Φωτογράφος κερδίζει τον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η ιστοσελίδα του


Φωτογράφος κερδίζει τον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η ιστοσελίδα του

Στη σύγχρονη φωτογραφική εποχή πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί και πολλά όμως έχουν πραγματικά γίνει κουραστικά.

Ανάμεσα σε αυτά είναι το απαράδεκτο φαινόμενο κατά το οποίο διοργανώνονται διαγωνισμοί φωτογραφίας, στους οποίους διακρίνονται φωτογράφοι, που έχουν σχέση με αυτούς τους διαγωνισμούς.

Πριν περάσουμε στο θέμα μας να πούμε ότι ως pttlgr θεωρούμε την φωτογραφική ηθική πάνω από όλα και ότι όλοι οι φωτογράφοι θα πρέπει να λειτουργούμε ηθικά. Ιδιοκτήτες-συντάκτες φωτογραφικών σελίδων, μέλη των ΔΣ σωματείων και συλλόγων, φωτογράφοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο (έμμισθο ή όχι) με διοργανώσεις φωτογραφικών διαγωνισμών και φυσικά κριτές φωτογραφικών διαγωνισμών ΔΕΝ πρέπει να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που εμπλέκονται άμεσα ή έστω και έμμεσα. Δυστυχώς οι τελευταίες εμπειρίες που είχαμε στην Ελλάδα δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο καθώς και στο εξωτερικό η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η περίπτωση του φωτογράφου Sal Cincotta, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της σελίδας ShutterFest και ο οποίος στον πρόσφατο φωτογραφικό διαγωνισμό του site κέρδισε την 1η θέση σε 5 από τις 16 κατηγορίες, την 2η θέση σε 4 κατηγορίες και την 3η θέση σε 2 κατηγορίες και την γενική πρώτη θέση.

Στον διαγωνισμό υπήρχε κόστος συμμετοχής, που ήταν 25 δολάρια για κάθε φωτογραφία, με κάθε φωτογράφο να μπορεί να πάρει μέρος με 25 φωτογραφίες, ενώ οι νικητές σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα έπαιρναν έπαθλα 2.000 δολαρίων.

Στον διαγωνισμό υπήρξαν συνολικά 20 κριτές, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε κριτικές επιτροπές των PPA and WPPI.

Το θέμα όπως ήταν φυσικό διαδώθηκε σε φωτογραφικά site και κοινότητες με πολλούς να παίρνουν θέση απέναντι από αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη ο ίδιος ο φωτογράφος απάντησε στο Facebook λέγοντας πολλά και υπερασπίζοντας την συμμετοχή του στον διαγωνισμό της ιστοσελίδας του και θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του η κρίση των εικόνων έγινε τυφλά (οι κριτές δεν ήξεραν ποιανού ήταν η κάθε φωτογραφία), παρουσία κοινού που έβλεπε το σκορ και την κριτική σε κάθε εικόνα (τακτική που ακολουθείτε και στο WPPI).
Επιπλέον όπως λέει ο ίδιος ακόμα και οι κριτές μπορούν να πάρουν μέρος “Judges and chairs are encouraged to enter the competition”.

Μάλιστα όπως λέει δεν υπάρχει κανένα ηθικό πρόβλημα με τη συμμετοχή του: “Why did you enter? Don’t you see the conflict? No. I do not., λέγοντας πολύ απλά ότι αφού γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς, αναφέροντας τα WPPI, SWPP και PPA δεν υπάρχει θέμα.

Διαβάστε όλο το κείμενο του εδώ.

UPDATE: Το ποστ στο facebook σβήστηκε και η απάντηση του φωτογράφου έρχεται στο blog του εδώ.

Το προσωπικό μου σχόλιο για οποιοδήποτε διαγωνισμό, οποιοδήποτε οργανισμού είναι ότι όσοι εμπλέκονται στην διαχείριση και οργάνωση των οργανισμών και των διαγωνισμών αυτών είναι ΑΝΗΘΙΚΟ να παίρνουν μέρος, έστω και αν έχει εξασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος, που για εμένα με την συμμετοχή τους και μόνο κάτι τέτοιο τίθεται καθαρά και λογικά υπό αμφισβήτηση.
Για αυτό άλλωστε σε ΚΑΝΕΝΑ μεγάλο και σοβαρό Διαγωνισμό Φωτογραφίας δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ποια είναι οι γνώμη σας; Ποια είναι η εμπειρία σας; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύει;

Μπορούν να παίρνουν μέρος κριτές στους διαγωνισμούς που κρίνουν;

View Results

Μπορούν να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς οργανισμών, μέλη του Δ.Σ του οργανισμού ή άνθρωποι του οργανισμού που συμμετέχουν στην διοργάνωση τους;

View Results

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Competitions

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!