Photovision 2015, σημαντικές εταιρείες γύρισαν την πλάτη στον Έλληνα φωτογράφο


Photovision 2015, σημαντικές εταιρείες γύρισαν την πλάτη στον Έλληνα φωτογράφο

– Μήπως ξέρεις που είναι το περίπτερο της Canon;
– Που είναι το περίπτερο της Panasonic;
– Είδε κανείς το περίπτερο της Olympus;
– Που θα δούμε τους φακούς της Sigma;
– Που βρίσκεται το περίπτερο της Sony;

Οι ερωτήσεις βροχή μεταξύ των επισκεπτών, ερωτήσεις που είχαν μία κοινή απάντηση: Δεν υπάρχει γιατί η εταιρεία δεν κατέβηκε στην έκθεση.

Το απουσιολόγιο του pttlgr σημείωσε ηχηρές και σημαντικές απουσίες: Canon, Panasonic, Olympus, Sony, Sigma, Samsung, Tokina, Hoya, Lowepro και πολλές άλλες εταιρείες προτίμησαν να μην δαπανήσουν κανένα ποσό για να εκθέσουν τα προϊόντα τους.

Στην περίπτωση δε της Canon ο θυμός και η απογοήτευση ήταν έκδηλη στους επισκέπτες φωτογράφους, ειδικά εφόσον στην είσοδο του ενός από τα 4 halls δέσποζε το περίπτερο της Nikon, η οποία προς μεγάλη μας έκπληξη είχε στους πάγκους της τις ολοκαίνουργιες Nikon D7200 και Nikon Coolpix P900, οι οποίες ανακοινώθηκαν μόλις πριν μερικές εβδομάδες και τις οποίες ειλικρινά δεν περιμέναμε να δούμε από κοντά.
Η εταιρεία Δαμκαλίδης, επίσημη αντιπρόσωπος της Nikon, για άλλη μία φορά απέδειξε γιατί θεωρείται αυτή την στιγμή η νο1 εταιρεία φωτογραφικών στην χώρα μας από το σύνολο του φωτογραφικού κόσμου, ακόμα ακόμα και από την συντριπτική πλειοψηφία των ανταγωνιστών της.

Η Canon έχει εδώ και μερικά χρόνια το δικό της γραφείο στην χώρα μας, με δικά της στελέχη. Το management που μέχρι πριν την δημιουργία του γραφείου ήταν στα χέρια της Intersys έχει περάσει στην ίδια την εταιρεία, τα στελέχη της οποίας μας διαβεβαίωσαν στην Photokina 2014 ότι θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να φέρουν το όνομα της Canon ψηλά στην χώρα μας.
Βέβαια πως θα γίνει αυτό όταν η εταιρεία απουσιάζει από την μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφικών προϊόντων που γίνεται στην χώρα μας κάθε δύο χρόνια και στην οποία συμμετέχει ο μεγάλος της αντίπαλος της είναι απορίας άξιο.
Εδώ να σημειώσω ότι σε μία παρουσίαση που έκανα μόλις χτες στα ΙΕΚ Ακμής στην Θεσσαλονίκη με θέμα “Μηχανές και επαγγελματικός εξοπλισμός” σε σύνολο περίπου 25-30 πρωτοετών σπουδαστών φωτογραφίας, όλοι πλην ενός είχαν στην κατοχή τους μηχανές της Nikon.

Η Panasonic, η οποία αντιπροσωπεύεται από την Intertech, δεν παραβρέθηκε, στερώντας από το κοινό της την δυνατότητα να δει από κοντά τις mirrorless μηχανές της, όπως την εκπληκτική Panasonic Lumix DMC-GH4. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία για κάποιο λόγο δεν μας δίνει πρόσβαση στις μηχανές της για να τις παρουσιάσουμε στο pttlgr (παρόλες τις προσπάθειες μας), τότε φανταζόμαστε ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να έχει ισχυρή παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της χώρας.

Η Sony Hellas, προτίμησε να απουσιάζει, εκθέτοντας μερικές από τις μηχανές της μέσω της εταιρείας Στάμος Α.Ε. Το εντυπωσιακό περίπτερο που είχαμε δει στην Photovision 2013 με τις εκδηλώσεις που έδιναν ένα πολύ ωραίο χρώμα στην έκθεση απουσίαζαν και για άλλη μία φορά η ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας απέδειξε ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει την Nikon.

Η Olympus, η οποία θα αφήσει την Intersys στο τέλος του μήνα, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα (;;;) την εταιρεία που θα αντιπροσωπεύσει τα προϊόντα της και φυσικό είναι να μην είχε καν το χρόνο να σκεφτεί να κατέβει στην Photovision.

Η Samsung με την ακατανόητη απόφαση της να εγκαταλείψει την φωτογραφική αγορά της χώρας μας, από την ηχηρή παρουσία της στη Photovision 2013, μόλις σε 2 χρόνια αποφάσισε ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί με τον Έλληνα φωτογράφο και να του παρέχει τα προϊόντα της, πράγμα που στις συζητήσεις μας με πολλούς από εσάς συγκέντρωσε πολλά αρνητικά σχόλια.

Τέλος θα κάνω ειδική αναφορά σε Sigma, Tokina και Samyang, οι οποίες απουσίαζαν. Έχοντας καλύψει την εκπληκτική Photokina 2014 από κοντά και φέρνοντας στο μυαλό μου τα περίπτερα των δύο πρώτων εταιρειών και τους χιλιάδες φωτογράφους να δοκιμάζουν τους φακούς τους στις μηχανές τους θλίβομαι καθώς δεν δόθηκε στον Έλληνα φωτογράφο η ευκαιρία να μπορέσει να αποφασίσει για τις μελλοντικές αγορές του.

Η Photovision είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση για τον φωτογραφικό κόσμο της χώρας μας. Κάθε δύο χρόνια επισκέπτες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στην Αττική για να δουν από κοντά τον φωτογραφικό εξοπλισμό που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να πάρουν τελικές αποφάσεις. Επιπλέον αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τους φωτογράφους να συναντηθούν στους διαδρόμους της, να συζητήσουν όσα τους απασχολούν και να μιλήσουν για το μέλλον της φωτογραφίας.

