Φωτογραφίζοντας Moonbows στο Εθνικό Πάρκο Yosemite!


Φωτογραφίζοντας Moonbows στο Εθνικό Πάρκο Yosemite!

Έχετε ακούσει ξανά για ουράνια τόξα που δημιουργούνται από το φως του φεγγαριού, γνωστά ως “moonbows”;

Ναι! Καλά ακούσατε! Αναφερόμαστε στο όχι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο κατά το οποίο το φως του φεγγαριού δημιουργεί αντίστοιχα ουράνια τόξα, που σπάνια μπορεί να πετύχει κανείς μπροστά του.

Όταν όμως ένας φωτογράφος γνωρίζει πού και πότε να τα ψάξει, μπορεί να σταθεί τυχερός και να βρεθεί μπροστά σε αυτό το εντυπωσιακό θέαμα. Έτσι συνέβη με τον Brian Hawkins, φωτογράφο με έδρα την Καλιφόρνια ο οποίος φωτογραφίζει επί σειρά 12 ολόκληρων ετών το περίφημο “φεγγαρόλουτρο” στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Η εμμονή του με αυτά τα σεληνιακά ουράνια τόξα ξεκίνησε το 2011, πολύ μετά την πρώτη του φωτογράφιση στο Yosemite. Τότε ήταν που ξεκίνησαν όλα.

Ο Hawkins, μηχανολόγος μηχανικός στην ιδιότητα, περνάει τον χρόνο του προγραμματίζοντας φωτογραφίσεις με τα ουράνια τόξα στο Yosemite. Στη συνέχεια, δημιουργεί τρισδιάστατες προσομοιώσεις αυτών.

Για τη φετινή άνοιξη, ο Hawkins έχει εντοπίσει τρεις ιδανικές ημερομηνίες για τη λήψη του φαινομένου αυτού. 14 Απριλίου έως 18 Απριλίου, 13 Μαΐου έως 17 Μαΐου και 11 Ιουνίου έως 15 Ιουνίου.

Ο Hawkins αναλύει τα δεδομένα που καταγράφει, ενώ παράλληλα περιγράφει λεπτομερώς την καλύτερη εποχή για τη σύλληψη των moonbows στη σελίδα του. Σε αυτή διατηρεί επίσης, ενημερωμένες καιρικές προβλέψεις, ώστε οι φωτογράφοι να έχουν πλήρη επίγνωση των πραγματικών πιθανοτήτων που έχουν για τη λήψη τέτοιους είδους φωτογραφιών.

Τα φεγγαρόφωτα είναι, με απλά λόγια, ουράνια τόξα που εμφανίζονται τη νύχτα, χρησιμοποιώντας το φως του φεγγαριού αντί του ήλιου. Είναι εξίσου συνηθισμένα με τα ουράνια τόξα της ημέρας, αλλά συχνά περνούν απαρατήρητα, επειδή η ανθρώπινη όραση δεν είναι τόσο ευαίσθητη στο χαμηλό φως. Τα φεγγαρόλουτρα μπορούν να βρεθούν σε σημεία όπου υπάρχει το στοιχείο του νερού, το οποίο δέχεται πάνω του άπλετο φως από το φεγγάρι, όπως οι τεράστιοι καταρράκτες του Εθνικού Πάρκου Yosemite.

Eξηγεί ο Hawkins.

Ο Hawkins λέει ότι τα moonbows, μπορούν να σχηματιστούν σε σημεία που το φως του φεγγαριού λάμπει πάνω στα σταγονίδια νερού και στον αέρα, υπό τη σωστή γωνία.

Στην πράξη, είναι πιο εύκολο να τα δούμε όταν το φεγγάρι είναι σχεδόν γεμάτο σε μια ξάστερη νύχτα, ενώ στεκόμαστε κοντά σε έναν καταρράκτη. Συνιστώ να κοιτάτε όταν το φεγγάρι είναι σε απόσταση δύο ημερών από το 100% της πληρότητάς του. Αν είστε αρκετά τυχεροί, τα moonbows κατά τη διάρκεια μιας υπερσελήνης είναι ακόμη πιο έντονα”

Προσθέτει ο ίδιος

Ωστόσο, το να προγραμματίσετε απλώς να φτάσετε στο Yosemite κατά τη διάρκεια των ημερομηνιών και των ωρών που περιέγραψε ο ΧόκινςHawkins, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δείτε το φαίνομενο. Χρειάζονται ιδανικές συνθήκες προκειμένου κάποιος να το φωτογραφίσει.

