Πίνακας ζωγραφικής, δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, πωλήθηκε προς 432.000 δολάρια
Τα πράγματα στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικά και όσο ανατύσσονται οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι μάλλον θα ξεφύγουν.
Ήδη βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει εισχωρήσει όχι μόνο στη φωτογραφία, καθώς πολλά smartphones χρησιμοποιούν AI για καλύτερες λήψεις, αλλά και σε πιο παραδοσιακές τέχνες όπως η ζωγραφική.
Στη Νέα Υόρκη και σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, ο πίνακας “Portrait of Edmond Belamy” πωλήθηκε προς 432.000 δολάρια.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος πίνακας δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι αλλά από τον αλγόριθμο Generative Adversarial Networks (GANs), τον οποίο ανέπτυξε στο Παρίσι η ομάδα καλλιτεχνών Obvious. Είναι ο πρώτος πίνακας ζωγραφικής που πωλείται σε δημοπρασία και έχει δημιουργηθεί από λογισμικό. Η τιμή που αναμενόταν να πιάσει ήταν μεταξύ 7.000 και 10.000 ευρώ.
Μάλιστα στην ιστοσελίδα της ομάδας υπάρχει η φράση ““Computers are useless. They can only give answers.” Well Picasso (1881 – 1973), it’s a disagreement” (Οι υπολογιστές είναι άχρηστοι. Μπορούν μόνο να δώσουν απαντήσεις. “Λοιπόν Πικάσο (1881 – 1973), διαφωνούμε).
Η ομάδα έδωσε στον αλγόριθμο πρόσβαση σε 15.000 πορτραίτα που δημιουργήθηκαν από τον 14ο αιώνα μέχρι τον 20ο, ώστε να δημιουργήσει τα δικά του έργα.
Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και μία άλλη τεχνολογία, με τον τίτλο Discriminator, η οποία έλεγχε για να ξεχωρίσει ποια έργα είναι ανθρώπινα και ποια έχουν γίνει από τον αλγόριθμο. Η ομάδα αποφάσισε ότι το έργο του αλγόριθμου ήταν καλό όταν δεν μπορούσε πλέον να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στο έργο που είχε φτιάξει και σε αυτά που έχουν γίνει από ανθρώπινο χέρι.
Το συγκεκριμένο πορτραίτο με τίτλο “Portrait of Edmond Belamy” ανήκει σε μία σειρά 11 πορτραίτων, ανθρώπων που δεν υπάρχουν (δείτε τα εδώ).