Γιατί η 2η θέση της Sony δεν μας λέει τίποτα αλλά και πολλά


Γιατί η 2η θέση της Sony δεν μας λέει τίποτα αλλά και πολλά

Πριν δύο ημέρες η Sony ανακοίνωσε ότι έχει περάσει στη 2η θέση στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών που αλλάζουν φακό και έχουν Full Frame αισθητήρα.

Η ανακοίνωση μάλιστα αφορούσε μία από τις πιο δυνατές αγορές φωτογραφικών στον κόσμο (αν όχι τη δυνατότερη), αυτή των Η.Π.Α.

Η δεύτερη θέση άνηκε στη Nikon και σύμφωνα με την ανακοίνωση η Sony κατάφερε να την εκθρονίσει, αναφέροντας μάλιστα ότι ενώ όλη η αγορά των μηχανών που αλλάζουν φακό με Full Frame αισθητήρα, DSLR και mirrorless, έχει μόλις 5% αύξηση πωλήσεων, οι πωλήσεις των Sony μηχανών παρουσίασαν αύξηση κατά το εντυπωσιακό 23%.

Βέβαια στην παραπάνω ανακοίνωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Sony αναφέρεται στην περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή μόλις σε 2 μήνες (η σύγκριση των ποσοστών γίνεται με το αντίστοιχο διάστημα των δύο μηνών του 2016).

Γιατί όμως αυτή η ανακοίνωση δεν μας λέει τίποτα αλλά και πολλά;

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Sony είναι μία ιαπωνική εταιρεία που στο παρελθόν είχε συνηθίσει να έχει ηγετική θέση στους τομείς που κινούνταν, όπως για παράδειγμα στις τηλεοράσεις.

Όταν η Sony αποφάσισε να στηρίξει το μέλλον της και στον τομέα της φωτογραφίας, κινήθηκε γρήγορα και απέκτησε την ιστορική για το φωτογραφικό χώρο Minolta, μία καθαρά φωτογραφική εταιρεία με μεγάλη τεχνογνωσία, την οποία οι φωτογράφοι σεβόταν.

Αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς είναι ότι τον Ιούνιο του 2006, 11 χρόνια πριν, η Sony παρουσίασε την πρώτη DSLR μηχανή της, την Sony Alpha A-100 (απόγονος της σειράς Alpha της Konica Minolta), με APS-C αισθητήρα, την πρώτη της προσπάθεια στον χώρο των μηχανών που αλλάζουν φακό και ειδικά των DSLR, όπου η κυριαρχία των Canon και Nikon, μαζί με την δυναμική παρουσία των Olympus και Pentax, ήταν εδραιωμένη.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην αρχή δεν πήγαν όπως περίμενε η Sony. Η ιαπωνική εταιρεία δεν κατάφερε να πείσει τους φωτογράφους με τις DSLR της και τα πρώτα χρόνια οι πωλήσεις δεν στήριξαν την προσπάθεια της.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το 2010, η Sony παρουσίασε τις πρώτες της mirrorless μηχανές με APS-C αισθητήρα, τις Sony NEX-3 και Sony NEX-5.

H είσοδος της στην αγορά των mirroless μηχανών, που έχουν μικρότερο μέγεθος λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν καθρέπτη στο εσωτερικό τους, ήταν ίσως η κίνηση που έσωσε την Sony, καθώς οι DSLR της ακόμα και σήμερα δεν έχουν πείσει.

Βέβαια και οι mirrorless ακόμα και σήμερα δεν έχουν πείσει ως είδος τους φωτογράφους, ειδικά από τη στιγμή που πλέον οι DSLR μηχανές πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι στη γενική μείωση των πωλήσεων του φωτογραφικού χώρου που έπληξε σημαντικά και την αγορά των DSLR μηχανών, οι mirrorless δεν φάνηκαν ικανές να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να κάνουν το μεγάλο μπαμ.

Από την αρχή οι mirrorless προσπάθησαν να κάνουν δυναμική είσοδο στην αγορά με τις Olympus, Panasonic, Fujifilm και Sony να οδηγούν την κούρσα και τις Canon, Nikon και Pentax (από την οποία δεν αναμένουμε πλέον να δούμε κάποια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να ακολουθούν.
Το μικρό τους μέγεθος και βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά τους στοιχεία, όμως προς το παρόν και μιλώντας τεχνολογικά, οι mirrorless έχουν κάποια θέματα που χρειάζονται βελτίωση, όπως η αυτονομία της μπαταρίας, η ποιότητα του ηλεκτρονικού οφθαλμοσκοπίου, η υπερθέρμανση του αισθητήρα στη λήψη video και το σύστημα αυτόματης εστίασης.

