Στις ΗΠΑ η λήψη φωτογραφιών μπορεί να σημαίνει ότι είσαι τρομοκράτης;

Στις Η.Π.Α. οι νόμοι έχουν γίνει πολύ αυστηροί και ακόμα πιο αυστηρή είναι η συμπεριφορά των αρχών σε πιθανούς τρομοκράτες σε σημείο να στοχοποιούν ακόμα και την ίδια την φωτογραφίκη διαδικασία.
Έτσι ως ένα σημάδι ότι κάποιος μπορεί να ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχεδιάζει κάποιο χτύπημα, είναι κάποιος ο οποίος βγάζει φωτογραφίες, με όχι “κανονικό” τρόπο.
Οι αρχές στις Η.Π.Α. θέλοντας να ενεργοποιήσουν τους πολίτες να ειδοποιούν όταν αντιληφθούν μία ύποπτη συμπεριφορά, δημιούργησαν ένα infographic, στο οποίο αναφέρονται κάποια σημάδια ότι κάποιος μπορεί να είναι πιθανός τρομοκράτης.
Το δεύτερο στη λίστα είναι η λήψη φωτογραφιών με όχι παραδοσιακό τρόπο. Με άλλα λόγια αν κάποιος βγάζει φωτογραφίες συγκεκριμένες δομές του κράτους, με “ύποπτο” τρόπο, ο πολίτης που τον εντοπίζει καλό θα ήταν να ειδοποιεί την αστυνομία.
Know the signs! Did you know photography and surveillance could be a sign of terrorism-related suspicious activity? If you notice this, be sure to report it to local authorities. #seesay #protectyoureveryday pic.twitter.com/Xu9L6p5FcR
— Homeland Security (@DHSgov) July 9, 2018
Η συγκεκριμένη κίνηση είναι μέρος της καμπάνιας “If You See Something, Say Something” (αν δεις κάτι, πες κάτι), η οποία τρέχει από το 2010.
Φυσικά οι φωτογράφοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είδαν σωστή τη συγκεκριμένη αναφορά, επισημαίνοντας το δικαίωμα τους ως πολίτες να φωτογραφίζουν δημόσια κτήρια ή ακόμα και λειτουργούς του κράτους, όπως την αστυνομία.
Ο Mickey Osterreicher Γενικός Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Φωτογράφων Τύπου (NPPA) αναφέρει “Ένα από τα πραγματικά προβλήματα με αυτή τη συνεχιζόμενη εκστρατεία είναι ότι με την καταχώρηση της φωτογραφίας ως παράδειγμα ύποπτης συμπεριφοράς, αντί να ζητά απλώς τους πολίτες να αναφέρουν τις ύποπτες συμπεριφορές, η DHS φυτεύει τον σπόρο του φόβου και της υποψίας σε μία κατά τα άλλα αβλαβή συμπεριφορά”.
Η επισήμανση της λήψης φωτογραφιών ως ένδειξη για το ότι κάποιος είναι τρομοκράτης ή εγκληματίας είναι προβληματική καθώς πολλοί φωτογράφοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν περίεργους τρόπους φωτογράφισης, ειδικά στην φωτογραφία δρόμου. Για παράδειγμα λήψεις με τη μηχανή κρεμασμένη στο λαιμό από το ύψος της μέσης ή λήψη περαστικών χωρίς να σηκώσουν την μηχανή στην παραδοσιακή θέση μπροστά από το μάτι τους.
Επομένως η κρίση του τι είναι ύποπτη συμπεριφορά κατά τη λήψη φωτογραφιών βασίζεται καθαρά στην αντίληψη του ατόμου το οποίο παρακολουθεί κάποιον να βγάζει φωτογραφίες, κάτι που μπορεί να σημαίνει την κλήση της αστυνομίας χωρίς να υπάρχει λόγος.
Ευτυχώς στην Ευρώπη τα πράγματα προς το παρόν δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Φυσικά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε φωτογραφίες στις Η.Π.Α., ώστε να μην θεωρήσει κάποιος περαστικός ότι είστε εν δύναμή τρομοκράτης, καθώς μπορεί να χρειαστεί να δώσετε εξηγήσεις σε κάποιο κοντινό αστυνομικό τμήμα.