Νέα μέθοδος κατασκευής οπτικών θα μας φέρει πιο φωτεινούς και φθηνότερους φακούς!


Νέα μέθοδος κατασκευής οπτικών θα μας φέρει πιο φωτεινούς και φθηνότερους φακούς!

Κάποια στιγμή η τεχνολογία κατασκευής οπτικών θα κάνει το μπαμ και τότε μπορεί πολλά να αλλάξουν στους φωτογραφικούς φακούς, τουλάχιστον με όσα ξέρουμε σήμερα.

Προς το παρόν ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Technion του Ισραήλ έχουν αναπτύξει μια «γρηγορότερη, φθηνότερη μέθοδο παραγωγής προσαρμοσμένων οπτικών εξαρτημάτων» για εφαρμογές όπως «διορθωτικούς φακούς, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, αυτόνομα οχήματα, ιατρική απεικόνιση και αστρονομία».

Οι φακοί διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και όσο πιο πολύπλοκος είναι ένας φακός, τόσο πιο δύσκολο και δαπανηρό είναι να αναπτυχθεί και να παραχθεί. Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion, η ομάδα έχει αναπτύξει έναν τρόπο να διαμορφώνει υγρό πολυμερές, το οποίο στη συνέχεια σκληραίνει. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μεγάλων οπτικών, κάτι που έχει αποδειχθεί προκλητικό για άλλες παρόμοιες μεθόδους.

Η προσέγγισή μας για την κατασκευή οπτικών ελεύθερης μορφής επιτυγχάνει εξαιρετικά λείες επιφάνειες και μπορεί να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας βασικό εξοπλισμό που μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα εργαστήρια. Αυτό καθιστά την τεχνολογία πολύ προσιτή.

δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Moran Bercovici από το Technion

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να εργάζονται στη νέα μέθοδο αφού έμαθαν ότι 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, χρειάζονται διορθωτικούς φακούς αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς. Ο Valeri Frumkin, ο οποίος ανέπτυξε για πρώτη φορά τη μέθοδο στο εργαστήριο του Bercovici, είπε:

Ξεκινήσαμε να βρούμε μια απλή μέθοδο για την κατασκευή οπτικών εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας που δεν βασίζεται σε μηχανική επεξεργασία ή πολύπλοκη και ακριβή υποδομή

Στη συνέχεια, η ομάδα συνειδητοποίησε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολύ πιο σύνθετες οπτικές κατασκευές, όπως εκείνες που είναι παραδοσιακά εξαιρετικά δαπανηρές και απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Μια πρωταρχική πρόκληση της κατασκευής οπτικών μέσω της σκλήρυνσης ενός υγρού πολυμερούς είναι ότι καθώς αυξάνετε το μέγεθος των οπτικών πέρα ​​από περίπου 2 mm, η βαρύτητα υπερνικά τις επιφανειακές δυνάμεις και το υγρό ισοπεδώνεται. Για να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση, η ομάδα ανέπτυξε έναν τρόπο να κατασκευάζει φακούς χρησιμοποιώντας υγρό πολυμερές που είναι βυθισμένο σε άλλο υγρό. Η άνωση λειτουργεί ενάντια στη βαρύτητα, επιτρέποντας την επιφανειακή τάση να κάνει τη δουλειά της.

Αφού χρησιμοποίησαν τη μέθοδο υγρής κατασκευής για την κατασκευή απλών σφαιρικών φακών, οι ερευνητές επεκτάθηκαν σε οπτικά εξαρτήματα με διάφορες γεωμετρίες – συμπεριλαμβανομένων σχημάτων toroid και trefoil – και μεγέθη έως 200 mm. Oι φακοί που προέκυψαν εμφάνισαν ιδιότητες επιφάνειας παρόμοιες με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες στίλβωσης ενώ ήταν πιο γρήγοροι και απλούστεροι στην κατασκευή. Στην εργασία που δημοσιεύτηκε στο Optica, επέκτειναν περαιτέρω τη μέθοδο για τη δημιουργία επιφανειών ελεύθερης μορφής, τροποποιώντας το σχήμα του πλαισίου στήριξης.

Εντοπίσαμε ένα άπειρο εύρος πιθανών οπτικών τοπογραφιών που μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας την προσέγγισή μας. Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εξαρτημάτων οποιουδήποτε μεγέθους και επειδή οι υγρές επιφάνειες είναι φυσικά λείες, δεν απαιτείται γυάλισμα. Η προσέγγιση είναι επίσης συμβατή με οποιοδήποτε υγρό που μπορεί να στερεοποιηθεί και έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παράγει απόβλητα.

δήλωσε ο Mor Elgarisi, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας.

Αυτή η νέα μέθοδος κατασκευής φακών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φωτογραφικούς φακούς κάτι που μπορεί να μας δώσει καλύτερους και πιο φθηνούς φακούς. Μένει να δούμε αν κάποια φωτογραφική εταιρεία θα μπορέσει να την εφαρμόσει.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Lenses

Πηγή:

Technion
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!