Sony Cyber-shot RX100 M2 (Review)


Sony Cyber-shot RX100 M2 (Review)

Η Sony μέσα στο 2013 αποφάσισε να τα δώσει όλα και να μας εντυπωσιάσει με την φωτογραφική της εξέλιξη. Μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις της είναι η Sony Cyber-shot RX100 M2 (Mark II), μία premium compact μηχανή η οποία απευθύνεται στο φωτογραφικό κοινό που επιθυμεί να έχει φωτογραφική ισχύ σε εξαιρετικά μικρό μέγεθος.

Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε την Sony RX100 M2 στο pttl.gr και εκτός από τις Hands On φωτογραφίες και το Hands On video, αποδράσαμε μαζί της στην πανέμορφη Κωνσταντινούπολη.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ φορά που να πήγα στο εξωτερικό μόνο με μία μικρή compact μηχανή και η περιέργεια μου για το αν θα καταφέρει η μικρή της Sony να με ικανοποιήσει ήταν μεγάλη. Δεν παρασύρθηκα από την φωτογραφική παρέα μου και απέφυγα τον πειρασμό να πάρω και άλλη μεγαλύτερη μηχανή, αφήνοντας την Sony RX100 M2 να αποδείξει την αξία της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Η Sony RX100 M2 αποτελεί μία σαφέστατα πιο βελτιωμένη έκδοση της Sony RX100. Σίγουρα παραμένει μία compact μηχανή αλλά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά για την κατηγορία της:

– αισθητήρας back-illuminated, Exmor R, CMOS, μεγέθους 1″ (13.2 x 8.8 mm) και ανάλυσης 20.2 megapixels

– επεξεργαστής Bionz

– φακός Zeiss Vario-Sonnar T* 28-100mm, f/1.8-4.9

– οπτικός σταθεροποιητής

– ISO 100-12.800 (push 25.600)

– ταχύτητα κλείστρου 10 καρέ το δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση

– hotshoe υποδοχή

– οθόνη 3″, ανάλυσης 1.228.800, με δυνατότητα αλλαγής γωνίας

– λήψη Raw αρχείων

– λήψη Full HD Video 1920×1080 στα 24/25/50 fps

– WiFi

– NFC (Near Field Communication)

– υποδοχή για κάρτες μνήμης SD

– μπαταρία λιθίου NP-BX1 (350 φωτογραφίες με μία φόρτιση)

– ελληνική γλώσσα στο menu

– βάρος 254 γραμμάρια

Ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Η Sony RX100 M2 είναι μία μηχανή που λόγω της κατηγορίας της και της τιμής της, δεν θα μπορούσε να μην είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής. Η αίσθηση που αφήνει στα χέρια είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και φαίνεται ότι η ιαπωνική εταιρεία έδωσε μεγάλη σημασία στα υλικά που χρησιμοποίησε.
Παράλληλα ο όγκος και το βάρος της, την τοποθετούν στην κατηγορία των pocket μηχανών. Ο εξαιρετικός φακός Zeiss Vario-Sonnar T* 28-100mm, f/1.8-4.9, αποδίδει θαυμάσια τα χρώματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα τον θέλαμε πιο ευρυγώνιο από τα 28mm (ίσως στα 24mm) και θα προτιμούσαμε η μέγιστη φωτεινότητα του f/1.8, να είναι σταθερή σε όλο το εστιακό του μήκος (μέχρι τα 100mm).