Εκτός από ένα σχεδόν “γεμάτο” φεγγάρι, ο καθαρός ουρανός είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μια ήρεμη νύχτα μπορεί επίσης να περιορίσει το φαινόμενο αυτό, καθώς είναι συχνά χρήσιμο να υπάρχει λίγος άνεμος για να μεταφέρει την ομίχλη από τον καταρράκτη ψηλότερα στον αέρα, στο φως του φεγγαριού. Η πιο σημαντική πτυχή του θέματος, είναι να γνωρίζετε πού να τοποθετηθείτε την κάμερα. Το φως του φεγγαριού διαθλάται και αντανακλάται μέσα από τα σταγονίδια του νερού στη “γωνία του ουράνιου τόξου” των 42 μοιρών, οπότε ο φωτογράφος πρέπει να γνωρίζει πού και πότε πρέπει να βρίσκεται για να επιτύχει αυτή τη γωνία σε σχέση με το νερό και το φεγγάρι.

Με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας αναφορικά με το σεληνιακό τόξο στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, ο Hawkins θεωρείται πλέον ειδήμονας στον τομέα.

Ο ίδιος είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στο φαινόμενο των moonbows, κάτι που ξεκίνησε το 2016.

Ήθελα να κάνω κάτι που κανείς δεν είχε κάνει στο παρελθόν. Άλλοι έχουν φτιάξει βίντεο με το moonbaw, χρησιμοποιώντας timelapse, αλλά για μένα η γρήγορη κίνηση δεν αποτύπωσε ποτέ μια πραγματική εμπειρία. Έτσι, ήθελα να δείξω στον κόσμο πώς είναι πραγματικά να παρακολουθείς τα “φεγγαρόλουτρα”, όπως θα τα έβλεπαν πραγματικά τα μάτια μας. Άρχισα να καταγράφω αυτά τα βίντεο κλιπ σε πραγματικό χρόνο το 2016 και με την πάροδο των ετών έκανα δύο με τρεις επισκέψεις κάθε άνοιξη, εκτός από το 2020, όταν το πάρκο ήταν κλειστό.

Η ταινία γυρίστηκε με mirrorless κάμερες της Sony, κυρίως με την A7S II και πιο πρόσφατα με την FX3. Χρησιμοποίησε φακούς prime. Χρειάστηκε υψηλό ISO και σημαντική μείωση του θορύβου κατά το μοντάζ.

Ήξερα ότι για να κάνω αυτή την ταινία πραγματικά μοναδική, θα έπρεπε να σκεφτώ “έξω από το κουτί” και να καταγράψω γωνίες που δεν ήταν τόσο γνωστές.

Πειραματίστηκα με αμέτρητες γωνίες. Σκόπιμα συμπεριέλαβα ανθρώπους, κτίρια, κάμερες και άλλες πηγές φωτός για να απεικονίσω το νυχτερινό σκηνικό. Η αγαπημένη μου γωνία ήταν από το σημείο Glacier Point. Σε τόσο μεγάλη απόσταση, έπρεπε να είμαι προσεκτικός στον υπολογισμό σχετικά με το πότε να βρίσκομαι εκεί, καθώς το τόξο του φεγγαριού είναι παρόν μόνο για 15 λεπτά.

Συμπληρώνει.

Είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο project απαιτεί σκληρή δουλειά, κόπο και πολύ χρόνο. Το αποτέλεσμα όμως αποτελεί ικανοποίηση όλων αυτών τον κόπων, καθώς χαρίζει απλόχερα και με έναν μοναδικό τρόπο, την ομορφιά της φύσης και πόσο μάλλον, αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Night Photography

Πηγή:

PetaPixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!