Ο κομήτης Nishimura προσφέρει εξαιρετική και σπάνια φωτογραφική ευκαιρία!

Ο κομήτης C/2023 P1 Nishimura ανακαλύφθηκε στις 12 Αυγούστου 2023 και θα περάσει κοντά από τη Γη προσφέροντας εξαιρετική φωτογραφική ευκαιρία.
Φωτογράφοι μην το χάσετε! Ο κομήτης C/2023 P1 (Nishimura) ανακαλύφθηκε στις 12 Αυγούστου 2023 από τον Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο Hideo Nishimura, όταν ο κομήτης βρισκόταν σε απόσταση μιας αστρονομικής μονάδας από τον Ήλιο (σχεδόν 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα δηλαδή). Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περίοδος του υπολογίζεται σε 434 έτη. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο κομήτης βρέθηκε στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (126 εκατομμύρια χιλιόμετρα), όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο κομήτης ενώ είναι εντυπωσιακός, φωτεινός και με μεγάλη “ουρά”, δεν είναι εύκολος να φωτογραφηθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκεται μόλις 15 μοίρες μακριά από τον Ήλιο στον πρωινό ουρανό. Δηλαδή ανατέλλει σχεδόν μαζί με τον Ήλιο και δε δίνει πολλά περιθώρια για φωτογράφιση.
Στις 17 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο περιήλιο του, σε απόσταση 33,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, ενώ από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι ήδη ορατός στον απογευματινό ουρανό, αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου, όπου προκύπτει το ίδιο πρόβλημα με την εμφάνισή του κατά την ανατολή. Ο κομήτης δύει αμέσως μετά τον Ήλιο και τα περιθώρια φωτογράφισης του στενεύουν γιατί το ηλιακό φως θα επηρεάζει και στις 2 περιπτώσεις (ανατολή και δύση) την έκθεση όσο αφορά τη σωστή φωτογράφιση του. Ο κομήτης Nishimura θα επιστρέψει ξανά σχετικά κοντά στη Γη το 2458, για αυτό μιλάμε και για μοναδική ευκαιρία. Δείτε μια φωτογραφία του κομήτη τραβηγμένη στις 7 Σεπτεμβρίου από τον φωτογράφο Michael Jäger:

Για να τον δείτε και να τον φωτογραφίσετε θα χρειαστεί να σηκωθείτε νωρίς (πριν ανατείλει ο ήλιος). Κοιτάξτε προς τα νοτιο-ανατολικά περίπου μια ώρα πριν την αυγή και βρείτε την Αφροδίτη και αριστερά τον αστερισμό του Λέοντα. Ο κομήτης θα βρίσκεται ακριβώς στα αριστερά:

Η παραπάνω εικόνα είναι από το γνωστό πρόγραμμα Stellarium το οποίο θα σας βοηθήσει να βρείτε τη θέση του αλλά και να δείτε την τροχιά του και τις συνθήκες σε σχέση με τον ήλιο, το φεγγάρι κλπ. Μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Δείτε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα καταχωρήσετε τον κομήτη στο Stellarium ώστε να σας τον δείχνει πάντα όταν το ανοίγετε:
Ευχόμαστε καλή παρατήρηση και καλές λήψεις!
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- James Webb: Εντόπισε τον αρχαιότερο γαλαξία που μοιάζει ιδιαίτερα με τον δικό μας!
- Έρευνα: Οι Αμερικανοί δεν ξεγελιούνται εύκολα από AI εικόνες!
- Viltrox: Κυκλοφόρησε ο νέος φακός 35mm f/1.2 LAB!
- Insta360: Έρχεται νέα κάμερα την επόμενη εβδομάδα!
- Κολοσσιαίο καλαμάρι απαθανατίστηκε για πρώτη φορά!
- Το James Webb καταγράφει υπερθέαμα από τις τελευταίες στιγμές ενός άστρου!