Σε αυτό το πλαίσιο η μεγάλη κίνηση της Sony ήρθε τον Οκτώβριο του 2013, όταν και ανακοίνωσε τις πρώτες της mirrorless μηχανές με Full Frame αισθητήρα, τις Sony α7 και Sony α7R.

Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το σημείο που η Sony άρχισε την μεγάλη της αντεπίθεση, πράγμα που οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Canon και Nikon ακόμα και σήμερα δεν έχουν σοβαρευτεί και δεν έχουν μπει με κάποιο αξιόλογο μοντέλο στην αγορά των mirrorless. Η Canon πέρσι παρουσίασε το πιο σοβαρό της μοντέλο ενώ η Nikon φαίνεται να μην συνεχίζει με το σύστημα Nikon 1 (το οποίο έχει πολύ μικρό αισθητήρα) και αναμένουμε να δούμε κάτι πολύ δυνατό (με Full Frame αισθητήρα;) το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μέσα στο 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω περνάμε στην ανακοίνωση της Sony, η οποία δείχνει πόσο σημαντικό θεωρεί η εταιρεία ότι μετά από περίπου 11 χρόνια σκληρών προσπαθειών κατάφερε να μπει σφήνα στους δύο μεγάλους, στο πιο σημαντικό τομέα, αυτό των μηχανών που αλλάζουν φακό και έχουν Full Frame αισθητήρα.

Βέβαια όπως προείπα η ανακοίνωση αναφέρετε σε δύο μόλις μήνες (!), τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, πράγμα που από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Για να “πανηγυρίσει” η Sony την εδραίωση της στο φωτογραφικό χώρο, έχει πολύ δρόμο ακόμα και για να σπάσει τη δυαρχία των Canon και Nikon δεν φτάνουν μόνο μηχανές και αισθητήρες, αλλά θα πρέπει να μας δώσει και πολύ καλούς φακούς.

Από την άλλη βέβαια η ανακοίνωση της Sony αποτελεί ένα καμπανάκι (μην πω καμπανάρα) κυρίως για τη Nikon, η οποία θα πρέπει να ανασκουμπωθεί, να βελτιώσει το σχεδιασμό των προϊόντων της και επιτέλους να βάλει ένα τέλος σε μία αρνητική σειρά προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε μερικά μοντέλα της, όπως οι Nikon D600 και Nikon D750 και τα οποία σίγουρα έκαναν ζημιά στην εικόνα της.

Μένει να δούμε με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη της μάχης μεταξύ της Sony και της Nikon αλλά και αν η πρώτη θα μπορέσει να θέσει υπό αμφισβήτηση κάποια στιγμή την απόλυτη κυριαρχία της Canon στον χώρο (φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά η Canon ήταν η νο1 εταιρεία στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών που αλλάζουν φακό).

Ποια είναι η γνώμη σας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

7 σχόλια

  • #
    1

    Οι τρεις πρώτοι μήνες κάθε χρόνου είναι ενδεικτικοί για το πώς θα είναι η χρονιά.

    Αυτό ισχύει για κάθε εταιρεία που κινεί μη εποχικά προϊόντα.

  • #
    1

    Καταρχήν χριστός ανέστη.Κάτι έχεις μπερδέψει μάλλον…Λες οτι η Sony ανακοίνωσε τις α7s και α7r τον Οκτώβριο του 2016.Εγώ είχα την α7s απο το 2015 και αν δεν κάνω λάθος είχε ανακοινωθεί στις αρχές του 2014 και η α7r και α7 στα τέλει του 2013.Όσο για την Nikon και για τις “προβληματικές” D600 δεν νομίζω οτι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα τουλάχιστον που να μην εξυπηρετήθηκε απο την επίσημη αντιπροσωπία.Εμένα τις 2 πρώτες φορές που την έστειλα μου έκαναν δωρεάν καθαρισμό του αισθητήρα και την τρίτη φορά μου αντικατέστησαν το κλείστρο με αυτό της D610 άσχετα οτι η μηχανή ήταν εκτός εγγύησης και με 170,000 κλικ.Ξέρω πολλές περιπτώσεις που αντικατέστησαν και ολόκληρη την μηχανή με καινούρια D610.Και για να επανέλθω στο θέμα γιατί ξέφυγα λίγο,η Sony μπορεί να κάνει νούμερα με τις mirrorless αλλά μην ξεχνάμε οτι οι 9 στους 10 που αγοράζουν mirrorless τις αγοράζουν κυρίως για βίντεο και όχι για φωτογραφία το ίδιο αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό συμβαίνει και με τις dslr της Canon.Η Nikon καλός η κακός υστερεί στο autofocus (για το βίντεο) αλλά αυτό για το οποίο βγαίνουν οι μηχανές τις το κάνουν καλά…Φωτογραφικές μηχανές πουλάει φωτογραφίες βγάζουν.Και για να προλάβω μερικούς δεν είμαι φαν της Nikon ούτε καμίας εταιρίας.

