Λέμε ΟΧΙ σε “ηλίθιες” φωτογραφίες και την προβολή τους

Κατά καιρούς στο φωτογραφικό internet παρακολουθούμε άρθρα που έχουν να κάνουν με φωτογραφίες που έβγαλαν παράτολμοι “τύποι” σε επικίνδυνα μέρη.
Φυσικά δεν μιλάμε για φωτορεπόρτερ που καταγράφουν επικίνδυνες καταστάσεις για την πληροφόρηση του παγκόσμιου κοινού, ούτε για φωτογράφους που βγάζουν άγρια ζωή ή καταδύονται πολλά μέτρα από την επιφάνεια του νερού για να απαθανατίσουν τον απέραντο βυθό.
Μιλάμε για “τύπους” που κάνουν τις λεγόμενες “ταρζανιές”, πάνω σε ουρανοξύστες ή γέφυρες του εξωτερικού, παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας και θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και την ζωή των άλλων (που βρίσκονται από κάτω).
Στο pttlgr ξέρουμε τη δύναμη που έχει ένα site με χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά και πόσο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και πράξης για πολλούς νέους φωτογράφους.
Σίγουρα το να γίνει μία φωτογραφία “viral” προσφέρει ικανοποίηση στο δημιουργό της, αλλά μεγαλύτερη ικανοποίηση υπάρχει όταν γίνεται viral γιατί είναι δυνατή, τεχνικά άρτια, χρειάστηκε κόπο και χρόνο για να δημιουργηθεί και τελικά έχει κάτι να πει.
Θεωρούμε τελείως “ηλίθιες” και χωρίς να προσφέρουν κάτι φωτογραφίες που κάποιος βγάζει πάνω από μία γέφυρα ή στη κορυφή ενός ουρανοξύστη χωρίς να τηρεί τους στοιχειώδης κανόνες ασφαλείας και το κάνει μόνο και μόνο για προβολή στο internet.
Επιπλέον θεωρούμε ότι ένα άρθρο που δίνει δημοσιότητα σε τέτοιες πρακτικές δεν θα έπρεπε να υπάρχει, ακόμα και αν τις στηλιτεύει, αφού τελικά κάνει αυτό που θέλουν αυτοί οι απαράδεκτοι “τύποι”, δηλαδή τους δίνει προβολή. Για αυτό άλλωστε σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθούμε σε κανέναν από αυτούς ούτε θα δείξουμε φωτογραφίες τους.
Mην απορείτε λοιπόν αν δεν βλέπετε στο pttlgr νέα για “φοβερές” φωτογραφίες από την κορυφή κτιρίων που “γυρνάνε” στο internet.
Δεν είναι στη λογική μας.
2 σχόλια
Μπράβο Βάιε, έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ -φυσικά- με την άποψη αυτή. Δυστυχώς, η ηλιθιότητα αυτή “πουλάει” και το χειρότερο είναι ότι η κακή επιρροή της επηρεάζει κυρίως νεαρά άτομα. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη φωτογραφία, χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε να βλέπουμε καλές φωτογραφίες που έχουν να πούνε κάτι, να συγκινήσουν. Ο εύκολος εντυπωσιασμός “λειτουργεί” μόνο σε άτομα ανώριμα, με ανύπαρκτη φωτογραφική αλλά και γενική παιδεία. Όσο λοιπόν το προβάλουμε και το επιβραβεύουμε τόσο το προωθούμε.
δυστυχώς Γιώργο στο βωμό των κλικ γίνονται πολλά…νομίζω όμως ότι η οποιαδήποτε προβολή τέτοιων τύπων μπορεί να οδηγήσει νέα παιδιά σε επικύνδυνες καταστάσεις και είναι χρέος μας να πούμε ότι απλά δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να εστιάσεις όλη σου την προσπάθεια απλά στο να βελτιωθείς ως φωτογράφος…στο κάτω κάτω αν μπορείς να βρεις τρόπο να κάνεις μία τέτοια ηλιθιότητα νομίζω ότι έχεις αρκετή επιμονή για να την κατευθύνεις στο πεδίο και να γίνεις καλύτερος φωτογράφος, κάτι που θα έχει και διάρκεια…