Sponsored
Φωτογραφία

Siena Awards 2026: Η «Amina» φωτογραφία της χρονιάς και όλοι οι νικητές

Οι νικητήριες φωτογραφίες, οι τέσσερις σειρές Storyboard και το βίντεο «Weightless» του Adam Pretty.

Η Amina κοιτάζει προς τον φακό μέσα από την πόρτα ενός σπιτιού στο Αφγανιστάν
«Amina» — Φωτογραφία της Χρονιάς, Photo of the year. © Stefano Rosselli / Siena International Photo Awards

Σύνοψη

  • Η «Amina» του Stefano Rosselli είναι η Φωτογραφία της Χρονιάς.
  • Παρουσιάζονται οι νικητές των εννέα φωτογραφικών κατηγοριών και οι τέσσερις πρώτες σειρές του Storyboard.
  • Το «Weightless» του Adam Pretty κέρδισε στο βίντεο.
  • Δεν εντοπίστηκε επιβεβαιωμένη ελληνική διάκριση στις λίστες που ελέγχθηκαν.
Περιεχόμενα
  1. Η «Amina» και η ζωή πίσω από την πόρτα
  2. Πρόσωπα και φωτορεπορτάζ: Η είδηση σε ανθρώπινη κλίμακα
  3. Φύση και άγρια ζωή: Από τη λάβα στην υπομονή της παρατήρησης
  4. Αθλητισμός, δρόμος, βυθός και ταξίδι
  5. Storyboard: Τέσσερις σειρές στην πρώτη θέση
  6. Ο έλεγχος για ελληνικές διακρίσεις
  7. Τι πιστεύουμε
  8. Συχνές ερωτήσεις

Η «Amina» του Stefano Rosselli αναδείχθηκε Φωτογραφία της Χρονιάς στα Siena International Photo Awards 2026, φέρνοντας στο επίκεντρο το βλέμμα ενός κοριτσιού από το Αφγανιστάν.

Η επίσημη gallery περιλαμβάνει εννέα κατηγορίες μεμονωμένης φωτογραφίας, τέσσερις σειρές με πρώτη θέση στο Storyboard και ξεχωριστό βραβείο βίντεο: από τη ζωή στη Γάζα και τις συλλήψεις μεταναστών στις ΗΠΑ έως μια ηφαιστειακή έκρηξη, το κυνήγι ενός πούμα και την καθημερινότητα της πόλης.

Στο Video επικράτησε το «Weightless» του Adam Pretty, που ακολουθεί αθλήτριες και προπονητές της USA Artistic Swimming πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Η «Amina» και η ζωή πίσω από την πόρτα

Ο Rosselli φωτογραφίζει την Amina μέσα από το άνοιγμα μιας πόρτας, με το πρόσωπό της να ξεχωρίζει από τον σκοτεινό εσωτερικό χώρο. Στην περιγραφή που συνοδεύει το έργο, συνδέει το πορτρέτο με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις γυναίκες του Αφγανιστάν και με τη στέρηση της εργασίας και της ανεξαρτησίας τους. Η πόρτα, το λιγοστό φως και το βλέμμα δίνουν στην εικόνα το βάρος της, χωρίς να χρειάζεται ένα πολυπρόσωπο ή θεαματικό σκηνικό.

Η Amina κοιτάζει προς τον φακό μέσα από την πόρτα ενός σπιτιού στο Αφγανιστάν
«Amina» — Φωτογραφία της Χρονιάς, Photo of the year. © Stefano Rosselli / Siena International Photo Awards

Πρόσωπα και φωτορεπορτάζ: Η είδηση σε ανθρώπινη κλίμακα

Στο Fascinating Faces and Characters, ο Saher Alghorra κέρδισε με το «Enduring Food Deprivation». Ο δίχρονος Yazan Abu Foul βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του, υποσιτισμένος, στον καταυλισμό Al-Shati δυτικά της πόλης της Γάζας, στις 19 Ιουλίου 2025. Η οικογένεια ζει ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού της, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή.

Μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στη Γάζα
«Enduring Food Deprivation» — 1η θέση, Fascinating Faces And Characters. © Saher Alghorra / Siena International Photo Awards

Η παρουσία της Γάζας στις βραβευμένες εικόνες συνεχίζεται μετά το «Irreplaceable» του Ali Jadallah, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο το 2024. Η φετινή εικόνα του Alghorra εστιάζει στον υποσιτισμό ενός παιδιού και στην αγκαλιά που το στηρίζει.

Η Carol Guzy πήρε την πρώτη θέση στο Documentary & Photojournalism με το «Tender Humanity». Στη Νέα Υόρκη, στις 20 Αυγούστου 2025, ένας φρουρός δακρύζει δίπλα σε μια μητέρα και το παιδί της, λίγο μετά τη σύλληψη του συζύγου της από την ICE κατά την ακρόασή του σε δικαστήριο μετανάστευσης. Η φωτογραφία περιλαμβάνεται επίσης στη βραβευμένη σειρά της «ICE».

Φρουρός σκουπίζει τα μάτια του κοντά σε μητέρα και παιδί έξω από δικαστήριο
«TENDER HUMANITY» — 1η θέση, Documentary & Photojournalism. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards

Φύση και άγρια ζωή: Από τη λάβα στην υπομονή της παρατήρησης

Το «A Powerful Onset» του Marco Di Marco κέρδισε στο The Beauty of Nature. Η φωτογραφία καταγράφει την έκρηξη στο Sundhnúkagígar της Ισλανδίας στις 20 Νοεμβρίου 2024: η λάβα ανοίγει φωτεινές διαδρομές μέσα στη χειμωνιάτικη νύχτα, καθώς η δραστηριότητα συγκεντρώνεται σταδιακά σε λιγότερα σημεία εκτόνωσης.

Πορτοκαλί ροές λάβας φωτίζουν το σκοτεινό ισλανδικό τοπίο
«A Powerful Onset» — 1η θέση, The Beauty Of Nature. © Marco Di Marco / Siena International Photo Awards

Στο Animals in Their Environment επικράτησε το «Power Play» του Kevin Shi. Ο φωτογράφος ακολουθούσε επί ημέρες ένα θηλυκό πούμα που είχε δύο μικρά. Η επίθεση στο γουανάκο έγινε την αυγή, έπειτα από παρατεταμένη παρατήρηση του θηράματος. Παρά τη δύναμη της σκηνής, η έκβαση δεν ήταν εκείνη που ίσως υποθέτει κανείς βλέποντας το καρέ: το γουανάκο κατάφερε να ξεφύγει.

Ένα πούμα επιτίθεται σε γουανάκο που ανασηκώνεται στα πίσω πόδια
«Power Play» — 1η θέση, Animals In Their Environment. © Kevin Shi / Siena International Photo Awards

Η υπομονή βρίσκεται και πίσω από το «After the Sunset» του Marek Jóźwik, νικητή στο Under 20. Από το δωμάτιό του στο Εθνικό Πάρκο Biebrza της Πολωνίας είχε θέα σε φωλιά λευκών πελαργών. Επανερχόταν στο ίδιο θέμα κάθε βράδυ, ώσπου ένας καθαρός ουρανός επέτρεψε να απομονώσει τη φωλιά πάνω από τη σκοτεινή γραμμή των δέντρων.

Μια φωλιά πελαργού ξεχωρίζει πάνω από τα δέντρα κάτω από τον νυχτερινό ουρανό
«After the Sunset» — 1η θέση, Under 20. © Marek Jóźwik / Siena International Photo Awards

Αθλητισμός, δρόμος, βυθός και ταξίδι

Ο Dean Mouhtaropoulos κέρδισε το Sports in Action με το «Jumping Javelineer». Στο καρέ ο Κουβανός Guillermo Varona González προετοιμάζεται για τον τελικό ακοντισμού F46 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρά Στίβου του 2025, στις 29 Σεπτεμβρίου. Το άλμα, το ακόντιο και τα φώτα του σταδίου δημιουργούν μια εικόνα στην οποία η προετοιμασία αποκτά τη δική της ένταση.

