Τα βήματα που πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν τον φωτογραφικό σας εξοπλισμό


Τα βήματα που πρέπει να κάνετε αν σας κλέψουν τον φωτογραφικό σας εξοπλισμό

Ίσως ο μεγαλύτερος εφιάλτης ενός φωτογράφου είναι να του κλέψουν τον εξοπλισμό (παλεύει για την πρώτη θέση με το να κρασάρει κάτι την ώρα της δουλειάς).

Έχοντας πέσει θύμα διάρρηξης και κλοπής εξοπλισμού (από το σπίτι) πρέπει να αναφέρω ότι τα στάδια που περνάς την ώρα της διαπίστωσης ότι κάποιος έβαλε χέρι στον εξοπλισμό σου είναι άρνηση και σοκ, θυμός και θλίψη και τελικά αποδοχή.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η κλοπή φωτογραφικού εξοπλισμού γίνεται κατά μεγαλύτερο ποσοστό από το αυτοκίνητο και για αυτό ΠΟΤΕ, ούτε για 5 λεπτά, δεν πρέπει να αφήνετε τον εξοπλισμό σας στο αυτοκίνητο (ούτε και όταν θεωρείτε ότι επειδή δεν φαίνεται δεν θα έχετε πρόβλημα).

Επιπλέον αν είστε επαγγελματίας μία πολύ καλή λύση είναι η ασφάλιση του εξοπλισμού σας για κλοπή (είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχετε ασφαλισμένο το γραφείο σας – στούντιο για διάρρηξη).

Πως όμως θα πρέπει να ενεργήσετε σε περίπτωση κλοπής του εξοπλισμού σας;

Ξεκινώντας να αναφέρουμε ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ αν αντιληφθείτε ότι κάτι τέτοιο γίνεται μπροστά σας, δεν θα πρέπει να ενεργήσετε με τρόπο που θα σας βάλει σε κίνδυνο. Ένας εγκληματίας θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την σύλληψη του και ανάμεσα σε αυτά είναι να τραυματίσει ή να σκοτώσει όποιον του σταθεί εμπόδιο.
ΚΑΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ και κανενός είδους εξοπλισμός δεν αξίζει όσο η σωματική σας ακεραιότητα και αυτό θα πρέπει να το θυμάστε πάντα.

Αν η πράξη της κλοπής συμβεί μπροστά σας τα πρώτα λεπτά είναι πολύ σημαντικά.

Αν η κλοπή γίνει στον δρόμο προσπαθήστε να κοιτάξετε με προσοχή τον κλέφτη και να διατηρήσετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε (βγάλτε φωτογραφίες ή video με το κινητό σας, αφού έχει απομακρυνθεί από εσάς με τον εξοπλισμό σας), από το τι φοράει ή χαρακτηριστικά του προσώπου/εμφάνισης του, μέχρι με τι μάρκα αυτοκίνητο/μηχανή διαφεύγει, πινακίδες κυκλοφορίας, την κατεύθυνση διαφυγής (αργότερα ελέγξτε αν στην διαδρομή διαφυγής υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες από καταστήματα). Άμεσα και χωρίς να χάσετε χρόνο καλέστε την Αστυνομία και καταγγείλτε την κλοπή (είναι πολύ σημαντικό να γίνει ΑΜΕΣΑ). Είναι σημαντικό να μην κάνετε τίποτα που θα σας βάλει σε κίνδυνο, όπως το να προσπαθήσετε να τρέξετε πίσω από τον κλέφτη ή να τον σταματήσετε, καθώς μπορεί να έχει πάνω του κάτι που να χρησιμοποιήσει για να σας τραυματίσει και να απαλλαγεί από το εμπόδιο σας. Μάλιστα θα πρέπει να καταπολεμήσετε αυτή την αρχική ενστικτώδη αντίδραση σας γιατί μπορεί να σας βάλει σε μία κατάσταση που θα σας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σας (π.χ. να τραυματιστείτε με μαχαίρι ή όπλο και να πάθετε κάποια σοβαρή ζημία σε κάποιο σημείο του σώματος σας).

