Φωτογράφος κατασκευάζει μινιατούρες και δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες με φόντο τον νυχτερινό ουρανό!


Φωτογράφος κατασκευάζει μινιατούρες και δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες με φόντο τον νυχτερινό ουρανό!

“Η γη του πουθενά είναι η γη που μπορείς να χτίσεις τα όνειρά σου και να τα κάνεις πραγματικότητα” λέει ο φωτογράφος Samy Al Olabi για το πρότζεκτ του “Nowhere Land”.

Σπάζοντας του κανόνες και σκεπτόμενος “έξω από το κουτί” είναι κάτι που όλοι οι φωτογράφοι πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους.

Ο βραβευμένος φωτογράφος Samy Al Olabi θέλησε να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο, εμπνευσμένος από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένας αστροφωτογράφος που ζει στο Ντουμπάι της πολυτέλειας αλλά και της εκτεταμένης φωτορύπανσης.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το είδος της αστροφωτογραφίας, γνωρίζουν πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι, καθώς πέραν από το απαραίτητο ξενύχτι, συνήθως ο αστροφωτογράφος πρέπει να ταξιδέψει αρκετά μακριά από κάποια μεγάλη πόλη ώστε να βρει μια τοποθεσία με την λιγότερη δυνατή φωτορύπανση.

“Ήμουν παθιασμένος με την αστρονομία από μικρό παιδί, και όταν γνώρισα την αστροφωτογραφία, την συνδύασα με την αγάπη μου για την αστρονομία, την φύση και τα τοπία με τις περιπέτειες, τα ταξίδια και το κάμπινγκ στο ύπαιθρο. Αυτή η όμορφη συνταγή είναι τέλεια για εμένα.”

Οι επιλογές τόσο για εύρεση κατάλληλης τοποθεσίας για αστροφωτογραφία όσο και ενδιαφέροντος θέματος στην ευρύτερη περιοχή του Ντουμπάι είναι ελάχιστες.

Δεν υπάρχουν παραδοσιακά χωριά για να φωτογραφίσεις σπίτια ή καλύβες. Συνήθως βρίσκεσαι μπροστά σε κιτρινοκόκκινες αχανείς ερήμους με όμορφους αμμόλοφους και δέντρα Ghaf, και σε καφέ βουνά οφιόλιθου γνωστά ως Hajar Mountains αναφέρει ο Samy.

Θέλοντας να δημιουργήσει κάτι νέο, ο Samy ξεκίνησε να συλλέγει και να κατασκευάζει μινιατούρες επαρχιακών κατοικιών, παλιών πλοίων ακόμα και φάρων.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του πρότζεκτ ήταν να βρεθεί ο συνδυασμός του κατάλληλου τοπίου με την αντίστοιχη μινιατούρα όπως αναφέρει ο ίδιος. Συνήθως τοποθετούσε όλες τις μινιατούρες και τον φωτογραφικό του εξοπλισμό στο αυτοκίνητο του και απομακρυνόταν από την πολύβουη πόλη του Ντουμπάι.

Τεχνικά η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν να βρει το σωστό εστιακό μήκος, την κατάλληλη γωνία λήψης και απόσταση από το αντικείμενο ώστε το αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό, καθώς σκοπός του ήταν το ακριβώς αντίθετο από την δημιουργία του miniature effect που συνήθως βλέπουμε σε εικόνες στο διαδίκτυο.

Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ ο φωτογράφος χρησιμοποίησε τους φακούς Nikon 14-24mm F/2.8 και τον Samyang/Rokinon Fisheye 12mm F/2.8.

Για να μιμηθεί την προοπτική του πραγματικού τοπίου έπρεπε να τοποθετήσει το αντικείμενο στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς ψηλότερα από την μηχανή.

Φωτογραφίζοντας από πολύ κοντά με την χρήση υπερ-ευρυγώνιου ή fisheye φακού δημιουργείται η εντύπωση ότι ο φωτογράφος στέκεται μπροστά από ένα πραγματικών διαστάσεων αντικείμενο.

Όπως σημειώνει ο Samy, το μυστικό για ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στην σωστή εστίαση και ο ίδιος χρησιμοποίησε την τεχνική Focus Stacking, αλλάζοντας ελαφρώς την εστίαση μεταξύ των λήψεων από την περιοχή μπροστά από το αντικείμενο μέχρι το άπειρο.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις έκθεσης, είναι οι τυπικές για το είδος της αστροφωτογραφίας, κάτι που σημαίνει αρχικά μεγάλους χρόνους έκθεσης , και μετέπειτα διορθώσεις στην έκθεση για την ανάδειξη λεπτομερειών του αντικειμένου και του τοπίου, καθώς και χρήση stacking λογισμικού για καλύτερο αποτέλεσμα στην μείωση θορύβου στην τελική εικόνα.

Ο Samy Al Olabi είναι βραβευμένος Σύριος/Αιγύπτιος φωτογράφος με έδρα το Ντουμπάι. Εμπνευσμένος από την αγάπη του για την φύση και τον νυχτερινό ουρανό, φωτογραφίζει τα αστέρια από τις σκοτεινές περιοχές της Αραβίας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες εικόνες από την δουλειά του στην σελίδα του, καθώς και στο Facebook, Instagram και YouTube.
Το παρόν άρθρο και οι φωτογραφίες δημοσιεύονται με την άδεια του δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DIYPhotography
author
Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Global Ambassador των εταιρειών Tokina & Hoya, είναι επαγγελματίας φωτογράφος και βραβευμένος κινηματογραφιστής timelapse, εισηγητής σε workshop φωτογραφίας και timelapse.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!