Steve McCurry: Δεν είμαι φωτορεπόρτερ αλλά θα μειώσω την επεξεργασία στο ελάχιστο


Steve McCurry: Δεν είμαι φωτορεπόρτερ αλλά θα μειώσω την επεξεργασία στο ελάχιστο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν πολύ δύσκολο για τον σπουδαίο φωτογράφο Steve McCurry.

Ο φωτογράφος πίσω από την φωτογραφία της μικρής Αφγανής που έγινε πρωτοσέλιδο στο National Geographic και είναι μία από τις πιο σημαντικές εικόνες στην ιστορία της φωτογραφίας, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ανακαλύφθηκαν εικόνες του που έχουν δεχτεί βαριά επεξεργασία στο Photoshop.

Steve McCurry

Από την ημέρα που ξέσπασε το “σκάνδαλο” πολλοί έχουν ασχοληθεί με τις εικόνες του γνωστού φωτογράφου, παρουσιάζοντας και άλλες εικόνες που έχουν δεχτεί βαριά επεξεργασία στο Photoshop, και όταν λέμε βαριά επεξεργασία μιλάμε κυρίως για την αφαίρεση ή προσθήκη στοιχείων σε μία εικόνα, το λεγόμενο cloning (από το εργαλείο clone του Photoshop), κάτι που δεν συμβαδίζει με την ηθική του φωτορεπορτάζ (δηλαδή της καταγραφής γεγονότων).

O Steve είχε αρχικά πάρει θέση για το όλο θέμα μέσω δήλωσης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελιδα Petapixel λέγοντας ότι αν και ξεκίνησε ως φωτορεπόρτερ πλέον θεωρεί ότι είναι ένας φωτογράφος που λέει ιστορίες με τις εικόνες του (visual storyteller), δήλωση που επανέλαβε σε άρθρο που έκανε το TIME σχετικά με την υπόθεση: “Πάντα αφήνω τις εικόνες μου να μιλάνε, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι θέλουν να περιγράψω την κατηγορία στην οποία κατατάσσω τον εαυτό μου και για αυτό θα πω ότι σήμερα είμαι ένας φωτογράφος που λέει ιστορίες με τις εικόνες του (visual storyteller). Τα χρόνια που κάλυπτα περιοχές πολεμικών συγκρούσεων ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Εκτός ενός μικρού διαστήματος σε μία τοπική εφημερίδα της Πενσυλβάνια, δεν εργάστηκα ποτέ ως υπάλληλος εφημερίδας, ενημερωτικού περιοδικού ή άλλου μέσου μαζικής ενημέρωσης. Ήμουν πάντα ελεύθερος επαγγελματίας (freelance).
Κάποια από τα έργα μου ανήκουν στην κατηγορία fine art και είναι τώρα σε προσωπικές συλλογές και μουσεία. Καταλαβαίνω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να με κατατάξει κάποιος σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, και αυτό οφείλεται εν μέρη στο ότι εργάζομαι για 40 χρόνια και έχω μία καριέρα που εξελίχθηκε καθώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άλλαξαν”.

Αναφερόμενος στη χρήση του Photoshop ο Steve κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε ένα εξώφυλλο του National Geographic, τον Δεκέμβριο του 1984, το οποίο είχε μία φωτογραφία του: “Θυμάμαι τη φωτογραφία μου με οριζόντιο προσανατολισμό που έδειχνε ένα ράφτη στην Ινδία κατά την εποχή των μουσώνων και στην οποία το νερό είχε επεκταθεί ψηφιακά προς τα κάτω για να ταιριάξει στο κάθετο φορμά του εξώφυλλου. Αυτή η χρήση του Photoshop εξασφάλιζε ότι αυτή η δυνατή εικόνα δεν θα απορρίπτονταν γιατί είχε οριζόντιο προσανατολισμό. Μερικοί μπορεί να το θεωρήσουν λάθος, αλλά πιστεύω ότι ήταν θεμιτό γιατί η αλήθεια και η αξιοπιστία της εικόνας διατηρήθηκε”.

Steve McCurry

Σχετικά με την τωρινή τροπή που πήρε το θέμα με τις εικόνες του που έχουν δεχτεί επεξεργασία ο σπουδαίος φωτογράφος είπε: “Θέλοντας να προχωρήσω δεσμεύομαι ότι θα χρησιμοποιώ το λογισμικό όσο πιο λίγο γίνεται, ακόμα και για έργα μου σε προσωπικά μου ταξίδια. Λόγω της κατάστασης και αν και πιστεύω ότι μπορώ να κάνω ότι θέλω με τις δικές μου εικόνες σε θέματα αισθητικής και σύνθεσης, καταλαβαίνω πόσο πολύ μπορεί να μπερδεύει τον κόσμο που θεωρεί ότι είμαι ακόμα φωτορεπόρτερ”.

Διαβάστε όλο το άρθρο του TIME εδώ.

Ποια είναι η γνώμη σας για την υπόθεση και τη θέση του Steve McCurry;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

TIME
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!