Αν γυρίσετε στο σπίτι ή το γραφείο και βρείτε την πόρτα παραβιασμένη (ή τον σύρτη τραβηγμένο από μέσα), ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ μέσα, αλλά καλέστε ΑΜΕΣΑ την αστυνομία και απομακρυνθείτε. Ο διαρρήκτης σίγουρα θα έχει στο νου του κατά την έξοδο ότι μπορεί να πέσει πάνω στον ιδιοκτήτη που επιστρέφει και να είστε σίγουροι ότι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για αυτό, κρατώντας κάποιο είδος όπλου, από μαχαίρι μέχρι πιστόλι. Περιμένετε υπομονετικά την Αστυνομία και προσπαθήστε να σκανάρετε την περιοχή για οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τις αρχές (όπως για κάποιο περίεργο άτομο στη γειτονιά που δεν έχετε ξαναδεί και ίσως αποτελεί μέλος της σπείρας με αποστολή να κρατάει τσίλιες).

Ακολούθως θα πρέπει να μεταβείτε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να κάνετε μήνυση κατά αγνώστων. Αν η κλοπή έχει γίνει κατόπιν διάρρηξης του σπιτιού/γραφείου ή του αυτοκινήτου καλό θα ήταν να αφήσετε την σήμανση να κάνει το έργο της, χωρίς να πειράξετε τα σημεία που οι κλέφτες κατά πάσα περίπτωση έχουν ακουμπήσει. Για την μήνυση θα χρειαστεί να κάνετε μία λίστα με τον εξοπλισμό που έχει κλαπεί, λίστα στην οποία θα αναγράφονται:
– μάρκα
– μοντέλο
– σειριακός αριθμός

Σημαντικό για το παραπάνω βήμα είναι να διατηρείτε ένα αρχείο του εξοπλισμού σας, ηλεκτρονικά ή σε χαρτί, με όλα τα παραπάνω στοιχεία (καλό είναι να γράψετε και την ημερομηνία αγοράς, τιμή αγοράς, κατάστημα αγοράς).

Την ίδια ημέρα ή την επόμενη, αν είναι αργά το βράδυ, (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ) θα πρέπει να μιλήσετε με τους τοπικούς εμπόρους φωτογραφικού εξοπλισμού της περιοχής σας ή ακόμα και καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων συσκευών και να τους κοινοποιήσετε τα στοιχεία του εξοπλισμού σας που κλάπηκε, δηλαδή τη λίστα που φτιάξατε παραπάνω. Ιδανικά ζητήστε να τους αποστείλετε email ώστε να έχετε απόδειξη ότι τους έχετε ενημερώσει (σε περίπτωση που τελικά ο εξοπλισμός σας βρεθεί στα χέρια τους και ισχυριστούν ότι δεν είχαν καμία ειδοποίηση).

Επιπλέον μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις τοπικές φωτογραφικές ομάδες και λέσχες και να τους ενημερώσετε για την κλοπή, ζητώντας την κοινοποίηση της λίστας του κλεμμένου εξοπλισμού στα μέλη τους. Μία επιλογή που έχετε είναι να κοινοποιήσετε την λίστα και σε άλλου είδους φωτογραφικά groups σε Facebook ή άλλα κοινωνικά δίκτυα, κατόπιν συνεννόησης με τους διαχειριστές τους.

Από εκεί και πέρα δυστυχώς είναι πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και είναι καθαρά θέμα τύχης αν θα βρεθεί ο κλέφτης και τα κλοπιμαία.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τα δεκάδες Facebook Groups πώλησης μεταχειρισμένου φωτογραφικού εξοπλισμού, αλλά και ιστοσελίδες όπως το ebay, μήπως και κατά τύχη εντοπίσετε κάτι.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που εντοπίσετε τον κλεμμένο φωτογραφικό σας εξοπλισμό ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. Καταγράψτε τα στοιχεία που βρήκατε (ΚΑΝΤΕ οπωσδήποτε ένα screenshot της καταχώρησης και εκτυπώστε την) και ειδοποιήστε ΑΜΕΣΑ την Αστυνομία. Ο Αξιωματικός υπηρεσίας του τμήματος που θα επικοινωνήσετε θα σας παραπέμψει στο κατάλληλο τμήμα το οποίο θα αναλάβει την υπόθεση σας.

Τέλος περιοδικά μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αστυνομία και να ζητάτε να μάθετε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση σας.

Αν έχετε πέσει θύμα κλοπής και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας μην διστάσετε να το κάνετε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Stolen Gear
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!