Ο ακοντιστής Guillermo Varona González στον αέρα μέσα σε φωτισμένο στάδιο
«Jumping Javelineer» — 1η θέση, Sports In Action. © Dean Mouhtaropoulos / Siena International Photo Awards

Στο Street Photography, το «Urban puzzle» του Luca Paccusse χτίζεται γύρω από ένα πρόσωπο σε αφίσα στάσης λεωφορείου στη Ρώμη. Ο φωτογράφος περίμενε λίγα λεπτά για να συναντηθούν τα βλέμματα, οι αντανακλάσεις και οι διαφορετικές επιφάνειες μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Πρόσωπα και αντανακλάσεις επικαλύπτονται σε στάση λεωφορείου στη Ρώμη
«Urban puzzle» — 1η θέση, Street Photography. © Luca Paccusse / Siena International Photo Awards

Η Nur Tucker κέρδισε το Underwater Life με το «Commotion in the Ocean». Κάτω από την επιφάνεια, βόρειες σούλες ανταγωνίζονται για ψάρια που έχουν απορριφθεί από την αλιεία. Η συνοδευτική περιγραφή στρέφει την προσοχή στην ανθρώπινη παρέμβαση που τροφοδοτεί αυτή τη συγκέντρωση και αλλάζει τη συμπεριφορά των πουλιών.

Θαλασσοπούλια κυνηγούν ψάρια κάτω από την επιφάνεια του νερού
«Commotion in the Ocean» — 1η θέση, Underwater Life. © Nur Tucker / Siena International Photo Awards

Στο Journeys & Adventures, το «Mothers» του Amir Hossein Kamali καταγράφει την κοινή προσευχή του Eid al-Fitr, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Οι σειρές των γυναικών και η παρουσία ενός παιδιού δίνουν στη φωτογραφία τον ρυθμό της και συνδέουν το τελετουργικό με την επόμενη γενιά.

Γυναίκες με πολύχρωμα καλύμματα προσεύχονται σε σειρές
«Mothers» — 1η θέση, Journeys & Adventures. © Amir Hossein Kamali / Siena International Photo Awards

Storyboard: Τέσσερις σειρές στην πρώτη θέση

Η επίσημη σελίδα του Storyboard αποδίδει την ένδειξη «1st classified» σε τέσσερα έργα. Τα παρουσιάζουμε όλα, με τις εννέα εικόνες που περιλαμβάνει κάθε σειρά στην gallery.

«Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT» — Juan Carlos. Η σειρά μπαίνει στο εσωτερικό της μεγάλης φυλακής CECOT στο Ελ Σαλβαδόρ. Οι κοιτώνες, η σωματική εγγύτητα, οι έλεγχοι και οι χώροι της φυλακής συνθέτουν μια καταγραφή της ζωής υπό αυστηρό εγκλεισμό.

Κρατούμενοι καθισμένοι στο δάπεδο ανάμεσα σε μεταλλικές κουκέτες
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 001» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Ένα χέρι προβάλλει από άνοιγμα δίπλα σε στοίβες δοχείων φαγητού
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 002» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Κρατούμενος περπατά δίπλα σε γυμνό τοίχο
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 003» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Μεταλλικές κουκέτες σε μεγάλο θάλαμο της φυλακής CECOT
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 004» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Άδεια αίθουσα με σειρές τραπεζιών στη φυλακή CECOT
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 005» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Ομάδα κρατουμένων με λευκά ρούχα υψώνει τα χέρια
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 006» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Κρατούμενοι πίσω από τα κάγκελα ενός θαλάμου
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 007» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Σκυμμένοι κρατούμενοι καθισμένοι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 008» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards
Ένστολοι και κρατούμενοι μέσα στη φυλακή CECOT
«Asi Es La Vida (C’est la vie) CECOT 009» — 1η θέση, Así Es La Vida (C’est la vie) CECOT. © Juan Carlos / Siena International Photo Awards

«ICE» — Carol Guzy. Η Guzy παρακολουθεί συλλήψεις μεταναστών σε δικαστήρια και τις συνέπειες του χωρισμού οικογενειών στο πλαίσιο της πολιτικής απελάσεων της κυβέρνησης Trump. Οι εικόνες μετακινούνται από τα καλυμμένα πρόσωπα των πρακτόρων και τις στιγμές βίας στα παιδιά, στους συγγενείς και στις αντιδράσεις στον δρόμο.