Ελπίζουμε οι εταιρείες που χωρίς αιτία απουσίαζαν να το ξανασκεφτούν και σε δύο χρόνια να είναι εκεί. Η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και του στενού budget δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ειρωνικά χαμόγελα ανάμεσα στους φωτογράφους, ειδικά αφού το οικονομικό βάρος της συμμετοχής μπορούν να σηκώσουν μικρότερες εταιρείες, που προς τιμή τους έδωσαν το παρόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

photovision Photovision 2015
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

41 σχόλια

  • #
    1

    Το άρθρο εχει απόλυτο δικιο απαράδεκτη συμπεριφορά οχι μονο απο τα μεγάλα ονόματα που απουσίασαν αλλα και απο τους μικρούς

  • #
    1

    Αλήθεια όλοι όσοι διαφήμιζαν(τε) την συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία υπήρχε και εισιτήριο, δεν ξέρατε ποιοι θα είναι και ποιοι όχι; Εγώ δεν πηγαίνω ποτέ σε τέτοια πανηγύρια μήπως και πιάσω στα χέρια μου 5 δευτερόλεπτα μια μηχανή, όμως όσοι το έκαναν θα πρέπει να ένιωσαν μετά πολύ κορόιδα.

    • #
      1

      καταρχην δεν ηταν κρυφο απο κανενα ποιοι θα ειναι, αναφεροταν στα εντυπα που κυκλοφορησαν απο τους διοργανωτες…κατα δευτερον τι σχεση εχει αυτο με το αρθρο;κατα τριτον με αυτη την λογικη και η photokina ειναι πανηγυρι…και δεν εχω δει πουθενα να υπαρχει οριο δευτερολεπτων για το ποσο θα πιασεις μια μηχανη…

      • #
        1

        Φυσικά και έχει σχέση αυτό που γράφω με το άρθρο. Όταν το συγκεκριμένο event, όπως αποδεικνύεται και από την συμμετοχή των εταιριών που εσείς αναφέρατε, ήταν μούφα ενώ διαφημιζόταν ως το γεγονός της φωτογραφίας, τότε όσοι το προωθούσατε θα έπρεπε απλά να ζητήσετε μια συγνώμη. Διότι ενδεχομένως κάποιοι να πλήρωσαν για να πάνε βασιζόμενοι στα γραφόμενά σας.

        Υ.Γ: Επειδή έχω φίλους που έχουν χόμπι να πηγαίνουν σε τέτοιες διεθνείς μαζώξεις τεχνολογίας και κυρίως διεθνείς, ναι όταν για ένα προϊόν υπάρχουν 100 άτομα ουρά που περιμένουν τότε εκ των πραγμάτων ρίχνεις λίγα δευτερόλεπτα μια ματιά και πας στο επόμενο (για να πάρει σειρά και ο επόμενος).

      • #
        1

        “μούφα” το κρίνεις εσύ βάση των δικών σου δεδομένων.όσες εταιρείες και να λείπανε παραμένει το μοναδικό γεγονός που διοργανώνεται στην χώρα μας για την φωτογραφία σε αυτό το επίπεδο, μας αρέσει ή όχι, τώρα αν πρέπει να γίνεται ή όχι αυτό είναι άλλο θέμα.

        να ζητήσουμε συγνώμη; μάλλον έχεις μία δική σου λογική έτσι; να ζητήσουμε συγνώμη που ενημερώσαμε για την Photovision; Για τι ακριβώς να ζητήσουμε συγνώμη; Μέσω των κοινωνικών δικτύων μας αναφερθήκαμε κατά τις ημέρες της έκθεσης στο ποιες εταιρείες δεν θα βρει κάποιος στα halls..από την άλλη αν κάποιος κατέβηκε με σκοπό να δει κάτι συγκεκριμένο θα μπορούσε να το ψάξει να μάθει αν θα είναι αυτό στην έκθεση…

        Αν εσύ έχει φίλους, εμείς ήμασταν στην Photokina 2014 την μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφικών στην Ευρώπη με χιλιάδες επισκέπτες και ποτέ κανείς από τους ανθρώπους των εταιρειών δεν μας είπε έχεις τόσο χρόνο να δεις την μηχανή…Και για να κάνουμε τα videos παρουσιάσεις φάγαμε αρκετά λεπτά με κάθε μηχανή…και κανείς από την ουρά που περίμενε δεν διαμαρτυρήθηκε…

        είπαμε σεβαστές οι απόψεις αλλά όχι να λέμε και ότι θέλουμε…

      • #
        1

        Το να πηγαίνεις διαπιστευμένος από κάποιο μέσω ηλεκτρονικό ή άλλο σε μια έκθεση τεχνολογίας είναι διαφορετικό από το να πάς ως ιδιώτης. Τόσο στο γεγονός οτι μπαίνεις ΤΣΑΜΠΑ, όσο και στο γεγονός πως έχεις όσο χρόνο θέλεις με τα αντικείμενα γιατί θα τα διαφημίσεις αργότερα. Είπαμε σεβαστές οι απόψεις αλλά όχι να λέμε και ότι θέλουμε…

        Όσο για την συγκεκριμένη έκθεση όσοι την προωθήσατε ως γεγονός μεγίστης σημασίας ενώ ξέρατε πως ήταν αντικειμένικα μουφα αφού απουσίαζαν οι 8 μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου, απλά παραπληροφορήσατε το κοινό σας.

      • #
        1

        Κατά πρώτον επειδή φαίνεται ότι ΔΕΝ ξέρεις, κανείς, όταν πας να πιάσεις ένα προϊόν, δεν σε ρωτάει ποιος είσαι και δεν ζητάει κάρτα δημοσιογραφική για να σε αφήσει να κάτσεις εκεί όση ώρα θες…προσωπικά περίμενα σε μερικές μηχανές πολύ ώρα για να τις δω και μπροστά μου είχα ιδιώτες…

        παραπληροφόρηση θα ήταν να λέγαμε ότι θα είναι οι τάδε εταιρείες…ποτέ δεν τον κάναμε αυτό, αντίθετα είχαμε πάντα λινκ στο site της έκθεσης…τώρα εσύ με την ιδιαίτερη και μοναδική σου λογική μπορείς να το πιστεύεις…

        όμως φυσικά θα απαντάμε σε κάθε προσπάθεια να δημιουργήσεις εντυπώσεις για τους δικούς σου λόγους…

