Ο φωτογράφος Marcus Bleasdale κατάφερε να μεταβεί στο Κονγκό το 2003-2004 και να καταγράψει την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από παιδιά. Από τότε επέστρεψε με το National Geographic για να καταγράψει με τον φακό του τις συνθήκες ζωής των λαών της Αφρικής και τα προβλήματα τους.
Φυσικά δεν είναι κάτι που δεν το ξέρουμε (και πλέον νομίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια), αλλά ο Bleasdale με τη βοήθεια του National Geographic, προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του παγκόσμιου κοινού σε ένα πρόβλημα που μας προσβάλει ως είδος. Παιδιά στην ηλικία των 10, 12, 14 ετών αναγκάζονται να σκάβουν την γη για χρυσό και άλλα μεταλλεύματα, τα οποία πωλούνται από πολέμαρχους σε εταιρείες του αναπτυγμένου κόσμου. Υλικά που χρησιμοποιούνται στις φωτογραφικές μας μηχανές και στα smartphone μας, βγαίνουν από την γη, από παιδιά που κρατάνε στα χέρια τους εργαλεία που τα ξεπερνάνε σε ύψος.
Παράλληλα ο φωτογράφος κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, τους θανάτους παιδιών από ασθένειες που θεραπεύονται και τις σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες.
Όπως λέει και ο Bleasdale στην ομιλία του, η λύση δεν είναι να μην αγοράζουμε διάφορα τεχνολογικά προϊόντα, αλλά να πιεστούν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες, ώστε η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στις αφρικανικές (ή ασιατικές) χώρες να γίνεται με διαφορετικούς όρους, με σεβασμό στους ανθρώπους (και την φύση).
Latest posts by Βάιος Βήτος (see all)
- Stamos SA – Έναρξη διάθεσης της νέας Sony a7 ΙΙΙ - Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018
- Photokina 2018: Οι μεγάλες φωτογραφικές εταιρείες θα είναι εκεί - Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018
- Angle of View #10, σήμερα η live εκπομπή μας στο YouTube, στις 21:00 - Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018
- Pulitzer 2018: Δείτε που πήγαν τα βραβεία για την φωτογραφία - Τρίτη, 17 Απρίλιος 2018
- Here We Are – Photometria Awards 2018 - Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018