Κοντινό πρόσωπο πίσω από μαύρο κάλυμμα
«ICE» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Μια γυναίκα κλαίει ανάμεσα σε συγκεντρωμένους ανθρώπους
«IMMIGRATION ANGUISH» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Σκοτεινή ανθρώπινη μορφή μπροστά από πορτρέτο του Donald Trump
«WE THE PEOPLE» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Μασκοφόροι πράκτορες σε διάδρομο δικαστηρίου
«AGENTS» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Άνδρας στο δάπεδο ενώ άλλοι τον συγκρατούν
«EXCESSIVE FORCE» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Ένα κορίτσι κλαίει ανάμεσα σε ενήλικες
«TRAUMATIZED CHILDREN» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Διαδηλώτρια με πλακάτ κατά της ICE δίπλα σε αστυνομικούς
«RESISTANCE» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Γυναίκα με λευκό παντελόνι περπατά σε διάδρομο
«SHACKLES» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards
Φρουρός σκουπίζει τα μάτια του κοντά σε μητέρα και παιδί έξω από δικαστήριο
«TENDER HUMANITY» — 1η θέση, ICE. © Carol Guzy / Siena International Photo Awards

«China Goes Green» — George Steinmetz. Ο Steinmetz εξετάζει την κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης στην Κίνα μέσα από τρένα, ηλεκτρικά οχήματα, εργοστάσια, ανεμογεννήτριες και ηλιακές εγκαταστάσεις. Η εναλλαγή βιομηχανικών χώρων και καθημερινών μετακινήσεων συνδέει την παραγωγή ενέργειας και εξοπλισμού με τη χρήση τους.

Επισκέπτες σε διαμορφωμένη όχθη της αλμυρής λίμνης Qarhan
«Tourism at Qarhan Salt Lake» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Σειρές ηλεκτρικών τρένων από ψηλά
«Electric bullet trains» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Εργαζόμενοι στη γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD
«BYD electric vehicles» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Υπερυψωμένος συρμός μπροστά από πολυώροφα κτίρια
«Electric sky shuttle» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Πλήθος δικυκλιστών δίπλα σε κόκκινο λεωφορείο
«Evening commute» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Πτερύγια ανεμογεννητριών μέσα σε εργοστάσιο
«Wind turbine blade» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Όχημα μεταφέρει τεράστιο πτερύγιο ανεμογεννήτριας σε οικισμό
«Transporting wind turbine blades» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Εκτεταμένη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω στο νερό
«Solar farm» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards
Ηλιακή εγκατάσταση με σειρές κατόπτρων σε ερημικό τοπίο
«Concentrated Solar Plant» — 1η θέση, China Goes Green. © George Steinmetz / Siena International Photo Awards

«Women’s Bodies as Battlefields» — Cinzia Canneri. Η Canneri εστιάζει στις εμπειρίες γυναικών από την Ερυθραία και το Tigray σε Ερυθραία, Αιθιοπία και Σουδάν. Το έργο καταγράφει την έμφυλη βία μέσα στις συγκρούσεις, αλλά και τις σχέσεις υποστήριξης, τη συγκέντρωση μαρτυριών και την προσπάθεια των γυναικών να διεκδικήσουν δικαιοσύνη.

