Φωτογράφος μηνύει το Sky News για ενσωμάτωση Tweet που είχε φωτογραφία του


Φωτογράφος μηνύει το Sky News για ενσωμάτωση Tweet που είχε φωτογραφία του

Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση εξελίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο που αφορά τους φωτογράφους ανά τον κόσμο.

Ο για 17 χρόνια freelance φωτογράφος Eddie Mitchell μήνυσε το Sky News, γιατί σε άρθρο του που αφορούσε την πυρκαγιά σε ένα κτήριο, ενσωμάτωσε ένα Tweet που περιελάμβανε και μία δική του φωτογραφία από το συμβάν.

Eddie-Mitchell-Sky-News-tweet

Μέχρι στιγμής τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την άδεια/πληρωμή των φωτογράφων για την χρήση των φωτογραφιών τους, κάτι που πολλά μέσα φαίνεται να παρακάμπτουν μέσω της ενσωμάτωσης των εικόνων από το Twitter ή το Instagram. Με την ενσωμάτωση τα μέσα πετυχαίνουν και την εικόνα να προβάλλουν, χωρίς κόστος για αυτά, αλλά και να καλύπτονται πίσω από το γεγονός ότι στο ενσωματωμένο Tweet φαίνεται η πηγή και γίνεται αναφορά στον δημιουργό.

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση η φωτογραφία του Mitchell είχε αναρτηθεί με Tweet από το λογαριασμό του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού, στον οποίο ο φωτογράφος την είχε διαθέσει δωρεάν για το συγκεκριμένο συμβάν που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρει ο Mitchell πολύ συχνά παρέχει δωρεάν φωτογραφίες στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, ως ένδειξη εκτίμησης της δουλειά τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ένας πυροσβέστης του ζήτησε να κάνει Tweet μία φωτογραφία του κάτι που δέχτηκε. Από εκεί και πέρα το Sky News ενσωμάτωσε την εικόνα στην ιστοσελίδα του για δικό του όφελος, χωρίς να ζητήσει την άδεια για την χρήση της φωτογραφίας, θεωρώντας φυσιολογικό ότι μπορούσε να πράξει ότι έκανε. Όπως αναφέρει αν το Sky News ρωτούσε τον πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεση του να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία μέσω του Tweet, θα μάθαινε ότι τα πνευματικά δικαιώματα δεν ανήκουν στον σταθμό αλλά στον ίδιο.

Από την άλλη το Sky News αναφέρει ότι ενσωμάτωσε το Tweet με την φωτογραφία θεωρώντας ότι η φωτογραφία ανήκε στην πυροσβεστική υπηρεσία. Επιπλέον αναφέρει ότι από τη στιγμή που ενημερώθηκε από τον φωτογράφο απέσυρε το Tweet, ενώ αναφέρει ότι και άλλα μέσα έβγαλαν το ίδιο συμπέρασμα κάνοντας το ίδιο λάθος.

Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό δεδικασμένο για το μέλλον.

Ποια είναι η γνώμη σας; Ποιος έχει δίκιο στην περίπτωση αυτή;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Pressgazette
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!