Έρευνα υποστηρίζει ότι η λήψη φωτογραφιών αυξάνει την απόλαυση της εμπειρίας


Έρευνα υποστηρίζει ότι η λήψη φωτογραφιών αυξάνει την απόλαυση της εμπειρίας

Πόσες φορές μέχρι στιγμής έχετε ακούσει τη φράση “Σταμάτα να τραβάς φωτογραφίες και απόλαυσε τη στιγμή!”;

Μία νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει τον μύθο ότι η λήψη φωτογραφιών αφαιρεί από την απόλαυση της στιγμής.

Η έρευνα έγινε από την ομάδα ερευνητών Kristin Diehl, Gal Zauberman και Alixandra Barasch του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Personality and Social Psychology”.

Οι ερευνητές χώρισαν την έρευνα σε εννέα επιμέρους τμήματα, μελετώντας τις συνέπειες φωτογράφισης σε διάφορες καταστάσεις και εξακριβώνοντας κατά πόσο οι άνθρωποι επηρεάζονται ψυχολογικά από τη λήψη φωτογραφιών. Συνολικά συμμετείχαν 2.005 άτομα, οι οποίοι μοιράστηκαν στις 9 επιμέρους καταστάσεις που ερευνήθηκαν.

Ανάμεσα στις καταστάσεις που εξετάστηκαν ήταν η λήψη φωτογραφιών σε μία ξενάγηση με λεωφορείο, η λήψη φωτογραφιών σε ένα μουσείο, η λήψη φωτογραφιών κατά την ώρα ενός γεύματος, η λήψη φωτογραφιών σε ελεγχόμενες συνθήκες στο εργαστήριο.

Επιπλέον μελετήθηκε η διαφορά του να βγάζεις φωτογραφίες με την πρόθεση να βγάλεις φωτογραφίες, με το αποτέλεσμα να δείχνει ότι η επίδραση είναι σχεδόν ίδια, ενώ σημαντική ήταν και η σύγκριση μεταξύ του να φωτογραφίζεις κάποια αρνητική σε σχέση με κάποια θετική εμπειρία.

Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ευχαριστήθηκαν περισσότερο την κάθε θετική εμπειρία που είχαν όταν έβγαζαν φωτογραφίες σε σχέση με όσες καταστάσεις τους απαγορεύτηκε να βγάλουν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βγάζοντας φωτογραφίες αυξήθηκε η αλληλεπίδραση τους με τη κάθε εμπειρία.

Επιπλέον η έρευνα αναφέρει ότι η λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας δεν μειώνει την προσοχή του ατόμου στη δραστηριότητα αυτή, αλλά αντιθέτως αυξάνει την συγκέντρωση του, ιδιαίτερα στις στιγμές που είναι άξιες να φωτογραφηθούν.

Τα παραπάνω όπως αναφέρει η έρευνα ισχύουν στη περίπτωση που η λήψη φωτογραφιών γίνεται με μέτρο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αφαιρέσει από την απόλαυση της δραστηριότητας, ενώ αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση των άσχημων εμπειριών η λήψη φωτογραφιών αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.

Μπορείτε να μελετήσετε την έρευνα εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!