Εκπληκτική εικόνα-μωσαϊκό της Γης από δορυφόρο σε πολική τροχιά


Εκπληκτική εικόνα-μωσαϊκό της Γης από δορυφόρο σε πολική τροχιά

Δορυφόρος της NASA που εκτοξεύτηκε πρόσφατα, έστειλε πίσω αυτή την εκπληκτική ψηφιδωτή εικόνα της Γης, η οποία καταγράφηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Ο NOAA-21 εκτοξεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου και κατέγραψε αυτή την απίστευτη φωτογραφική σύνθεση στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.

Η φοβερή εικόνα είναι η πρώτη πλήρης εικόνα της Γης που κατέγραψε ο δορυφόρος με το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite).

Σε αντίθεση με τους γεωστατικούς δορυφόρους, οι δορυφόροι πολικής τροχιάς καταγράφουν εκτάσεις δεδομένων σε ολόκληρη την υδρόγειο και παρατηρούν ολόκληρο τον πλανήτη δύο φορές την ημέρα.

Όπως σημειώνει το Space, ο NOAA-21 είναι ο δεύτερος επιχειρησιακός δορυφόρος μιας σειράς πολικών συστημάτων

Ο NOOA-21 ταξιδεύει σε ύψος 512 μιλίων (824 χιλιομέτρων) πάνω από τη Γη με ταχύτητα 17.000 μιλίων ανά ώρα (27.360 χιλιομέτρων ανά ώρα) και διασχίζει τον ισημερινό 14 φορές την ημέρα.

Είναι το δεύτερο σε μια σειρά πολικών δορυφορικών συστημάτων, με το πρώτο, το NOAA-20, να εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017. Το NOAA είναι η συντομογραφία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmosphere Administration).

Εκτός από το να αποτυπώνει θαυμάσιες εικόνες, το VIIRS παρέχει παγκόσμιες μετρήσεις της ατμόσφαιρας, της ξηράς και των ωκεανών. Πάνω από τους ωκεανούς, μετρά το χρώμα των ωκεανών που βοηθά στην ανίχνευση επιβλαβών ανθίσεων φυκιών και παρακολουθεί τη δραστηριότητα του φυτοπλαγκτόν, καθώς και τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, βασικό στοιχείο για την πορεία των τυφώνων.

Οι παραπάνω εικόνα δείχνει το χρώμα του ωκεανού γύρω από το νότιο άκρο της Φλόριντα και της Καραϊβικής.

Ο Dr. Satya Kalluri, επιστήμονας του προγράμματος Joint Polar Satellite System, εξηγεί: “Το τιρκουάζ χρώμα γύρω από την Κούβα και τις Μπαχάμες οφείλεται στα ιζήματα στα ρηχά νερά γύρω από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

“Το χρώμα των ωκεανών που μετράται στις διάφορες ζώνες VIIRS παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του φυτοπλαγκτόν, έναν βασικό δείκτη της οικολογίας των ωκεανών και της θαλάσσιας υγείας. Το χρώμα των ωκεανών είναι επίσης σημαντικό για την ανίχνευση επιβλαβών ανθίσεων φυκιών, που επηρεάζουν αρνητικά τη θαλάσσια και την ανθρώπινη ζωή”.

Το VIIRS μπορεί επίσης να παρακολουθεί την ένταση των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των πλημμύρων. Παρακάτω είναι μια εικόνα της Βόρειας Ινδίας που καλύπτεται από ομίχλη και νέφος που δημιουργείται από την καύση γεωργικών προϊόντων. Τα χιονισμένα Ιμαλάια και το οροπέδιο του Θιβέτ είναι επίσης ορατά στα βόρεια.

“Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις του είναι οι εικόνες πάνω από την Αλάσκα”, λέει ο Dr. Kalluri.

“Εκεί πάνω, οι δορυφόροι που παρέχουν τις καλύτερες εικόνες είναι οι δορυφόροι πολικής τροχιάς”.

Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του VIIRS είναι η ζώνη ημέρας-νύχτας, η οποία καταγράφει εικόνες των φώτων τη νύχτα, συμπεριλαμβανομένων των φώτων των πόλεων, των αστραπών, του σέλαος και των φώτων από πλοία και πυρκαγιές.

Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι αποτελούν κοινή επιχείρηση της NOAA και της NASA.

Φωτογραφίες: NOAA STAR VIIRS Imagery Team

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

NASA Space Photography

Πηγή:

PetaPixel

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!