Δρόμος διασχίζει απότομο ορεινό τοπίο
«The road to reunification» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Γυναίκα ξαπλωμένη σε στρώμα μέσα σε σκοτεινό χώρο
«Wounding life at its core» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Καλυμμένη ανθρώπινη σορός επάνω σε τραπέζι
«Born still» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Άνθρωπος σε απότομη πλαγιά κάτω από φωτεινό ουρανό
«The Sacred Path from Earth to Sky» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Ανθρώπινες σιλουέτες πίσω από κουνουπιέρα
«The Circle of Life» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Χέρια και ουλή στην κοιλιά μιας γυναίκας
«The Scar of Loss» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Μαχαίρι ακουμπισμένο στο έδαφος
«The Blade of Violence» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Μητέρα αγκαλιάζει ένα παιδί
«A Mother’s Embrace» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards
Ομάδα γυναικών συγκεντρωμένη μπροστά από βραχώδες τοπίο
«The Strength of Women» — 1η θέση, Women’s Bodies as Battlefields. © Cinzia Canneri / Siena International Photo Awards

Ο έλεγχος για ελληνικές διακρίσεις

Στις επίσημες λίστες που ελέγξαμε δεν εντοπίσαμε επιβεβαιωμένη ελληνική διάκριση. Ο Dean Mouhtaropoulos έχει την πρώτη θέση στον αθλητισμό και Highly Commended για το «Sun Shadow Skater», όμως το επίσημο προφίλ του αναγράφει χώρα την Ολλανδία και αναφέρει ότι προέρχεται από το Dandenong της Μελβούρνης. Δεν τεκμηριώνει ελληνική καταγωγή, επομένως δεν καταγράφουμε αυτές τις βραβεύσεις ως ελληνικές μόνο από το επώνυμο.

Τι πιστεύουμε

Αξίζει να σταθούμε στις περιγραφές όσο και στις εικόνες. Το «Power Play» δείχνει μια επίθεση που τελικά δεν πέτυχε, ενώ το «Commotion in the Ocean» αποκτά διαφορετικό νόημα όταν γνωρίζουμε ότι τα πουλιά ανταγωνίζονται για απορρίμματα αλιείας. Για τον φωτογράφο, η ακριβής λεζάντα είναι μέρος της ευθύνης του απέναντι σε όσα δείχνει. Για τον θεατή, είναι αυτό που συχνά εμποδίζει ένα εντυπωσιακό καρέ να οδηγήσει σε λάθος συμπέρασμα.

Στα έργα που αφορούν ανθρώπινο πόνο, η ανάγκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η «Amina» και το «Enduring Food Deprivation» χρειάζονται τα ονόματα, τον τόπο και τις συνθήκες τους. Αν μείνουμε μόνο στο φως ή στη σύνθεση, χάνουμε τους ανθρώπους για τους οποίους τραβήχτηκαν. Η παρουσία των ολοκληρωμένων σειρών βοηθά να διαβαστούν περισσότερες πλευρές μιας ιστορίας, πέρα από την εικόνα που θα ξεχωρίσει πρώτη στην οθόνη.

Για όσους φωτογραφίζουν, η πιο χρήσιμη πλευρά αυτής της συλλογής είναι η ποικιλία των τρόπων δουλειάς: επιστροφή στο ίδιο θέμα, αναμονή για τη σωστή συνάντηση στοιχείων, παρακολούθηση μιας συμπεριφοράς και παραμονή σε μια δύσκολη ιστορία. Τα βραβεία δίνουν αφορμή να δούμε τα έργα· οι συγκεκριμένες επιλογές των δημιουργών είναι αυτές που αξίζει να μελετήσουμε.

Συχνές ερωτήσεις

Πού εκτίθενται οι βραβευμένες φωτογραφίες;

Η έκθεση «People Sharing all the World» των Siena International Photo Awards φιλοξενείται στη Via Fiorentina 95 στη Σιένα, από 11 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου 2026.

Είναι τα ίδια βραβεία με τα Drone και Creative Photo Awards;

Όχι. Τα Siena International Photo Awards, τα Drone Photo Awards και τα Creative Photo Awards είναι ξεχωριστοί διαγωνισμοί της διοργάνωσης Siena Awards. Η παρούσα παρουσίαση αφορά τα αποτελέσματα του SIPA 2026.

✎Σχόλια

Άφησε ένα σχόλιο