    • #
      1

      έχεις δίκιο, έκανα τυπογραφικό λάθος (διορθώθηκε), το 2013 ανακοινώθηκαν οι μηχανές, ευχαριστώ για τη παρατήρηση.

      όσο για τη D600 δεν είπα πουθενά ότι δεν εξυπηρετήθηκαν τελικά όσοι είχαν θέμα (εξυπηρέτηση που όμως ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μετά από συντονισμένες ενέργειες χρηστών που κινήθηκαν νομικά). Και ακολούθησε το θέμα με τις D750.

      για τη Sony και το αν τις αγοράζουν για βίντεο ή φωτογραφία δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία και μην κρίνεις με βάση του τι γίνεται στην Ελλάδα.

      όχι για τη Canon κάνεις λάθος, η ηγετική της θέση οφείλεται στην αγορά των μηχανών της βασικά για φωτογραφία. 14 χρόνια πρωτιά έχει και αυτό το σερί έχει ξεκινήσει πριν καν μπει το βίντεο στις DSLR.

      τέλος για το AF που λες, οι κινηματογραφιστές και όσοι ασχολούνται σοβαρά με το βίντεο κάνουν κατά βάση manual εστίαση, οπότε δεν είναι το κριτήριο αυτό.

      • #
        1

        Φίλε ΒΑΙΕ χρόνια πολλά. Η SONY πέρασε στην Σητεία θέση στις full frame μηχανές. Πρέπει όμως κάποτε να καταλάβατε ότι οι πωλήσεις τον entry-level KAI med είναι πολύ περισσότερες από τις επαγγελματικές. Εάν οι εταιρίες κρατιονταν μόνο για τους επαγγελματίες θα είχαν βαρέσει κανόνι εδώ και καιρό. Το φαινόμενο NIKON ειναι σαφώς ελληνικό λόγο της εξαιρετικής αντιπροσωπείας που έχει σε σχέση με την χρονιά αδιάφορη ελληνική CANON. Επίσης σε καλό να πάρεις επιτέλους μια mirrorless και χαλαρά να αρχίσεις τις δοκιμές σου όπως κανω τώρα και εγώ. Πιστεύω ότι από την στιγμή που οι 2 μεγάλοι θα μπουν σοβαρά στην κατηγορία πολλά θα αλλάξουν αν και έχουν αντίθετα συμφέροντα. Πάντως για εμένα που είμαι ερασιτέχνης και υποστηρίζω την nikon κατά επιλογή θεωρώ ότι πρέπει να δούμε με θετικοτερο μάτι τις mirrorless και να τις δοκιμάσουμε Προσωπικά. Είναι μεγάλο θέμα να έχεις την μηχανή κοντά σου χωρίς το μπαούλο. Εκτός και είσαι επαγγελματίας φωτογραφος οπότε και αλλάζουν οι προτεραιότητες σου. Όπως και το φωτογραφικό σύστημα που έχεις αν και τα ανταπτορακια κάνουν θαύματα.

      • #
        1

        συμφωνώ μαζί σου, mirrorless έχω χρησιμοποιήσει, της Fujifilm, καθώς η αντιπροσωπεία είναι πολύ συνεννοήσιμη και της Samsung (που δυστυχώς μας άφησε) και της Nikon (ελάχιστα). Δυστυχώς έχω στημένο ένα σύστημα σε DSLR που χρειάζονται πολλά χρήματα για να ξαναστηθεί σε mirrorless και προς το παρόν δεν υπάρχει και λόγος, αφού οι mirrorless ακόμα θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν.

  • #
    1

    Και ένα τελευταίο. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να γίνει ποιο ξεκάθαρη η σχεση της NIKON με την SONY και στην τελικη Ποιος δίνει τι στον άλλο.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!