  • #
    1

    Αγαπητέ Βάιε Βήτε
    Από τη στιγμή που ήταν φανερό και αναφερόταν και στα έντυπα που κυκλοφόρησαν ποιοι θα συμμετάσχουν, γιατί η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε ΜΕΤΑ το κλείσιμο της έκθεσης, με τόσο καθυστερημένα αντανακλαστικά και όχι πριν? Μην τυχόν και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα της έκθεσης?
    Νομίζω ότι είναι δικαίωμα της κάθε εταιρίας και της κάθε αντιπροσωπείας (ειδικά τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης) να επιλέγει που θα διαθέσει-επενδύσει τα χρήματα της.
    Έτσι όπως είναι γραμμένο το άρθρο, δίνει την αίσθηση ότι κάποιοι πειράχθηκαν από τα έσοδα που έχασαν στην έκθεση από την απουσία των παραπάνω εταιριών και όχι οι ίδιοι οι επισκέπτες.
    Και αν οι επισκέπτες όπως λες, ήταν από πριν ενημερωμένοι από τα φυλλάδια για το ποιες εταιρίες θα βρίσκονταν εκεί και ποιες όχι, γιατί άραγε ρωτούσαν συνέχεια (σύμφωνα με τα λεγόμενα σου) κατά τη διάρκεια της έκθεσης για τις απουσίες???

    • #
      1

      δεν καταλαβαίνω τα υπονοούμενα σου…το άρθρο έγινε τώρα γιατί τώρα τελείωσε η έκθεση και τώρα έκρινα ότι πρέπει να γίνει…καθόλου καθυστερημένο δεν είναι…

      από την άλλη προφανώς και αυτοί που ρωτούσαν δεν γνώριζαν…μέσω των κοινωνικών δικτύων το pttlgr ενημέρωσε για τις απουσίες…από εκεί και πέρα δεν είμαστε υπεύθυνοι για να πάρουμε τηλ ή να στείλουμε email στον κάθε επισκέπτη από πριν για να τον ενημερώσουμε…μετά από ένα σημείο ο καθένας είναι υπεύθυνος για την προσωπική του ενημέρωση..

      προφανώς και δεν κινείσαι καθόλου σε αυτό τον χώρο με αυτά που λες για το ότι οι εταιρείες έχουν δικαίωμα να δουν που θα διαθέσουν τα χρήματα τους…από την άλλη επειδή εγώ προσωπικά μίλησα με δεκάδες επισκέπτες και εκατοντάδες αναγνώστες του pttlgr σχετικά με το θέμα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μιλάμε καθαρά από την οπτική του επισκέπτη..
      Άλλωστε το pttlgr δεν έχει καμία σχέση ούτε με την διοργάνωση, ούτε με τα έσοδα της…

      φυσικά έχεις το δικαίωμα να υπερασπίζεσαι τις εταιρείες από την μεριά σου…

      • #
        1

        Το υπονοούμενο του κυρίου Ανανία είναι σαφές. Ενώ όπως λέτε ήταν γνωστό πως όλες οι εταιρίες πλην Νικον δεν θα ήταν στην εκδήλωση την προωθήσατε ως να είναι το φωτογραφικό γεγονός της χρονιάς.

      • #
        1

        οκ…μπορείς να έχεις την άποψη σου εφόσον θεωρείς ότι μόνο ήταν η Nikon (Fujifilm, Ricoh-Pentax και πόσες άλλες ήταν αόρατες)…

        τώρα για το αν ήταν ή όχι το φωτογραφικό γεγονός της χρονιάς, εφόσον και δεν γίνεται τίποτα άλλο στον χώρο μας από κανένα αυτό θα το κρίνει ο κόσμος…

      • #
        1

        Κύριε Βήτο γράφετε πως “Άλλωστε το pttlgr δεν έχει καμία σχέση ούτε με την διοργάνωση, ούτε με τα έσοδα της…” αλλά στα άρθα που κάνατε διαγωνισμό για προσκλήσεις για την έκθεση αναφέρετε πως ήσαστε χορηγός επικοινωνίας. Υπάρχει μια μικρή αντίφαση ή κάνω λάθος;

      • #
        1

        μάλλον δεν γνωρίζεις τι πάει να πει χορηγός έτσι; όπως και σε όλες τις φωτογραφικές εκδηλώσεις που συμμετέχουμε ως χορηγοί επικοινωνίας (φεστιβάλ φωτογραφίας κτλ) δεν έχουμε κάποιο χρηματικό όφελος…τώρα βέβαια έχω αρχίσει να καταλαβαίνω ότι προφανώς πίσω από τα λεγόμενα σου υπάρχει κάποιος σκοπός αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σε αφήσω να πετάς υπονοούμενα..

  • #
    1

    Η CANON σας εφτεξε!! Την οικονομικη κριση δεν την βλεπετε σας φταινε η εταιριες!!! Δεν ειναι η μονη εκθεση που γινετε τα τελευταια χρονια στην ελλαδα με ελαχιστες εταιριες λογο της κρισης!!

    • #
      1

      καταρχήν στο άρθρο αναφέρονται 8 εταιρείες…για τις άλλες εταιρείες που ήταν στην έκθεση δεν υπάρχει οικονομική κρίση; Και μην ξεχνάμε ότι η Canon σαν εταιρεία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία από οικονομικής άποψης και μεγέθους…

  • #
    1

    Προσωπικα , χαρηκα που ειδα το περιπτερο της Ricoh-Pentax.
    Eίχα την ευκαιρία να δουλεψω με την 645Ζ κ Κ-3. Πολυ καλές μηχανές.

  • #
    1

    Αγαπητέ Βάιε Βήτε

    Χορηγός επικοινωνίας σημαίνει ότι έχετε κέρδος από την επιτυχία της έκθεσης (όχι χρηματικό, αλλά διαφημιστικό) που σημαίνει ότι αν ανακοινώνατε την απουσία μεγάλων εταιριών από αυτή, ενδεχομένως να χάνατε πολλούς επισκέπτες, που συνεπάγεται μειωμένη διαφήμιση για εσάς!
    Αν επιλέγατε να συμπεριφερθείτε “με τη λογική του επισκέπτη” όπως χαρακτηριστικά γράψατε, θα το ανακοινώνατε πριν ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για να προστατέψετε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν στην έκθεση για να ΜΗΝ μπορέσουν τελικά να δουν τις μάρκες που επιθυμούσαν! Και κάποιοι από αυτούς ήρθαν από την επαρχία και ξόδεψαν πολλά λεφτά, για μια έκθεση που δεν τους κάλυψε…. Και δεν τους προειδοποιήσατε γι αυτό.
    Όπως λέτε όμως από μόνος σας “το άρθρο έγινε τώρα, γιατί τώρα τελείωσε η έκθεση και τώρα έκρινα ότι πρέπει να γίνει”….
    Με άλλα λόγια, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο….

