Βραβευμένος φωτογράφος παραδέχτηκε ότι έχει παραποιήσει και έχει κλέψει φωτογραφίες


Βραβευμένος φωτογράφος παραδέχτηκε ότι έχει παραποιήσει και έχει κλέψει φωτογραφίες

H υπόθεση του Souvid Datta δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον φωτογράφο μετά από δηλώσεις του στο TIME.

Ο φωτογράφος αρχικά κατηγορήθηκε ότι έχει προσθέσει τη φιγούρα μίας γυναίκας σε μία φωτογραφία του, την οποία έχει πάρει από φωτογραφία της σπουδαίου φωτογράφου Mary Ellen Mark.

Επιπλέον μετά την συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορήθηκε και για ότι παρουσίασε φωτογραφίες άλλων φωτογράφων ως δικές του και συγκεκριμένα δημοσίευσε στο Facebook του φωτογραφίες της Daniele Volpe.

Ο Souvid, ο οποίος έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του και είναι ένας από τους φωτογράφους που θα συμμετέχουν στο φετινό talent show για φωτογράφους “Masters of Photography”, δήλωσε στο TIME ότι είναι ένοχος για τις παραπάνω κατηγορίες.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εκτός από τη φωτογραφία που κατηγορήθηκε ότι έχει παραποιήσει, το ίδιο έχει κάνει και με άλλες φωτογραφίες του ίδιου Project, ενώ έχει παρουσιάσει φωτογραφίες των Daniele Volpe, Hazel Thompson και Raul Irani, ως δικές του.

Σχετικά λέει: “Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να αναλάβω την ευθύνη. Το 2013-2015 ήμουν 22-23 χρονών και ηλίθια άλλαξα εικόνες και αδικαιολόγητα είπα ψέματα ότι έργα άλλων είναι δικά μου και μετά στα χρόνια που ακολούθησαν έθαψα αυτές τις ενέργειες. Τώρα αυτές οι φωτογραφίες αναδύθηκαν και απειλούν να υπονομεύσουν την δουλειά που έχω κάνει νόμιμα από τότε και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, συνεργατών και ιδρυμάτων που με στήριξαν, στις φωτογραφίες μου. Θέλω να πω συγνώμη για αυτό. Πιστεύω να επανορθώσω”.

Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία με την φιγούρα της γυναίκας-τραβεστί που πήρε από φωτογραφία της Mary Ellen Mark είπε:

“Στο τέλος του 2013, ήμουν 22 χρονών στο Πανεπιστήμιο. Συνήθιζα να είμαι εθελοντής σε ΜΚΟ που είχε παρουσία στην περιοχή των κόκκινων φαναριών στο Sonagachi της Καλκούτας. Περίπου αυτή την εποχή κέρδισα την πρώτη μου ψηφιακή μηχανή και ξεκίνησα την φωτογραφία ως χόμπι. Δεν ήξερα τίποτα σχετικά με την φωτογραφική ηθική, την ύπαρξη μίας σοβαρής βιομηχανίας φωτορεπορτάζ ή πως να εξερευνήσω θέματα ως δημοσιογράφος. Αλλά είχα υπόβαθρο στις εικαστικές τέχνες και ένοιωθα ότι έπρεπε να κάνω εικόνες από τις εμπειρίες μου στην Καλκούτα, έχοντας συγκινηθεί από τις ιστορίες των κοριτσιών που γνώρισα στο Sonagachi.

