Δείτε ένα μύκητα όπου μετατρέπει τις αράχνες σε ζόμπι!


Δείτε ένα μύκητα όπου μετατρέπει τις αράχνες σε ζόμπι!

Επιστήμονες ανακάλυψαν και φωτογράφισαν ένα νέο είδος μύκητα που μετατρέπει τις αράχνες σε “ζόμπι”.

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι! Το όνομα του μύκητα αυτού είναι “Gibellula attenboroughii” και σε περίπτωση που σας θυμίζει κάτι το όνομα (το δεύτερο μέρος του) τότε ναι, έχει πάρει το όνομα του από τον πασίγνωστο ιστορικό και master των ντοκιμαντέρ άγριας ζωής και φύσης Sir David Attenborough. Η ανατριχιαστική αυτή ανακάλυψη έγινε στα βάθη των σπηλαίων της βόρειας Ιρλανδίας.

Αυτός ο μύκητας ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της σειράς “Winterwatch” του BBC και έχει την ικανότητα να ελέγχει τη συμπεριφορά των αραχνών μέσω της ντοπαμίνης, οδηγώντας τες σε απρόβλεπτες συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μόλις εκτεθούν σε αυτό το μύκητα οι αράχνες άρχισαν να εγκαταλείπουν τα καταφύγια τους και να πεθαίνουν σε διάφορα σημεία στον ανοιχτό κόσμο, αυξάνοντας έτσι τη διασπορά των σπόρων του μύκητα.

Αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς των μολυσμένων αραχνών υποδηλώνει ότι ο μύκητας χρησιμοποιεί χημικά σήματα ή άλλους μηχανισμούς για να επηρεάσει τις αράχνες, κάτι που παραπέμπει σε παρόμοιες περιπτώσεις με τα “ζόμπι” μυρμήγκια που επηρεάζονται αντίστοιχα από το μύκητα Ophiocordyceps στο δάσος της Βραζιλίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα 2 διαφορετικά είδη αραχνών που επηρεάζονται από το μύκητα είναι τα είδη Metellina merianae και Meta menardi.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο μύκητας αυτός δεν περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά βρέθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας σε σπήλαια πάλι. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σε ότι αφορά τους μύκητες, τα είδη τους και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Ωστόσο, ανοίγει το δρόμο και για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον τρόπο που οι μύκητες επηρεάζουν τα ζώα και πώς αυτό μπορεί να έχει εφαρμογές στην ιατρική ή τη βιοτεχνολογία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Fungal Systematics and Evolution εδώ (στα αγγλικά).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Wildlife Photography

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.