    • #
      1

      μάλιστα…το αλλάξαμε τώρα για τον χορηγό…ωραία λοιπόν, σου επαναλαμβάνω γιατί μάλλον έχεις κάποιο θέμα να διαβάζεις αυτά που σου γράφω, αν τα διαβάζεις κιόλας…
      πρώτον ο κάθε επισκέπτης μπορούσε να βρει μέσω των διοργανωτών (οι οποίοι δεν είμαστε εμείς) ποιοι θα είναι στην έκθεση…και φυσικά όσοι απευθύνθηκαν σε εμάς ενημερώθηκαν σχετικά με το πως θα βρουν ποιοι θα είναι στην έκθεση…δηλαδή να απευθυνθούν στο σιτε και στα τηλ επικοινωνίας…δεν βλέπω καμία υποχρέωση μας να ενημερώσουμε σχετικά με τις συμμετοχές στην έκθεση…Παρομοίως όταν κάνουμε άρθρα για την Photokina ή το The Photography Show του UK δεν κάνουμε παρά αναφορά στην διοργάνωση και βάζουμε λινκ στις εκθέσεις…μήπως αν πάει κάποιος στην Photokina και δεν βρει αυτό που ήθελε να δει φταίμε εμείς;
      δεύτερον κατά την διάρκεια της έκθεσης ενημερώσαμε μέσω των κοινωνικών δικτύων για το ποιες εταιρείες έλειπαν…και αυτό είναι καταχωρημένο…
      τρίτον το άρθρο έγινε τώρα γιατί τώρα έκρινα…είναι ένα άρθρο με σκοπό την κριτική σε όσους απουσίαζαν από τις μεγάλες εταιρείες…
      τέταρτον και βασικότερο…το pttlgr δεν είχε ούτε περίπτερο στην έκθεση, ούτε πουθενά τεράστιο μπάνερ, ούτε φαινόταν στους χορηγούς επικοινωνίας (μπορείς να τσεκάρεις και το σιτε της photovision)…κοινώς το όφελος μας είναι μηδαμινό ακόμα και στο διαφημιστικό κομμάτι…εμείς ως μόνο σκοπό είχαμε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι γίνεται η έκθεση για να πάνε όσοι θέλουν και φυσικά να δώσουμε την ευκαιρία σε μερικούς από αυτούς να μπουν δωρεάν.

      φαίνεται όμως ότι το άρθρο ίσως ενόχλησε ήδη κάποιους από τις εν λόγω εταιρείες..με άλλα λόγια το να συζητάς συνέχεια για κάτι που δεν ισχύει και να εκ τρέπεις την συζήτηση από το βασικό νόημα του άρθρου κάτι σημαίνει…αγαπητέ…
      σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι πράξαμε λάθος ή ότι είχαμε όφελος…
      εσύ βέβαια μπορεί να θεωρείς ότι είχαμε τεράστια οφέλη αν αυτό σε βολεύει…επίσης μπορείς να έχεις την άποψη σου…από την άλλη εμείς δεν συμφωνούμε και μαζί με εμάς και εκατοντάδες άλλοι…

  • #
    1

    Αγαπητέ κ. Βήτο
    Συμφωνώ με την άποψη που εκφράζετε στο άρθρο σας και όχι μόνο συμφωνώ μα επαυξάνω.
    Ντροπή για τις εταιρίες που έλειψαν και περισσότερο ντροπή που επικαλούνται την κρίση όταν έχουν την απαίτηση από τους πελάτες τους να αγοράζουν τα ακριβά προϊόντα τους χωρίς να μειώνουν τιμές λόγο της αναθεματισμένης κρίσης.
    Το απόλυτο κέρδος ο μοναδικός σκοπός τους, σε αντίθεση με πολύ μικρότερες εταιρίες που είδαμε μέσα στην έκθεση.
    Τώρα όσο αναφορά την κριτική που δέχεσαι , υπάρχουν πολλές απόψεις περί εκθέσεων, κατά 99% συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράζεις, έκτος από ένα και σημαντικό.
    Η έκθεση αυτή αλλά και όλες οι εκθέσεις γίνονται για να ενημερωθεί ο αγοραστής-πελατης για τα νέα προϊόντα ώστε να προβεί σε τυχόν αγορές. Δηλαδή έχουμε μια μαζική διαφήμιση προϊόντων ενός είδους και αντί να είναι η είσοδος δωρεάν προς όλους τους ενδιαφερομένους, υπάρχει εισιτήριο, δηλαδή απαιτεί ο διοργανωτής (εν προκειμένω το περιοδικό Φωτογράφος) να πληρώσει κάποιος για να δει τα προϊόντα που θα αγοράσει, οποίος δεν καταλαβαίνει αυτόν τον παραλογισμό είναι καταδικασμένος να είναι πρόβατο για μια ζωή.
    Αυτά από μένα και ελπίζω στην επόμενη έκθεση που θα γίνει στην χώρα μας να μπορούμε να δούμε μια σοβαρή συμπεριφορά από όλες τις εταιρείες.
    ΥΓ. Σαν ιδιοκτήτης φωτογραφικής Canon απογοητεύτηκα από την συμπεριφορά των εδω υπευθύνων, κρίμα….

    • #
      1

      για το εισιτήριο το μόνο που έχω να πω είναι ότι ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μία περίοδος προ-εγγραφής στην έκθεση για δωρεάν είσοδο, όπως γίνεται σε μερικές εκθέσεις του εξωτερικού..

  • #
    1

    Κε Βήτο, τα είπαμε και από κοντά στην έκθεση. Θα συμφωνήσω μαζί σας για την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν οι απουσίες μεγάλων εταιριών. Η γνώμη μου είναι ότι η κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για 2 λόγους.
    Πρώτον, όταν βλέπεις εκθέτες όπως πχ οι Γιαννάτος ή Αλεξάνδρου, επιχειρήσεις με πολύ μικρότερο κύκλο εργασιών από Canon ή Sony, να έχουν περίπτερο, δεν νοείται να μην μπορούν οι μεγαλύτερες εταιρίες.
    Δεύτερον, όταν κάποιες εταιρίες τύπου Nikon, Canon, Sony κλπ έχουν χιλιάδες εν δυνάμει πελάτες στην Ελλάδα, είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΕΣ να συμμετέχουν, από σεβασμό και μόνο στο πελατολόγιό τους!
    Επομένως αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους απουσίας. Θλίβομαι που το λέω, αλλά πιστεύω ότι ο μόνος λόγος είναι η απαξίωση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα.