Ένα κορίτσι συγκεκριμένα, η Radhika, 17 ετών, δούλευε σε ένα οίκο ανοχής όπου μία ΜΚΟ βοηθούσε νεαρές μητέρες. Μιλούσαμε για κάποιο καιρό κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί. Μου είπε για το παρελθόν της, τα προβλήματα της και την μέντορα της: μία μεγαλύτερη γυναίκα με το όνομα Asma, την οποία γνώρισα. Φωτογράφισα την Radhika κατά την διάρκεια της καθημερινής της ρουτίνας, αλλά η Asma δεν ήθελε να φωτογραφηθεί. Κάποια στιγμή ένα απόγευμα στο δωμάτιο της, οι δύο τους ετοιμαζόταν μαζί με μία φίλη. Αυτή η στιγμή μιλούσε για την σχέση που μου είχε περιγράψει η Radhika, αλλά δεν έβγαλα την φωτογραφία. Περίμενα μέχρι η Asma να φύγει από το δωμάτιο και έβγαλα μερικά καρέ την Radhika και τη φίλη της.

Εβδομάδες αργότερα στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο καθώς προσπαθούσαν να μάθω τεχνικές επεξεργασίας στο YouTube και κάνοντας το πρώτο μου φωτογραφικό blog, βρέθηκα μπροστά στις φωτογραφίες της Mary Ellen Mark. Βλέποντας τις ομοιότητες στο θέμα και χωρίς παραπάνω σκέψη θέλησα ως πείραμα να συνδυάσω μία φωτογραφία της με μία δική μου. Είδα ένα χαρακτήρα σε μία εικόνα της που έμοιαζε με την Asma και από περιέργεια, θέλοντας να κάνω την εικόνα που δεν μπόρεσα να τραβήξω, προσπάθησα να τοποθετήσω τη φιγούρα δίπλα στη Radhika. Το λάθος μου ήταν ότι ανέβασα την εικόνα στο blog μου. Το έκανα χωρίς να λέω ότι η εικόνα έχει πειραχτεί και έγραψα στη λεζάντα ότι αυτή η φιγούρα ήταν η Asma. Δηλαδή είπα ψέματα”.

Στην συνέντευξη ο Souvid συνεχίζει εξηγώντας ότι η θέληση του για προβολή τον οδήγησε εσφαλμένα να δεχτεί να δημοσιευτεί η φωτογραφία μαζί με τις άλλες του ίδιου project, ενώ εξομολογείται ότι συμμετείχε σε διαγωνισμούς φωτογραφίας του 2014 με φωτογραφίες άλλων φωτογράφων.

Επιπλέον αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες του από την Ινδία, της περιόδου 2013-14 που έχουν υποστεί επεξεργασία με την προσθήκη, αφαίρεση στοιχείων. Λέει ότι αργότερα και στην πρώτη του δουλειά στην Κίνα οι εκδότες του, του επισήμαναν ότι κάνει πολύ επεξεργασία στις εικόνες του και τον καθοδήγησαν σχετικά. Από το 2014-15 ξεκίνησε να ακολουθεί τους κανόνες και την ηθική των εκδοτών του και πλέον όταν χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές, όπως για παράδειγμα διπλή έκθεση, το δηλώνει σχετικά.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την συνέντευξη εδώ.

Ο Souvid πλέον βρίσκεται σε μία θύελλα που φυσικά θέτει υπό αμφισβήτηση την πορεία του στο φωτογραφικό χώρο. Ένα άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι οργανισμοί που έχουν στηρίξει ή βραβεύσει τον Souvid έχουν ξεκινήσει έρευνες για να δουν πως θα αντιδράσουν, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αυτό περιλαμβάνει και την νομική οδό.

Η NPPA (National Press Photographers Association) εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι οι πράξεις του φωτογράφου είναι αντίθετες στον National Press Photographers Code of Ethics και ότι οι φωτογράφοι πρέπει να ακολουθούν τον ηθικό κώδικα για να μπορεί το παγκόσμιο κοινό να εμπιστεύεται το έργο τους και την προβολή των καταστάσεων που καλύπτουν.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις πράξεις του Souvid.

Ποια είναι η γνώμη σας; Θα καταφέρει να παραμείνει στον χώρο της φωτογραφίας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Souvid Datta

Πηγή:

TIME
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

2 σχόλια

  • #
    1

    Μια συγνώμη δεν αρκεί, είναι κάτι αλλά δεν αρκεί.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!