The Tank Man: 31 χρόνια από την εμβληματική εικόνα του άντρα που στάθηκε απέναντι στα τανκ


The Tank Man:  31 χρόνια από την εμβληματική εικόνα του άντρα που στάθηκε απέναντι στα τανκ

Πέρασαν 31 χρόνια από τις 5 Ιουνίου του 1989, όταν ένας άντρας στάθηκε απέναντι σε μία φάλαγγα από τανκ, εμποδίζοντας την προέλαση τους σε δρόμο του Πεκίνου.

Ο άντρας αποτυπώθηκε από τον φακό τεσσάρων φωτογράφων, σε μία εμβληματική εικόνα για το ανθρώπινο είδος, η οποία πήρε τον τίτλο The Tank Man.

Ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Charlie Cole ήταν ο δημιουργός μιας από τις τέσσερις εμβληματικές εικόνες του αγνώστου άντρα.

Την περίοδο εκείνη ο Cole συνεργάζονταν με την Newsweek, και παρόλο που οι υπόλοιπες εφημερίδες είχαν ήδη ειδοποιήσει τους φωτορεπόρτερ τους να επιστρέψουν καθώς φαίνονταν ότι οι διαμαρτυρίες υποχωρούσαν, η Newsweek ζήτησε από τον Cole να παραμείνει στην περιοχή.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου, μετά την απομάκρυνσή του από την κινεζική μυστική αστυνομία, βρήκε καταφύγιο στο ξενοδοχείο του Πεκίνου και την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 5 Ιουνίου 1989, ο Cole βρίσκονταν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και παρακολουθούσε τα γεγονότα με μία Nikon SLR και τηλεφακό 300mm.

Γνωρίζοντας ότι η μυστική αστυνομία θα προσπαθήσει να κατάσχει το φιλμ, έκρυψε το κάνιστρο του φιλμ στο μπάνιο του δωματίου του ξενοδοχείου.
Όταν η αστυνομία έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στο δωμάτιο δεν βρήκε το φιλμ, και έτσι ο Cole κατάφερε να στείλει την εμβληματική αυτή φωτογραφία στο Assosiated Press το οποίο την εμφάνισε και την απέστειλε στην Newsweek.

Όπως είπε και ο ίδιος σε συνέντευξη του, τοποθέτησε στην κάτω αριστερή γωνία του κάδρου του την φιγούρα του άνδρα, αποκαλύπτοντας έτσι την τρομακτική κλίμακα της γραμμής της φάλαγγας των αρμάτων. Πίστευε ότι ο άγνωστος άνδρας θα σκοτωνόταν, για αυτό ένιωσε την υποχρέωση να καταγράψει την στιγμή αυτή για τις επόμενες γενιές.

O Charlie Cole είχε τιμηθεί το 1990 με το βραβείο World Press Photo της χρονιάς για την εμβληματική φωτογραφία του.

Tρεις ακόμη φωτογράφοι κατάφεραν να αποτυπώσουν σχεδόν πανομοιότυπες εικόνες με ελαφρώς διαφορετική οπτική, ο φωτογράφος του Assosiated Press Jeff Widener, ο φωτογράφος του Magnum Stuart Franklin και ο φωτογράφος του Reuters Arthur Tsang. Ένας ακόμα φωτογράφος κατάφερε να κάνει μία λήψη από το επίπεδο του εδάφους, ο Terril Jones.

“The Tank Man” σταματά τη φάλαγγα των τανκ T59. Πλατεία Τιενανμέν. Πεκίνο. Κίνα. 4 Ιουνίου 1989. © Stuart Franklin | Magnum Φωτογραφίες

Ο Stuart Franklin του Magnum με αφορμή την επέτειο των τριάντα χρόνων, αναφέρει ότι ο άντρας στάθηκε μπροστά στα τανκ στις 4 Ιουνίου και όχι στις 5 Ιουνίου όπως γράφουν οι περισσότερες πηγές και γράφει στην ιστοσελίδα του πρακτορείου:

Τυχαίνει να είμαι ένας από τους φωτογράφους του οποίου η εικόνα του Tank Man κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή. Αν εκατό φωτογράφοι είχαν συλλάβει τον άνδρα μπροστά από το ξενοδοχείο του Πεκίνου, θα ήταν εμβληματικές όλες οι εικόνες; Πιθανώς. Οι ιδιαίτερες ιδιότητες κάθε εκδοχής θα ενταχθούν υπό την ευρύτερη έννοια που υποδηλώνει το θέμα, – νομίζω ότι είναι λογικό να πούμε – όπως οι διάφορες εκδοχές του Χριστού στον Σταυρό, της Παναγίας της Γουαδελούπης, του προέδρου Μάο που φοράει το καπέλο του, ή του Babe Ruth στο τελευταίο του παιχνίδι.

