Τι άλλαξε στον χώρο των φωτορεπόρτερ το 2016 σύμφωνα με World Press Photo Foundation

Το World Press Photo Foundation δημοσίευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας σχετικά με τους φωτορεπόρτερ.
Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά την ταυτότητα, τις συνθήκες εργασίας, τις πρακτικές, την τεχνολογία και την ηθική των επαγγελματιών φωτογράφων σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη βασίζεται σε online έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.991 φωτογράφοι από περισσότερες από 100 χώρες, και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Stirling.
Σε σχέση με το 2015, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των φωτορεπόρτερ. Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων φωτορεπόρτερ μειώθηκε στο 46%, από το 60% που ήταν το 2015.
Οι περισσότεροι φωτορεπόρτερ αισθάνονται χαρούμενοι για την δουλειά τους, με ποσοστό που φτάνει το 66%. Για αυτούς η φωτογραφία είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για να διηγηθούν ιστορίες μέσα από την δουλειά τους.
Τα υψηλά επίπεδα κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι φωτορεπόρτερ επιβεβαιώθηκαν και στο 2016 με ποσοστό 91%. Το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 92%, πράγμα που δείχνει ότι το επάγγελμα παρέμεινε το ίδιο επικίνδυνο με πέρσι.
Η πλειοψηφία των φωτορεπόρτερ, με ποσοστό 85% κερδίζουν λιγότερο από 40.000 δολάρια τον χρόνο. Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις 40.000 δολάρια τον χρόνο.
Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώνεται ότι το επάγγελμα του φωτορεπόρτερ είναι ανδροκρατούμενο. Οι άντρες κατέχουν ποσοστό 85% στο επάγγελμα, το οποίο δεν άλλαξε σε σχέση με το 2015.
Σε σχέση με το 2015 οι φωτορεπόρτερ άλλαξαν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα Social Media. Το 2015 το Facebook είχε την προτίμηση των φωτορεπόρτερ με 62%, ωστόσο φέτος έπεσε στο 55%. Οι περισσότεροι φωτορεπόρτερ αρέσκονται στο να χρησιμοποιούν παραπάνω από μία πλατφόρμα για να δείξουν την δουλειά τους.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της περσινής έρευνας εδώ.