Ερευνητές ανέπτυξαν νέο σχεδιασμό pixels για καλύτερο δυναμικό εύρος


Ερευνητές ανέπτυξαν νέο σχεδιασμό pixels για καλύτερο δυναμικό εύρος

Ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν νέο σχεδιασμό pixels με δυνατότητα να μην καίνε τα φωτεινά σημεία ενός κάδρου.

Ο νέος αυτό σχεδιασμός δίνει την δυνατότητα επαναρύθμισης (self-reset) στα εικονοστοιχεία (pixels) ώστε να μην δεσμεύονται από το σημείο κορεσμού τους, επιτρέποντας τους να συνεχίσουν να καταγράφουν πληροφορίες στα πολύ φωτεινά σημεία ενός κάδρου – highlights.

Ο σχεδιασμός που έγινε στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής της Στουτγάρδης παρουσιάστηκε αναλυτικά σε άρθρο στο Advances in Radio Science.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς αισθητήρες CMOS, τα self-resetting εικονοστοιχεία του νέου σχεδιασμού δεν χάνουν πληροφορία, ακόμα και όταν κορεστούν, και μπορούν να επανέλθουν ή να επαναρυθμιστούν όσες φορές απαιτηθεί κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Επίσης ο σχεδιασμός τους περιέχει ένα συμβατικό κύκλωμα μετατροπής αναλογικό προς ψηφιακό, και μπορεί να μετρήσει το υπόλοιπο φορτίο στο τέλος της έκθεσης.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να περιοριστεί η έκθεση για την διατήρηση των highlights, αλλά θα μπορεί απευθείας να επιλεχθούν οι ιδανικές ρυθμίσεις έκθεσης, γνωρίζοντας ότι δεν θα χαθεί η πληροφορία των highlights.

Η ομάδα των ερευνητών έχει προχωρήσει στην διενέργεια δοκιμών των εικονοστοιχείων νέου σχεδιασμού, και η έρευνά θα εξελιχθεί βάσει των πρωτοτύπων εικονοστοιχείων που είχαν την πιο γραμμική ανταπόκριση σε συνθήκες διαφορετικού φωτισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρότι η αρχική έρευνα είχε πολύ καλά αποτελέσματα, απέχει πολύ από το να ενταχθεί σε συνθήκες μαζικής παραγωγής και απευθύνεται περισσότερο σε βιομηχανικές εφαρμογές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

DPReview
author
Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, Global Ambassador των εταιρειών Tokina & Hoya, είναι επαγγελματίας φωτογράφος και βραβευμένος κινηματογραφιστής timelapse, εισηγητής σε workshop φωτογραφίας και timelapse.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!