Επιπλέον, υπάρχει η αίσθηση ότι οι εμβληματικές φωτογραφίες αναδεικνύονται με βάση το πόσο εξαιρετικές τεχνικά είναι ως φωτογραφίες. Εγώ θεωρώ ότι η ποιότητα της φωτογραφίας καθεαυτή είναι λιγότερο σημαντική από τα μηνύματα που μεταδίδουν τέτοιες εικόνες, οι εμβληματικές φωτογραφίες αναδεικνύονται γρηγορότερα, όχι λόγω της αρτιότητας του τους ως φωτογραφιες αλλά του πως ταιριάζουν στην πολιτική σκοπιμότητα.

Μετά την πτώση του αγάλματος της Θεάς της Δημοκρατίας (ένα άγαλμα 10 μέτρων στην πλατεία Tiananmen, το οποίο είχαν φτιάξει φοιτητές και καταστράφηκε από τον στρατό), νωρίς στις 4 Ιουνίου 1989, η πλατεία Τιενανμέν καθαρίστηκε από πολίτες και συντρίμμια. Ωστόσο, μια ομάδα αμάχων, μερικοί συγγενείς των φοιτητών, παρατάχθηκαν για να αντιμετωπίσουν μια διπλή σειρά στρατιωτών που στάθηκαν ή γονατισαν σε θέσεις πυροβολισμού με μια σειρά τανκ και τα συντρίμμια της πλατείας Τιενανμέν πίσω τους. Σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα πηγών, συμπεριλαμβανομένων και του γραφόντος, αυτοί οι πολίτες πυροβολήθηκαν επανειλημμένα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον είκοσι θύματα. Καθώς τα πτώματα μετακινήθηκαν, η αντιπαράθεση σταμάτησε και μια στήλη τανκ πέρασε και κινήθηκε αργά ανατολικά κατά μήκος της λεωφόρου Chang’an.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω στο δρόμο και ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο του Πεκίνου, στάθηκε και τα περίμενε ένας άντρας με λευκό πουκάμισο και σκούρο παντελόνι, κρατώντας δύο τσάντες με ψώνια. Μόνος του μπλόκαρε το μονοπάτι των τανκ, καθώς τον παρακολουθούσαν νευρικά οι παρευρισκόμενοι και περίπου πενήντα δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφοι που καταλάμβαναν μπαλκόνια σχεδόν σε κάθε όροφο του ξενοδοχείου του Πεκίνου. Τα μέλη του Τύπου εμποδίστηκαν από το να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Ήμουν ξαπλωμένος σε ένα μπαλκόνι στον έκτο όροφο με τον φωτογράφο του Newsweek Charlie Cole φωτογραφίζοντας το γεγονός γύρω στο μεσημέρι εκείνη την ημέρα, την οποία θυμάμαι ότι ήταν 4 Ιουνίου. Στο μπαλκόνι μετά το γεγονός, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από τρία λεπτά, ακολούθησε μία συνομιλία με έναν συντάκτη του Vanity Fair, τον TD Allman. Ο Allman επέμεινε (σωστά όπως αποδείχθηκε) σχετικά με τη σπουδαιότητα του θεάματος. Θυμήθηκα εικόνες από το 1968 στην Πράγα και την Μπρατισλάβα, όπου οι διαδηλωτές στάθηκαν γυμνόστηθοι απέναντι στα ρωσικά τανκ. Ο Tank Man ήταν συγκριτικά πολύ μακρία από εκείνες τις εικόνες. Οι φωτογραφίες που είχα τραβήξει, όπως τις είδα μέσα από το φακό, φάνηκαν να μην έχουν τον αντίκτυπο, για παράδειγμα, των εικόνων του Josef Koudelka από την Πράγα. Οι φωτογραφίες μου μεταφέρθηκαν λαθραία έξω την Κίνα την επόμενη μέρα και οι διαφάνειες αργότερα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, αντιγράφηκαν και διανεμήθηκαν από τα γραφεία του Magnum στο Παρίσι.

Tank_Man_in_Tiananmen_Square

Διαβάστε το άρθρο για τα γεγονότα στο Magnum Photos εδώ.

To 2003 το Time επέλεξε την λήψη του Jeff Widener, ανάμεσα στις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο (100 Photographs That Changed the World).

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Tank Man
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!