Η φωτογραφία εναντίον της εκμετάλλευσης των παιδιών στην Αφρική


Η φωτογραφία εναντίον της εκμετάλλευσης των παιδιών στην Αφρική

Ο φωτογράφος Marcus Bleasdale κατάφερε να μεταβεί στο Κονγκό το 2003-2004 και να καταγράψει την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από παιδιά. Από τότε επέστρεψε με το National Geographic για να καταγράψει με τον φακό του τις συνθήκες ζωής των λαών της Αφρικής και τα προβλήματα τους.

Φυσικά δεν είναι κάτι που δεν το ξέρουμε (και πλέον νομίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια), αλλά ο Bleasdale με τη βοήθεια του National Geographic, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του παγκόσμιου κοινού σε ένα πρόβλημα που μας προσβάλει ως είδος. Παιδιά στην ηλικία των 10, 12, 14 ετών αναγκάζονται να σκάβουν την γη για χρυσό και άλλα μεταλλεύματα, τα οποία πωλούνται από πολέμαρχους σε εταιρείες του αναπτυγμένου κόσμου. Υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτογραφικές μας μηχανές και στα smartphone μας, βγαίνουν από την γη, από παιδιά που κρατάνε στα χέρια τους εργαλεία που τα ξεπερνάνε σε ύψος.
Παράλληλα ο φωτογράφος κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, τους θανάτους παιδιών από ασθένειες που θεραπεύονται και τις σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες.

Όπως λέει και ο Bleasdale στην ομιλία του, η λύση δεν είναι να μην αγοράζουμε διάφορα τεχνολογικά προϊόντα, αλλά να πιεστούν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες, ώστε η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στις αφρικανικές (ή ασιατικές) χώρες να γίνεται με διαφορετικούς όρους, με σεβασμό στους ανθρώπους (και την φύση).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

National Geographic

Πηγή:

Fstoppers
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!