    • #
      1

      Κώστα, όπως τα είπαμε και από κοντά, νομίζω ότι πλέον από το εξωτερικό δεν μας βλέπουν ούτε καν σαν την τελευταία τρύπα του ζουρνά…δεν νομίζω ότι ούτε το αξίζουμε, ούτε έχουν το δικαίωμα να το κάνουν…
      η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς φωτογράφους και αξίζουν τον σεβασμό των εταιρειών…

  • #
    1

    Φαντάζεσαι να ακούσεις ότι η Nikon δεν συμμετέχει στην αιγυπτιακή φωτογραφική έκθεση και να σχολιάσεις «η Nikon δεν νοιάζεται για τους αιγύπτιους φωτογράφους»;

    Για όνομα του θεού.

    Η συμμετοχή μιας αντιπροσωπείας σε κάποια έκθεση λαμβάνεται σε συνεργασία με την μητέρα εταιρία, η οποία συμμετέχει στο κόστος (αν δεν το αναλαμβάνει). Το 99% των πολυεθνικών αυτήν την στιγμή αποφασίζουν να μην συμμετέχουν σε ελληνικές εκθέσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

    Ξέρεις πόσες εκθέσεις ακυρώθηκαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο; Δύο. Όχι δύο συμμετοχές μεγάλων εταιριών. Δύο ολόκληρες εκθέσεις. Και σε κλάδους πολύ πιο απαραίτητους από την φωτογραφία που είναι είδος πολυτελείας.

    Υπάρχει ο όρος ROI (return of investment). Πόσο απέδωσε η προηγούμενη συμμετοχή; Ποια η εκτίμηση για την φετινή; Δεν σου κάνει εντύπωση ότι απείχαν όλες οι μεγάλες εταιρίες; Οι μικρές εταιρίες (α) πωλούν φτηνότερα είδη και (β) απευθύνονται αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό. Αυτές χρειάζονται την έκθεση περισσότερο.

    Σύγκριση Photokina και Photovision δεν παίζει. Είναι σαν να συγκρίνεις την Ρεάλ και τον Αθλητικό Σύλλογο Δομοκού. Αποτυχημένο και σαν αστείο.

    Τέλος, να είσαι σίγουρος ότι η Nikon πήρε σχεδόν δωρεάν το περίπτερό της. Οι υπόλοιπες δεν θα ήθελαν ούτε καν αυτό.

    Τα συναισθηματικά λόγια και ολίγον συνωμοσιολογικά που ακούμε συχνά, τα μετέφερες στον φωτογραφικό κλάδο. Όχι φίλε, δεν αποφάσισαν σύσσωμες οι πολυεθνικές να απαξιώσουν τους έλληνες φωτογράφους. Και σπάνια μια εταιρία θα συμμετέχει σε μια έκθεση γιατί «νοιάζεται να συμμετέχει στα δρώμενα της χώρας». Χρειάζονται και άλλοι παράγοντες.

    • #
      1

      συγνώμη να ρωτήσω κάτι, θεωρείς αστεία την σύγκριση της Photovision με την Photokina και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και μου συγκρίνεις την Ελλάδα με την Αίγυπτο;

      Το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που είναι δεν νομίζω να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ή να σχολιάζουμε τις κινήσεις των εταιρειών. Προσωπικά πιστεύω ότι ίσα ίσα σε μία δύσκολη περίοδο οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να κάνουν κινήσεις για την τόνωση της αγοράς.
      Και πέραν του κέρδους υπάρχει και το πρεστίζ.Με την καθαρή λογική του κέρδους η Olympus θα έπρεπε να έχει σταματήσει την παραγωγή φωτογραφικών μηχανών και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα ιατρικά μηχανήματα. Ή για παράδειγμα η Samsung να μην μπει ποτέ στην αγορά των φωτογραφικών mirrorless.Και να είσαι σίγουρος ότι πολλές εταιρείες διατηρούν κομμάτια στην αγορά που μπορεί να μην αποφέρουν παρά μικρά κέρδη για λόγους πρεστίζ.

      τα λόγια δεν είναι συναισθηματικά ή συνωμοσιολογικά…δεν άφησα να εννοηθεί ότι αποφάσισαν σύσσωμες οι πολυεθνικές να απαξιώσουν τους Έλληνες φωτογράφους…

      όσο για το αν η Nikon πήρε το περίπτερο σχεδόν δωρεάν έχω μεγάλες αμφιβολίες…Φαντάζομαι ότι τα βασικά έσοδα της έκθεσης είναι από τους εκθέτες και όχι από τους επισκέπτες…και από όσο γνωρίζω από άλλους εκθέτες τα περίπτερα είχαν κόστος και μάλιστα όχι μικρό…

      • #
        1

        Βάλε στην θέση της Αιγύπτου την Πολωνία, το Λιχτενστάιν, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η αποχή πολυεθνικών από μια φωτογραφική έκθεση δεν σημαίνει απαξίωση των φωτογράφων μιας χώρας.

        Η σύγκριση Photokina και Photovision εξακολουθεί να είναι άτοπη, αν όχι αστεία.

        Όταν οι αποφάσεις όλων των εταιριών είναι όμοιες, χάνεις τον χρόνο σου μιλώντας συναισθηματικά. Καλύτερα κοίτα πρώτα την δική σου οικονομική κατάσταση.

        Η Credit Agricole πούλησε την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η Carrefour πούλησε το μερίδιό της στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ. Να πούμε ότι οι μεγάλες γαλλικές εταιρίες δεν νοιάζονται για τον Έλληνα καταναλωτή. Κερδίσαμε τίποτα;

        Σου είπα ότι δύο εκθέσεις ακυρώθηκαν μέσα στον Απρίλιο. Να πούμε ότι δύο κλάδοι δεν νοιάζονται για τα «δρώμενα στην χώρα μας». Μήπως αρνούμαστε να δούμε την αλήθεια;

        Το πρεστίζ παίζει μεγάλο ρόλο και είναι κύριος λόγος συμμετοχής σε μια έκθεση. Είμαι σίγουρος ότι πολλές φωτογραφικές εταιρίες λόγω πρεστίζ συμμετείχαν στην προηγούμενη διοργάνωση. Από ένα σημείο και έπειτα όμως χρειάζονται και άλλοι παράγοντες.

