Νέος αλγόριθμος μετατρέπει πίνακες ζωγραφικής σε φωτογραφίες

Μέχρι στιγμής έχουμε δει πολλά προγράμματα και εφαρμογές που μετατρέπουν φωτογραφίες σε ζωγραφιές και έργα τέχνης.
Αυτή τη φορά μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Berkeley (Jun-Yan Zhu, Taesung Park, Phillip Isola, Alexei A. Efros) ανέπτυξε ένα νέο αλγόριθμο που ανάμεσα στα άλλα μπορεί να μετατρέπει έργα ζωγραφικής σε εικόνες που φτάνουν κοντά στη φωτογραφική απεικόνιση.
Ο αλγόριθμος μαθαίνει ερευνώντας χιλιάδες φωτογραφίες στο Flickr και άλλα site με φωτογραφίες και προσπαθεί να υπολογίσει το τελικό αποτέλεσμα και αν και δεν προσφέρει τέλεια αποτελέσματα παρόλα αυτά φαίνεται να κάνει αρκετά καλή δουλειά.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε βλέπουμε πολλά έργα του Monet που έχουν μετατραπεί σε φωτογραφίες αλλά και φωτογραφίες που έχουν μετατραπεί σε εικόνες ζωγραφικής με την αισθητική των Monet, Van Gogh, Ukiyo-e, και Cezanne.
Ο νέος αλγόριθμος CycleGAN, δεν σταματάει εκεί καθώς μπορεί να μετατρέψει ένα καλοκαιρινό τοπίο σε χειμερινό ή τη φωτογραφία ενός αλόγου σε ζέβρα και το αντίθετο ή τη φωτογραφία ενός μήλου σε πορτοκάλι και το αντίθετο.
Ακόμα παρουσιάζονται εικόνες στις οποίες το θόλωμα του φόντου (bokeh) έχει αυξηθεί.
Το μέλλον δείχνει ότι μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές δυνατότητες στον χώρο του imaging καθώς οι ερευνητές καταφέρνουν πάντα να βρίσκουν κάτι που εντυπωσιάζει.
1 σχόλιο
Σε λίγο η ψηφιακή τεχνολογία θα υποκαταστήσει την τέχνη. Προς το παρόν αντιγράφει, μεταβάλλει, μετασχηματίζει, επαναδημιουργεί καμιά φορά, έργα τέχνης. Σε λίγο θα παράγονται έργα τέχνης, με τυχαίο τρόπο, ψηφιακά, ικανοποιώντας συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, μετά από έρευνες αγοράς, ανάλυσης ψυχολογικού προφίλ, μορφωτικού επιπέδου κλπ., με μοναδικό στόχο τις σχετικές πωλήσεις. Δεν θα υπάρχει αληθινός δημιουργός (ζωγράφος, φωτογράφος, ή και: ποιητής συγγραφέας…), αλλά εικονικός. Θα υπάρχουν μόνο “δημιουργικοί” πληροφορικάριοι. Ο κόσμος αλλάζει… Δε μας νοιάζει;
Καλό Πάσχα!