Δείτε τον Άρη να ανατέλλει πίσω από τη Σελήνη!


Δείτε τον Άρη να ανατέλλει πίσω από τη Σελήνη!

Ένα τηλεσκόπιο στην Αριζόνα απαθανάτισε εκπληκτική φωτογραφία του κόκκινου πλανήτη να ανατέλλει πίσω από τη Σελήνη.

Μοναδικό θέαμα! Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο λέγεται “Mars Occultation” και περιγράφει τη στιγμή που ένας πλανήτης (ο Άρης στην περίπτωση αυτή) ευθυγραμμίζεται με τη σελήνη και ανατέλλει πίσω από αυτή. Η λήψη πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2025 χρησιμοποιώντας το νέο τηλεσκόπιο Visitor Center 0.6-meter Shreve Telescope στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Αριζόνα των ΗΠΑ (Kitt Peak National Observatory), το οποίο είναι υλοποίηση του NSF NOIRLab,

Το NSF NOIRLab (επίσημη ονομασία: Εθνικό Εργαστήριο Οπτικής Υπέρυθρης Αστρονομίας) είναι το εθνικό κέντρο για τη νυχτερινή αστρονομία. Δείτε την εντυπωσιακή λήψη που δείχνει τον Άρη να “κρυφοκοιτάζει” πίσω από τη Σελήνη:

Σε ένα δελτίο τύπου, το NoirLab δήλωσε το εξής:

Τρεις ημέρες μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας, ο Άρης βρισκόταν σε αντίθεση με τον Ήλιο από την οπτική μας στη Γη, οπότε αμέσως μετά το φαινόμενο αυτό ο κόκκινος πλανήτης φαινόταν φωτεινότερος και μεγαλύτερος από το συνηθισμένο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι “σεληνιακές αποκρύψεις”, όπου η Σελήνη περνά ακριβώς μπροστά από έναν πλανήτη από τη δική μας οπτική γωνία στη Γη συμβαίνουν αρκετά συχνά, αλλά είναι δύσκολο να τις δούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σεληνιακές αποκρύψεις είναι ορατές μόνο από μια μικρή περιοχή της Γης. Δεδομένου ότι η Σελήνη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη από τον Άρη, το φαινόμενο μπορεί να φανεί μόνο από ορισμένες ιδιαίτερα στενές ζώνες της επιφάνειας του πλανήτη μας, κάτι που έχει να κάνει με την προοπτική.

Η εντυπωσιακή εικόνα καταγράφηκε από 2 υπεύθυνους του Εθνικού Αστεροσκοπείου (KPNO: Kitt Peak National Observatory) χρησιμοποιώντας μια δημόσια διαθέσιμη κάμερα και ένα δωρεάν λογισμικό. Το KPNO φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αστρονομικών οργάνων στο βόρειο ημισφαίριο. Το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο βρίσκεται στα βουνά Quinlan της Αριζόνα στην περιοχή Schuk Toak. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το KPNO κάθε μέρα για ημερήσιες και νυχτερινές περιηγήσεις για να εξερευνήσει εγκαταστάσεις, να κάνει παρατηρήσεις μέσω τηλεσκοπίων, ακόμη και να διανυκτερεύσει για να απεικονίσει αντικείμενα στο βαθύ ουρανό.

Διάφορα τηλεσκόπια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak (KPNO).

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.