        Η Nikon σίγουρα θα πήρε το περίπτερό της σχεδόν δωρεάν αν όχι εντελώς δωρεάν. Ο διοργανωτής κερδίζει περισσότερα κρατώντας στην έκθεση μια μεγάλη εταιρία, από το να κάνει μια απαξιωμένη διοργάνωση και να μην έχει μούτρα να ζητήσει συμμετοχές τον επόμενο χρόνο. Και πάλι, η Nikon ξόδεψε χρήματα (τα μεγαλύτερα έξοδα σε μια διοργάνωση είναι τα λειτουργικά: αν έκανε δικές της κατασκευές, προσωπικό για Σ/Κ επί δεκάωρο, κτλ.). Αυτός είναι ο λόγος που άλλες εταιρίες δεν θα δέχτηκαν ούτε καν αυτό. Με αυτά τα δεδομένα (μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν ξέρω) θα μπορούσες να πεις ‘μπράβο Nikon’. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να κατηγορήσεις τις υπόλοιπες εταιρίες.

        Ιδίως εφόσον δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στον εν λόγω κλάδο.

      • #
        1

        θα διαφωνήσω μαζί σου. Ναι θα κρίνω αρνητικά τις εταιρείες που έλειπαν γιατί πολύ απλά δεν έχουν κάποια δικαιολογία να μην είναι εκεί. Όπως πολύ σωστά είπε και άλλος φίλος πριν δεν μπορούν να έχουν απαιτήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις τους όταν δεν κάνουν τα απαραίτητα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Δεν μπορεί ο φωτογράφος ερασιτέχνης και επαγγελματίας να ξοδεύουν τα χρήματα τους εν μέσω κρίσης για τα προϊόντα τους και οι εταιρείες να μην κάνουν το ελάχιστο από την μεριά τους για να δούμε τα προϊόντα αυτά.
        Επιπλέον δεν μίλησα για απαξίωση των φωτογράφων, αλλά για αδιαφορία. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ακόμα την Photokina δεν την ανέφερα πουθενά συγκριτικά.

        δεν μιλάω καθόλου συναισθηματικά…και με βάση τις οικονομικές σπουδές που έχω κάνει θεωρώ ότι είναι λάθος τόσο μεγάλες εταιρείες να μην είναι εκεί, κάτι που φαίνεται και από τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας όσων συζητάμε το θέμα.
        Για τις εκθέσεις που αναφέρεις προφανώς και δεν μπορώ να έχω άποψη εφόσον δεν κινούμαι σε εκείνο τον χώρο όποιος είναι αυτός. Είναι δουλειά άλλων να δουν γιατί δεν έγιναν και να ανακινήσουν το θέμα.

        Κερδίσαμε τίποτα γράφεις; Γιατί για να συζητήσεις ή να σχολιάσεις κάτι θα πρέπει να έχεις κέρδος; Με αυτή την λογική να μην συζητάμε για τίποτα που δεν έχουμε τρόπο να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα του.

        Τώρα για το τελευταίο που αναφέρεις νομίζω ότι είναι υποχρέωση κυρίως των επαγγελματιών να αναφέρονται στα κακώς κείμενα του χώρου και να προσπαθούν να δείξουν τα κενά ώστε να υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί κάποιος με την λύση τους.
        Γενικότερα στην ζωή μας αν δεν αντιδράμε σε ότι θεωρούμε λάθος τότε δεν πρόκειται να βρεθεί και λύση. Και αυτό που λέω είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως χώρα.

    • #
      1

      Φίλε Yannis_h θα διαφωνήσω μαζί σου. Για το (α) που λες, ο μεγαλύτερος τζίρος των καταστημάτων είναι από πώληση προϊόντων τα οποία έχουν fixed τιμές. Αν αγοράζεις από κάπου προϊόντα Nikon, Canon, Sony σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από τις επίσημες, ενδιαφέρομαι να ψωνίσω και εγώ :)
      Για το (β), ακριβώς επειδή οι μεγάλες εταιρίες απευθύνονται σε παγκόσμιο κοινό, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να “απορροφήσουν” τα έξοδα συμμετοχής.

      Τέλος και με βάση το return of investment αν θες να το δούμε, θεωρείς ότι έκανε καλό στην εικόνα των εταιριών η απουσία τους;

      Εν πάση περιπτώση, δεν με πείθει η κρίση σαν αιτιολόγηση. Συνεχίζω να πιστεύω ότι αλλού κρύβονται τα αίτια.

      • #
        1

        Όταν λέω ότι οι μικρές εταιρίες πωλούν φτηνότερα είδη & απευθύνονται στο ελληνικό κοινό, εννοώ εταιρίες που πωλούν ψηφιακά άλμπουμ, εκτυπώσεις, κινεζικά compatible είδη. Αυτές οι εταιρίες ήταν πάρα πολλές (ιδίως σε σύγκριση με τις αμιγώς φωτογραφικές).

        Με βάση το ROI, θεωρώ ότι οι συμμετοχές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα τα προηγούμενα έτη και το κυριότερο, γνωρίζω ότι καμιά πολυεθνική δεν επενδύει σήμερα στην Ελλάδα. Όλες έχουν παγώσει τα πάντα.

  • #
    1

    Αγαπητέ κ. Βήτο
    Εάν η μαμά εταιρεία δεν συμμετέχει στα έξοδα, ξεχασέτο
    Το 99% των Ελλήνων φωτογράφων αγοράζουν από e-shops του εξωτερικού.
    Δηλαδή, να επενδύσω 10-20-30κ για να σου δείξω και να μου πεις τι?
    Φιλικά

    Fotobar downtown, Thessaloniki – home of Polaroid

  • #
    1

    ΚΥΡΙΕ ΒΗΤΟ το αρθρο σας με βρισκει απολυτα συμφωνο και μπραβο σας που λετε τα πραγματα με το ονομα τους χωρις να μασατε τα λογια σας. και εγω μολις επεστρεψα από την εκθεση αναρτησα στην προσωπικη μου σελιδα σχολιο για την απουσια των εταιριων CANON SONY OLYMPUS.Παραλληλα βρηκα εξαιρετικη την εκθεση που αφορα τους επαγγελματιες φωτογραφους και σε ότι ειχε να κανει σχεση με τις τεχνικες εκτυπωσης και προβολης των φωτογραφιων μας. Απλα η παρουσια του Δαμκαλιδη στην Ελλαδα είναι η διαχρονικη απαντηση σε κάθε τυχων ερωτημα που προκυπτει και αφορα το μέγεθος τις εταιριας στην ελλαδα σε σχεση με τον ανταγωνισμο.

