Φωτογράφος μηνύει την Nike για μία φωτογραφία του Michael Jordan


Φωτογράφος μηνύει την Nike για μία φωτογραφία του Michael Jordan

To logo της Nike “Jumpman” είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το μπάσκετ.

Φαίνεται όμως ότι αποτελεί και ένα πολύ σοβαρό πονοκέφαλο για την Nike καθώς ο φωτογράφος Jacobus Rentmeester μήνυσε την εταιρεία, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων του, καθώς το λογότυπο βασίζεται σε μία φωτογραφία του.

Η ιστορία ξεκινάει το 1984 όταν ο Rentmeester φωτογράφισε για το περιοδικό Time τον ανερχόμενο αστέρα του μπάσκετ Michael Jordan. Ο φωτογράφος προσήλθε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και έπεισε τους υπευθύνους η φωτογράφιση να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Στην συνέχεια επέλεξε ένα χώρο που να μην έχει πολλά αντικείμενα στο περιβάλλον του και τοποθέτησε μία μπασκέτα. Πριν την άφιξη του Jordan ο Rentmeester έκανε μερικές δοκιμαστικές λήψεις. Κατά την φωτογράφιση ο φωτογράφος ζήτησε από τον Jordan να καρφώσει σε μία μπασκέτα, αντιγράφοντας την κίνηση μπαλέτου grand jeté, ανοίγοντας όσο μπορούσε τα πόδια του κατά την “πτήση” του. Ο Rentmeester χρησιμοποίησε μία Hasselblad 6×6 και ισχυρά flash με γεννήτρια, αλλά και μία Polaroid μηχανή για να δείξει στον Jordan τι ακριβώς ήθελε να πετύχει. Χρησιμοποιώντας το flash και έχοντας κόντρα τον ήλιο κατάφερε να δημιουργήσει μία αρκετά καθαρή σιλουέτα του μπασκετμπολίστα.

Μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών η Nike πλησίασε τον φωτογράφο και αφού πλήρωσε 150 δολάρια χρησιμοποίησε δύο από τις φωτογραφίες του (για περιορισμένο χρονικό διάστημα), ενώ μερικούς μήνες αργότερα τον πλήρωσε έξτρα 500 δολάρια για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την μία.

Το 1985 η Nike προχώρησε στην φωτογράφιση μίας νέας εκδοχής της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Όμως οι δύο φωτογραφίες έμοιαζαν τόσο πολύ με αποτέλεσμα ο Rentmeester να μηνύσει την Nike και να δικαιωθεί. Η εταιρεία αναγκάστηκε να του δώσει 15.000 δολάρια και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία για ακόμα δύο χρόνια.

jordan-1
jordan-2

Φυσικά η Nike συνέχισε να χρησιμοποιεί το λογότυπο “Jumpman” και τώρα, 30 χρόνια μετά, ο Rentmeester επανέρχεται να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερη αποζημίωση και απαγόρευση της χρήσης του λογότυπου από την Nike.

Ο Rentmeester καταχώρησε την πρωτότυπη φωτογραφία του στο United States copyright office πριν περίπου ένα μήνα, προφανώς προετοιμάζοντας την μήνυση του.

Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί.

Πιστεύετε ότι θα δικαιωθεί ο φωτογράφος ή η Nike θα βρει τρόπο να αποφύγει την ήττα, μία ήττα που θα της κοστίσει πολύ ακριβά;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Michael Jordan Nike

Πηγή:

Dpreview
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

3 σχόλια

  • #
    1

    Δε μπορω να ξερω πως θα εξελιχθει η ιστορια αλλα μου ακουγεται απλα τραγικο να γινεται ολο αυτο.Δηλαδη ψαχνει ο φωτογραφος να βγαλει φραγκα απο τετοιες υποθεσεις;
    Και σιγα την παραβιαση.Ενα vector εφτιαξαν απο τη φωτογραφια που μπορει να ηταν η εμπνευση και θα μπλεκει με μηνύσεις;Παλι;

  • #
    1

    Προβλέπω να φοράνε Air Jordan μέχρι και τα τρισέγγονά του..

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!