Όσον αφορά την εργονομία της, η Sony RX100 M2 μας άφησε με την αίσθηση ότι λίγα πράγματα θα μπορούσαν να προστεθούν παραπάνω σε ένα τόσο μικρό σώμα.
Τα βασικά κουμπιά και χειριστήρια που βρίσκουμε στις DSLR και mirrorless μηχανές, όπως ο επιλογέας προγράμματος και οι συντομεύσεις-κουμπιά για βασικές λειτουργίες είναι εκεί που θα έπρεπε. Επίσης το κουμπί Fn το οποίο δίνει πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες είναι εξαιρετική βοήθεια, ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στο δαχτυλίδι που βρίσκεται στη βάση του φακού και στο οποίο μπορούμε εμείς να αναθέσουμε τη ρύθμιση της λειτουργίας που θέλουμε. Τέλος να αναφέρουμε ότι η Sony RX100 M2 μας επιτρέπει να επιλέξουμε και τη λειτουργία κάθε κουμπιού στον κλασσικό σταυρό που υπάρχει στα δεξιά της οθόνης, κάτι που μας επιτρέπει να την φέρουμε ακριβώς στα μέτρα μας.
Η οθόνη μπορεί να μην είναι αφής (μερικοί φωτογράφοι άλλωστε τις αποφεύγουν), αλλά το γεγονός ότι μπορεί να αλλάξει γωνία θέασης είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις φωτογραφικές μηχανές που απευθύνονται σε φωτογράφους με απαιτήσεις. Ειδικά για ταξιδιωτική φωτογραφία ή φωτογραφία δρόμου είναι ένα στοιχείο που επιτρέπει να “κλέψουμε” εικόνες χωρίς να χάσουμε τη στιγμή.
H υποδοχή hot-shoe, η οποία μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε flash, φωτιστικό LED ή το πιο σημαντικό, ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο, είναι μία σημαντική προσθήκη σε σχέση με την Sony RX100 και είμαστε σίγουροι ότι η Sony RX100 M2 με οφθαλμοσκόπιο είναι ακόμα περισσότερο λειτουργική για όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Περνάμε στα προγράμματα που η Sony RX100 M2 μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και εκτός των Manual (P, S, A, M), έχουμε την επιλογή για αυτόματα προγράμματα ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αλλά και την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τις δικές μας ρυθμίσεις (MR) για άμεση εύρεση. Το “Πανόραμα” λειτουργεί εξαιρετικά και μας δίνει την δυνατότητα και για λήψη στο κάθετο, πολύ σημαντικό αν θέλουμε να κάνουμε πανοραμικές με αρκετό θέμα.

Επίσης θα αναφερθούμε στις ενσωματωμένες τεχνολογίες WiFi και NFC. Βάση των επιταγών της εποχής είναι πλέον απαραίτητες και ειδικά η NFC τεχνολογία μας λύνει τα χέρια αφού μας γλυτώνει πολύτιμο χρόνο “ψαξίματος” και συγχρονισμού της μηχανής με το smartphone ή το tablet μας. H δυνατότητα να ελέγχουμε την Sony RX100 M2 από το smartphone μας, μας παρέχεται μέσω της εφαρμογής Play Memories Mobile, αλλά δυστυχώς προς το παρόν είναι πολύ λίγες οι ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε. Αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα την αναβάθμιση της εφαρμογής Play Memories Mobile από την Sony και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε θα προστεθούν αρκετά νέα στοιχεία και επιλογές, ώστε ο απομακρυσμένος έλγχος να είναι ακόμα πιο λειτουργικός.

Τέλος μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι η εταιρεία έχει προβλέψει δύο υποδοχές για λουρί χεριού, μία αριστερά και μία δεξιά, οι οποίες παράλληλα μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε λουρί για τον λαιμό (δίνονται ειδικά λουράκια για αυτό το λόγο στο κουτί της), ώστε να την έχουμε κρεμασμένη πάνω μας.

Εστίαση

Θυμόμαστε την πρώτη φορά που πιάσαμε για λίγο την Sony RX100 M2 στην επίσημη παρουσίαση της Sony Ελλάδας στην Αθήνα και ότι είχαμε εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα της αυτόματης εστίασης.
Και κατά την διάρκεια του Review μας η RX100 M2 ανταποκρίθηκε εξαιρετικά ακόμα και σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες και νομίζουμε ότι βρίσκεται στην κορυφή των compact μηχανών σε αυτό τον τομέα.
Εκτός της αυτόματης εστίασης, όπου μπορούμε να επιλέξουμε το σημείο εστίασης γρήγορα και εύκολα από την οθόνη μας (κατά τα πρότυπα των mirrorless και DSLR μηχανών), η manual εστίαση είναι πολύ βολική με την βοήθεια του ειδικού δαχτυλιδιού και της υποβοήθησης που παρέχεται από το menu της μηχανής.
Με άλλα λόγια είναι λίγες οι φορές που θα δυσκολευτείτε να εστιάσετε με τη Sony RX100 M2.

Ταχύτητα λήψης

Όσο αφορά την ταχύτητα λήψης η Sony RX100 M2 καταφέρνει να φτάσει τα επίπεδα mirrorless και DSLR μηχανών. Τα 10 καρέ το δευτερόλεπτο είναι παραπάνω από ικανοποιητικά και ακόμα και με θέματα που κινούνται με υψηλή ταχύτητα, όπως ποδηλάτες ή παιδιά, καταφέρνει να αποδώσει και να μας αφήσει να καταγράψουμε τελικά αυτό που θέλουμε.

ISO και ψηφιακός θόρυβος

Κατά την διάρκεια του Review μας η Sony RX100 M2 απέδωσε εξαιρετικά. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του αισθητήρα που έχει, το γεγονός ότι ο ψηφιακός θόρυβος αρχίζει να γίνεται ενοχλητικός μετά τα 3200, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στα πιο υψηλά ISO, 6400 και 12800, έχουμε φυσικά πολλές απώλειες αλλά οι εικόνες παραμένουν αξιοποιήσιμες (ανάλογα πάντα και με την χρήση για την οποία τις προορίζουμε).

