Η διαδικασία λήψης φωτογραφιών καταστρέφει την μνήμη μας;


Η διαδικασία λήψης φωτογραφιών καταστρέφει την μνήμη μας;

Η φωτογραφία έχει πολύ μεγάλο ρεύμα σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε κάποια γεγονότα της ζωής μας όπως γάμοι, γενέθλια, ορκωμοσίες, συναυλίες η λήψη δεκάδων φωτογραφιών από τους παριστάμενους είναι πλέον κοινή πρακτική.

Τελευταία έρευνα όμως έδειξε ότι “τραβώντας” φωτογραφίες αντί να συγκεντρωνόμαστε στην παρακολούθηση ενός γεγονότος έχει ως αποτέλεσμα να συγκρατούνται λίγα πράγματα από το γεγονός αυτό στη μνήμη μας.

Η Dr Linda Henkel του Πανεπιστημίου Fairfield δήλωσε σχετικά ” Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τόσο πολύ τις μηχανές τους, σχεδόν με μηχανικές κινήσεις, για να καταγράψουν μία στιγμή, στο σημείο να χάνουν αυτό που συμβαίνει μπροστά τους.
Όταν οι άνθρωποι στηρίζονται στη τεχνολογία για να αποθηκεύει της μνήμες τους – βασισμένοι στο ότι η κάμερα θα καταγράψει το γεγονός άρα δεν είναι αναγκαίο να το παρακολουθήσουν από μόνοι τους – κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πόσο καλά θυμούνται τις εμπειρίες τους.”

Η Dr Henkel με την ομάδα της έκανε ένα πείραμα σε ένα μουσείο θέλοντας να διαπιστώσει αν φωτογραφίζοντας τα εκθέματα επηρέαζε αρνητικά τους επισκέπτες στο να θυμηθούν τι είχαν δει.
Ένα γκρουπ φοιτητών του πανεπιστημίου επισκέφτηκε το μουσείο τέχνης Bellarmine και τους ζητήθηκε ή να φωτογραφίσουν τα εκθέματα ή να προσπαθήσουν να τα συγκρατήσουν στην μνήμη τους.
Την επόμενη ημέρα ζητήθηκε από τους φοιτητές να αναγνωρίσουν τα εκθέματα που είχαν φωτογραφίσει ή δει. Οι φοιτητές που απλά προσπάθησαν να συγκρατήσουν στην μνήμη τους τα εκθέματα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο τεστ.
Η Dr Henkel ερευνά επίσης αν το περιεχόμενο της φωτογραφίας (π.χ. αν βρισκόμαστε σε αυτή) ή η επιλογή του τι θα φωτογραφίζουμε επηρεάζει την μνήμη.

Η έρευνα της Dr Henkel δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photographing

Πηγή:

Telegraph
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!