μίας φωτογραφίας ήρθε στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του σπουδαίου τραγουδιστή Prince.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η φωτογράφος Lynn Goldsmith και το Studio της κατηγορούν το Ίδρυμα Smithsonian ότι παραβίασε τους όρους χρήσης ενός πορτρέτου του Prince, που η φωτογράφος τράβηξε το 1993.

To συγκεκριμένα πορτρέτο του καλλιτέχνη είχε πωληθεί από τη Goldsmith στον συλλέκτη Jimmy Iovine, ο οποίος το δώρησε στο Ίδρυμα. Κατά την πώληση από την φωτογράφο στον συλλέκτη υπήρχε ρητή αναφορά στη διατήρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του φωτογράφου και επισήμανση ότι η φωτογραφία δεν θα μπορούσε να δημοσιευτεί, αντιγραφεί, προβληθεί, ψηφιοποιηθεί ή αναπαραχθεί. Επιπλέον στους όρους υπήρχε η σημείωση ότι η φωτογραφία προορίζονταν για την προβολή μόνο για τα μάτια του αγοραστή.

Μετά τον θάνατο του Prince στις 21 Απριλίου, η National Portrait Gallery του Smithsonian κρέμασε το πορτραίτο σε ένα από τους τοίχους της και ειδοποίησε τα Μ.Μ.Ε. ότι μπορούν να το φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν, κάτι που έκαναν πολλά μέσα όπως το AP και το Getty. Επιπλέον η Gallery έδωσε μέσω του site της τη δυνατότητα στο κοινό να κατεβάσει τη φωτογραφία.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τη φωτογράφο και το Studio της να καταγγείλει τις πράξεις του Ιδρύματος ως παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας.

Η National Portrait Gallery απέσυρε το λινκ για το κατέβασμα της εικόνας αλλά όπως λέει η φωτογράφος η ζημιά έχει γίνει και πλέον ζητάει αποζημίωση.

Το πορτραίτο του Prince συνεχίζει να είναι δημοσιευμένο στον Instagram λογαριασμό του Smithsonian (αν και με αναφορά στη φωτογράφο), κάτι που εξακολουθεί βάση των παραπάνω να είναι παραβίαση των όρων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το Ίδρυμα ήρθε σε συμβιβασμό με τη φωτογράφο. Μένει να δούμε αν θα μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξη της υπόθεσης ή θα υπάρξει μυστικός συμβιβασμός των δύο πλευρών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PDN
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!