Τα Raw αρχεία της Sony RX100 M2 κατά μέσο όρο δίνουν 19.60 MB ανά αρχείο, με μέγεθος 5472×3648 pixels. Ας δούμε μερικές από τις εικόνες που δημιουργήσαμε στην Κωνσταντινούπολη.
Για να δείτε όλες τις εικόνες, με τα EXIF στοιχεία τους δεν έχετε παρά να δείτε το αντίστοιχο set που δημιουργήσαμε στην σελίδα του pttl.gr στο Flickr, εδώ.

Δείγματα φωτογραφιών

ISO 100

DSC01295

DSC01187

ISO 125

DSC01192

ISO 160

DSC01203

ISO 200

DSC01389

ISO 250
Πρόγραμμα Panorama
DSC01440

ISO 400

DSC01191

ISO 800

DSC01565

DSC01564

ISO 1600

DSC01469

DSC01172

ISO 3200

DSC01339

DSC01362

ISO 6400

DSC01256

DSC01323

ISO 12800

DSC01254

Συμπεράσματα

Η Sony Cybershot RX100 M2 είναι μία premium compact μηχανή που δεν θα σας αφήσει με κενά. Προσφέρει πολλά από τα πλεονεκτήματα των μεγαλύτερων κατηγοριών, mirrorless και DSLR, αλλά σε πολύ μικρότερο σώμα.

Μας άρεσε

– ο μικρός όγκος και το ελάχιστο βάρος της
– η ποιότητα κατασκευής
– η ποιότητα φωτογραφιών και videos
– το δαχτυλίδι στη βάση του φακού
– ο βαθμός παραμετροποίησης των κουμπιών της
– η οθόνη μεταβλητής γωνίας
– η ενσωματωμένη τεχνολογία NFC
– η δυνατότητα τοποθέτησης λουριού για τον λαιμό

Θα θέλαμε

– Πιο ευρυγώνιο φακό (24mm)
– να δίνεται φορτιστής με τη μηχανή
– μπαταρία με μεγαλύτερη διάρκεια
– οθόνη αφής
– περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων στην εφαρμογή Play Memories Mobile

Η Sony κατάφερε να φέρει στον κόσμο των compact μηχανών μία πολύ αξιόλογη πρόταση, η οποία θα αρέσει σε όσους ταξιδεύουν και θέλουν μικρή μηχανή με μεγάλες δυνατότητες. Η ποιότητα φωτογραφιών και video είναι εξαιρετική για το μέγεθος του αισθητήρα και ο βαθμός παραμετροποίησης των κουμπιών και χειριστηρίων της (δαχτυλίδι στην βάση του φακού) επιτρέπει να φέρουμε την μηχανή ακριβώς στα μέτρα μας. Η οθόνη των 3″ με δυνατότητα αλλαγής της γωνίας της, βοηθάει πάρα πολύ όταν βρισκόμαστε στο δρόμο και σε συνδυασμό με την γρήγορη εστίαση και υψηλή ταχύτητα συνεχούς λήψης επιτρέπει τη “σύλληψη” μοναδικών εικόνων.
Η Sony θα μπορούσε να βελτιώσει παραπάνω τη μηχανή με ένα πιο ευρυγώνιο και σταθερής φωτεινότητας φακό, ενώ θα θέλαμε στο κουτί της να υπάρχει φορτιστής και όχι απλά το καλώδιο USB της φόρτισης.
Η τιμή της στα 799 ευρώ την φέρνει στις πρώτες θέσεις των πιο ακριβών compact μηχανών και σε άμεση σύγκριση με μηχανές άλλων κατηγοριών, όπως DSLR και mirrorless μηχανές. Από την άλλη όμως η Sony RX100 M2 είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή των καλύτερων compact μηχανών που υπάρχουν στην φωτογραφική αγορά, για όποιον δεν ενδιαφέρεται να ανέβει κατηγορία αλλά παράλληλα θέλει να έχει κορυφαίο φωτογραφικό αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Βασίλης Σακελλαρίδης | 11 Δεκεμβρίου 2013 στις 18:51

    Πολύ ενδιαφέρουσα η δοκιμή της φωτογραφικής μηχανής. Βοηθάει πολύ που μπορεί να κατεβάσει κανείς από το flckr τη φωτογραφία σε original μέγεθος και να μελετήσει το θόρυβο και τα περιεχόμενα του exif. Κι εγώ θα προτιμούσα πιο ευρυγώνιο τον φακό.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!