Δείτε μέσω φωτογραφιών του Νεφελώματος του Ωρίωνα πόσο πολύ έχει εξελιχτεί η φωτογραφία


Δείτε μέσω φωτογραφιών του Νεφελώματος του Ωρίωνα πόσο πολύ έχει εξελιχτεί η φωτογραφία

Είναι αλήθεια ότι την τελευταία δεκαετία τα άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της λήψης φωτογραφιών είναι τεράστια.

Αν και στην αρχή της εμφάνισης των ψηφιακών μηχανών υπήρχε πολύ καχυποψία για το νέο μέσο που δινόταν στα χέρια των φωτογράφων, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αναγκάστηκαν να υποκύψουν και να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Σήμερα η ποιότητα φωτογραφιών των smartphones είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και έρχεται σε απευθείας σύγκριση με την ποιότητα των φθηνότερων σειρών compact φωτογραφικών μηχανών. Η λεγόμενη smartphone photography είναι πλέον γεγονός και είτε μερικοί το θέλουν είτε όχι, αποτελεί την νέα εξέλιξη στην φωτογραφία.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε όμως πόσο πολύ έχουν εξελιχτεί τα πράγματα θα πρέπει να ρίξουμε μία συγκριτική ματιά ανάμεσα στο τώρα και το παρελθόν.

Στην εικόνα στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε αριστερά, την πρώτη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, δημιουργία του φυσικού και ερασιτέχνη αστρονόμου Henry Draper. Η φωτογραφία χρονολογείται στο μακρινό 1880 και χρειάστηκε έκθεση 51 λεπτών.

Δίπλα του είναι μία φωτογραφία που δημιουργήθηκε το 2013 από τον Andrew Symes, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο και το iPhone του, με χρόνο έκθεσης ένα δευτερόλεπτο.

Φυσικά δεν πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία σύγκρισης των δύο εικόνων για το ποια είναι καλύτερη, καθώς αυτό είναι προφανές. Δεν μπορούμε όμως να μην ρωτήσουμε: “Σε 130 χρόνια από σήμερα πόσο λέτε να έχει εξελιχτούν τα μέσα λήψης φωτογραφιών”;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Smartphone Photography

Πηγή:

Imaging-Resource
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!