  • #
    1

    Πράγματι απογοήτευση για τους φιλους της Canon η απουσία της απο την έκθεση…ίσως γι αυτο στην Ελλαδα η παρουσια της Nikon ειναι καταλυτική. Ενα εχω να πώ…μπράβο στον Δαμκαλίδη και τη ηχηρή παρουσία του στην εκθεση, όλα τα άλλα είναι δικαολογίες και τιποτα λιγότερο. Η με άλλα λόγια κάθε πρόπερσι και καλιτερα, ειδικα για τους φίλους της Canon όπως ο γράφων, που την ακολουθουν τα τελευταία 35 χρόνια.

  • #
    1

    Κυριε Βήτο και κ.κ συμφωνουντες και διαφονουντες με την αποψη του κου Βητου..
    Διαβαζοντας ολα τα σχολια εχω να κανω μερικες παρατηρησεις.

    α.Αρχικα το κοστος εισοδου στην εκθεση. Κατα την προσωπικη, ταπεινη μου αποψη, τα 3 ευρω που ειχε η γενικη εισοδος δεν νομιζω οτι αποτελουν σημειο διαμαχης οταν ενας καφες στο κυλικειο της εκθεσης κοστιζε 2,7 ή 2,8 ευρω !! Αρα το αν πρεπει να ειναι δωρεαν κλπ νομιζω οτι χανει καθε αξια σαν αντικειμενο αντιπαραθεσης. Ειδικα δε αν υπολογισουμε και το γεγονος οτι οι προσκλησεις ηταν διαθεσιμες ακομα και απο τα περιοδικα του χωρου…..

    β.Ενα περιπτερο στην εκθεση του μεγεθους της ΝΙΚΟΝ κοστιζει ποσο? 10.000? 20.000? 30.000….??? Πιστευει κανεις οτι η “μαμα” CANON που εχει πλεον τα ηνια της εταιρειας στην χωρα μας, εχει δυσκολια να διαθεσει ενα ποσο αυτου του μεγεθους για την προβολη των προιοντων της? Υπαρχει κανεις που να πιστευει οτι το ποσο που αντιστοιχει σε 15-20 “καλες” φωτογραφικες μηχανες (χωρις να υπολογισουμε φακους κλπ) ειναι απαγορευτικο για μια εταιρεια τετοιου μεγεθους? Το μπατζετ για γραφικη υλη μονο πρεπει να ειναι μεγαλυτερο…… Και οσο για το κοστος των υπαλληλων…. τι? νομιζει κανεις οτι πληρωθηκαν επιπλεον για τα 10ωρα και τα 12ωρα? χα χα….

    Αδυνατω ομως να πιστεψω οτι οποιαδηποτε εταιρεια, εν μεσω οικονομικης υφεσης, εχει την πολυτελεια να σνομπαρει, συγχωρεστε τον ορο, οποιοδηποτε εν δυναμει αγοραστη ειτε προκειται για ερασιτεχνη ειτε για επαγγελματια.
    Αρα η απουσια δεν εχει να κανει με την οικονομικη ευρωστία της CANON. Το ιδιο πιστευω και για της αλλες “ηχηρες” απουσιες. Τωρα για το ποιοι ειναι αυτοι οι λογοι……μου ειναι, οπως και στους περισσοτερους απο εμας, αγνωστοι.

    γ.Στο θεμα prestige νομιζω οτι μετρησε….η παρουσια.
    Αν ειμαι υποψηφιος αγοραστης και θελω να κανω μια αγορα, και πηγαινω στην εκθεση και εχω την δυνατοτητα για hands on στο αντικειμενο του ποθου μου, μια νεα μηχανη, ενα φακο για την ηδη υπαρχουσα μηχανη, κλπ, γιατι να μην προτιμησω την εταιρεια που ηταν εκει?

    τελος, τα θεματα μαρκετινγκ, χορηγιας κλπ δεν τα σχολιαζω ουτε παίρνω θεση..ο καθε ενας εχει την αποψη του.

    Αυτα τα ολιγα και ευχαριστω για τον χρονο σας.

  • #
    1

    Βάιε μήπως μπορείς να κάνεις ένα ερώτημα εκ μέρους όλων μας, σε κάθε εταιρία ξεχωριστά;
    Θα ήταν φρόνιμο, αντί να ψάχνουμε εμείς όλοι για την κακή εικόνα των μη συμμετεχόντων, να μας απαντήσουν οι ίδιες οι εταιρίες. Επίσης θα ήθελα και την άποψη της διοργανώτριας εταιρείας!

    ΥΓ Απευθυνόμενους στους παραπάνω, θεωρώ ότι ο χορηγός επικοινωνίας σε καμμιά των περιπτώσεων δεν μπορεί να έχει ευθύνες για την διοργάνωση και το αποτέλεσμα! Είναι πολύ συγκεκριμένη η προσφορά του και νομίζω πως εδώ έγινε από την pttl αυυτό που έπρεπε!

