Fram2: η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή για τη μελέτη των πόλων της Γης είναι γεγονός!


Fram2: η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή για τη μελέτη των πόλων της Γης είναι γεγονός!

Η πρώτη ιδιωτική αποστολή Fram2 εκτοξεύτηκε με επιτυχία και θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τους πόλους της Γης από το διάστημα.

Πρόκειται για μια πρωτιά, καθότι αυτή η αποστολή όχι μόνο είναι ιδιωτική, αλλά εκτόξευσε την Τρίτη 1 Απριλίου 4 ανθρώπους που μπήκαν σε τροχιά πάνω από τος πόλους της Γης. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά με την αποστολή Fram2 που εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια ενός πυραύλου της SpaceX. Ένας από τους 4 είναι ο Κινέζος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Chun Wang, ο οποίος χρηματοδότησε πλήρως την αποστολή. Ο Wang (γνωστός από την ίδρυση εταιρείας εξόρυξης bitcoin στη Μάλτα), έδωσε στην αποστολή το όνομα Fram2, εμπνευσμένο από το νορβηγικό πλοίο Fram που χάραξε τον δρόμο στην εξερεύνηση των πολικών περιοχών της Γης τον προηγούμενο αιώνα. Οι υπόλοιποι συνεπιβάτες είναι η Νορβηγίδα σκηνοθέτιδα Jannicke Mikkelsen, η Γερμανίδα ειδικός της ρομποτικής Rabea Rogge και ο Αυστραλός εξερευνητής Eric Philips (Δείτε τους παρακάτω με τη σειρά που αναφέρθηκαν από αριστερά προς τα δεξιά: Chun Wang, Jannicke Mikkelsen, Rabea Rogge, Eric Philips).

Το διαστημόπλοιο που μετέφερε τους 4 ανθρώπους διαθέτει μια ειδική μονάδα θόλου που προσφέρει απίστευτη διαστημική θέα 360 μοιρών. Ο γυάλινος αυτός θόλος είναι ο μεγαλύτερος που έχει φτιαχτεί ποτέ για τέτοιες αποστολές (2.000 τετραγωνικές ίντσες). Είναι κατασκευασμένος από ακρυλικό και πολυανθρακικό και διαθέτει ειδική επίστρωση για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέσα στον θόλο. Δείτε το παρακάτω βίντεο από το εντυπωσιακό αυτό “διαστημικό παράθυρο” που δείχνει μεταξύ άλλων την πολική περιοχή της Αρκτικής καθώς και την πολική περιοχή της Ανταρκτικής.

Κατά τη διάρκεια της αποστολή αυτής διεξάγονται και αρκετά επιστημονικά πειράματα. Ένα από αυτά περιλαμβάνει την πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας μανιταριών στο διάστημα. Η αποστολή ακολούθησε μια τροχιά από τον ένα πόλο στον άλλο η οποία δεν έχει επιχειρηθεί άλλη φορά από διαστημικό σκάφος. Να τονίσουμε ότι η εν λόγω αποστολή επέστρεψε με επιτυχία στη Γη στις 4 Απριλίου. Η κάψουλα της SpaceX με πλήρωμα τους 4 διαστημικούς τουρίστες προσγειώθηκε με ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε πολική τροχιά.

Πέρα από τις μελέτες και τα πειράματα, τα μέλη του πληρώματος είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τη γνώση για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζουν και να εργάζονται όσο το δυνατόν αποδοτικότερα κάτω από τους περιορισμούς ενός μικρού διαστημικού σκάφους. Αυτό είναι απαραίτητο καθότι θα χρειαστεί να το κάνουν για μήνες οι μελλοντικοί αστροναύτες που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στον Άρη. Όλα τα συμπεράσματα από την αποστολή αυτή (πειράματα, μελέτη των πόλων της Γης και άλλα) θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

space SpaceX

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.