Δορυφόρος καταγράφει πλάνα 360 μοιρών ενός τεράστιου μεταλλικού “σκουπιδιού” σε τροχιά!


Δορυφόρος καταγράφει πλάνα 360 μοιρών ενός τεράστιου μεταλλικού “σκουπιδιού” σε τροχιά!

Ο δορυφόρος ADRAS-J της ιαπωνικής εταιρείας Astroscale, κατέγραψε τεράστιο μεταλλικό αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη από όλες τις γωνίες.

Η διαστημική αποστολή πραγματοποιήθηκε από την ιαπωνική εταιρία Astroscale η οποία είναι μια ιδιωτική εταιρεία απομάκρυνσης τροχιακών υπολειμμάτων με έδρα το Τόκιο. Η εταιρία χρησιμοποίησε το δορυφόρο ADRAS-J για να φτάσει πολύ κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο άνω τμήμα ενός μη λειτουργικού Ιαπωνικού πυραύλου με ονομασία H-2A και ήθελε να δείξει πως μπορεί να προσεγγίσει αντικείμενα σε τροχιά με ασφάλεια από τόσο κοντινή απόσταση. Το συγκεκριμένο “σκουπίδι” που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη έχει μήκος 11 μέτρα. Το κομμάτι αυτό είναι το ανώτερο κομμάτι του ιαπωνικού πυραύλου H-2A που εκτόξευσε τον δορυφόρο γήινης παρατήρησης GOSAT το 2009 (Earth-observation satellite).

Ο ιαπωνικός δορυφόρος πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες περιστροφές στις 15 και 16 Ιουλίου, την ώρα που το διαστημικό αυτό σκουπίδι ταξίδευε σε χαμηλή τροχιά περίπου 2.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια, με ταχύτητα περίπου 7,5 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Κατάφερε να το πλησιάσει από απόσταση αναπνοής, μόλις 50 μέτρα μακριά και τράβηξε φωτογραφίες από όλες τις πλευρές του για πρώτη φορά.

Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται ελεγχόμενος ελιγμός 360 μοιρών ενός δορυφόρου γύρω από ένα διαστημικό σκουπίδι. Η Astroscale και η JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) σχεδιάζουν τώρα μια δεύτερη αποστολή που ονομάζεται ADRAS-J2 που θα αναχαιτίσει το ίδιο κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού με σκοπό να το οδηγήσει έξω από την τροχιά της Γης με τη βοήθεια ενός ζευγαριού ρομποτικών βραχιόνων. Εάν η αποστολή αυτή είναι επιτυχής, η JAXA ελπίζει ότι θα έρθουν περισσότερες θέσεις εργασίας και από άλλες διαστημικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρίες για την αφαίρεση και άλλων διαστημικών σκουπιδιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Σύμφωνα με την Ars Technica, τα διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά έχουν αυξηθεί κατά 76% από το 2019 και ανέρχονται σε 44.600 αντικείμενα. Αποτελούν σοβαρή απειλή για τους λειτουργικούς δορυφόρους και τον ISS που αναγκάζεται να ελίσσεται τακτικά για να αποφύγει τις συγκρούσεις με διάφορα διαστημικά συντρίμμια. Ακόμη και ένα μικροσκοπικό θραύσμα που διαπερνά τον τοίχο του ISS θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

space Space Photography

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!