    • #
      1

      στου κουφού την πόρτα Ευθύμη…Προσπαθήσαμε πριν την έκθεση να βγάλουμε άκρη ποιοι δεν θα είναι και γιατί αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση…Να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα αλλά δεν ελπίζουμε σε απαντήσεις…

  • #
    1

    Αγαπητοί συνομιλητές,
    Σκέφτηκα ότι ίσως θα ήταν καλό από την πλευρά μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Και αυτό με την επαγγελματική μου ιδιότητα (εργάζομαι στον κλάδο των εκθέσεων πάνω από δέκα χρόνια), αλλά και ως ερασιτέχνης φωτογράφος.
    Πρώτα απ’ όλα αναφέρω ότι δεν επισκέφτηκα την έκθεση (Θεσσαλονικιός). Κατά δεύτερον νομίζω ότι ο χώρος μίας ενημερωτικής φωτογραφικής σελίδας δεν είναι ο κατάλληλος για μαθήματα εκθεσιακού marketing. Αλλά έχουν ακουστεί τόσες ανακρίβειες, ευτυχώς όχι από τον κ. Βήτο (με τον οποίο και δεν συνδέομαι με κανέναν τρόπο. Ούτε και με κάποια εταιρεία φωτογραφικών.). Η Nikon να πήρε δωρεάν περίπτερο (!!!!), έξοδα για υπαλλήλους, δωρεάν είσοδος, ROI κλπ.
    Αν η Nikon πήρε δωρεάν περίπτερο (που σίγουρα ΔΕΝ θα πήρε και καλό είναι να γνωρίζει ο “έλληνας παντογνώστης” ότι ακόμα και αν είσαι η nikon πληρώνεις) τότε γιατί να μην έπαιρνε η Canon? Εκτός κι αν την έκθεση την διοργάνωνε η nikon! Τα κοστολόγια ενοικίασης εκθεσιακού περιπτέρου και ανάλογα με το εκθεσιακό κέντρο και τη διοργάνωση κυμαίνονται στην Ελλάδα από 70-80 €/τ.μ. (και λιγότερα) έως και 110-130 €/τ.μ. Το κόστος κατασκευής περιπτέρου μπορεί να κυμαίνεται αν πρόκειται για δομή έκθεσης από τα 30 (ή και λιγότερα) περίπου €/τ.μ. ή τα 50 έως 100-150 €/τ.μ. αν πρόκειται για περίπτερο ειδικής κατασκευής (μπορεί και περισσότερα ανάλογα τις απαιτήσεις).
    Τέλος πάντων, η ουσία δεν είναι τόσο στα αναλυτικά κοστολόγια τα οποία είναι ΚΟΙΝΑ για όλους (με εξαίρεση τους εκτός έδρας της έκθεσης, που έχουν και τα έξοδα μετακίνησης, μεταφοράς εκθεμάτων, διαμονής κλπ) και ανάλογα των απαιτήσεων του καθενός, όσο στην παρουσία ή όχι μίας κορυφαίας ή και μικρότερης εταιρείας του χώρου στην κλαδική έκθεση.
    Οι λόγοι απουσίας μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι. Μπορεί π.χ. να μην έχει υπάρξει εγκεκριμένο budget για αυτή την ενέργεια. Μπορεί η εταιρεία να έχει αποφασίσει να απέχει από εκθέσεις. Μπορεί η εταιρεία να μην ενδιαφέρεται να συμμετέχει εκεί που συμμετέχει ο άμεσος ανταγωνισμός. Μπορεί π.χ. να έχει κακές σχέσεις με τη διοργάνωση (π.χ. να θεωρώ ότι το περιοδικό/διοργανωτής προμοτάρει προϊόντα του ανταγωνισμού και “θάβει” τα δικά μου). Μπορεί να έχει αποφασίσει τα έξοδα συμμετοχής να τα ρίξει σε άλλο τομέα επικοινωνίας και διαφήμισης και πάρα πολλοί άλλοι λόγοι προφανείς ή λιγότερο προφανείς. Οι ίδιοι λόγοι αντίστροφα δηλώνουν τους λόγους παρουσίας σε μία έκθεση.
    Από κει και πέρα τόσο η nikon όσο και η canon είναι εταιρείες που έχουν προϊόντα (λιανικής) από 100 ευρώ μέχρι προϊόντα των … όσο θέλει ευρώ! Και εδώ να μεταφέρω μία αίσθηση και όχι τεκμηριωμένη άποψη: Νομίζω ότι οι εταιρείες αυτές ζουν από τα προϊόντα των 100 έως 500 ευρώ και όχι από τα προϊόντα που απευθύνονται στους επαγγελματίες ή τους ενθουσιώδης ερασιτέχνες. Τα μεν οικονομικά προϊόντα τους ταΐζουν τα μεν “επαγγελματικά” τους δίνουν το prestige. Και αν δεν είναι έτσι… τόσο το καλύτερο για τις εταιρείες και τόσο το καλύτερο για τους Έλληνες φωτογράφους επαγγελματίες ή μη, που μπορούν και διαθέτουν ποσά στην ανανέωση του εξοπλισμού τους.
    Κλείνοντας και ευχαριστώ όσους είχαν την υπομονή να με διαβάσουν, θεωρώ ότι γενικότερα είναι καλό να είμαι εκεί που είναι ο ανταγωνιστής ή ο κλάδος μου γιατί η απουσία μου μπορεί να μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα. Σίγουρα όμως πέρα από τα μηνύματα που ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει, αφήνω περισσότερο χώρο στον ανταγωνισμό ώστε να μου μειώσει το κομμάτι από την πίτα! Επειδή όμως δεν ανήκω στον κλάδο, για να πω και του στραβού το δίκιο, δεν γνωρίζω για το μέγεθος της πίτας, αλλά για να γίνεται η έκθεση και ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ… ε μάλλον υπάρχει πίτα.

  • #
    1

    Δυστυχώς έλειπα εκτός Αθηνών και δεν μπόρεσα να παραβρεθώ.Από το άρθρο και τα σχόλια εγω προσωπικά θα κρατήσω την καλή εμφάνιση της Ricoh Pentax που υπό την νέα αντιπροσωπεία ελπίζω να κάνει δυναμικά βήματα στην αγορά και να αυξήσει το μερίδιο της καθώς η απουσία των Κ-5 Κ-3 σε διαθέσιμα demo μοντέλα στα φωτογραφικά μαγαζιά λειτούργησε αρνητικά κατά τα προηγουμενα χρόνια .Στα του άρθρου έχω να πω μόνο μπράβο στην Νικον που με την παρουσία της έδειξε να τιμα τον καταναλωτή.

  • #
    1

    Ο τίτλος έπρεπε να λέει: Σημαντικές εταιρίες γύρισαν τη πλάτη στη PHOTOVISION.
    Το να υπονοούμε ότι PHOTOVISION = Έλληνας φωτογράφος είναι παρατραβηγμένο, ενδεχομένως και πολύ πονηρό….

    • #
      1

      δεν υπονοούμε τίποτα τέτοιο…

      Την Photovision την επισκέπτονται κατά κύριο λόγο φωτογράφοι…

      το πονηρό είναι αν κάποιος σκέφτεται πονηρά και αν θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένος τι εννοείς μπορώ να σου εξηγήσω το σκεπτικό του άρθρου…

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!