Κάμερα που μπορεί να φωτογραφίζει με ταχύτητα ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου; Δείτε!


Κάμερα που μπορεί να φωτογραφίζει με ταχύτητα ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου; Δείτε!

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε κάμερα που μπορεί να φωτογραφίζει με ταχύτητα ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Ακούγεται θεότρελο! Μέχρι στιγμής, οι DSLR κάμερες ξέρουμε ότι φτάνουν ταχύτητες κλείστρου έως 1/8.000 του δευτερολέπτου. Φυσικά, οι mirrorless κάμερες προσφέρουν ακόμη γρηγορότερες ταχύτητες όπως 1/32.000 του δευτερολέπτου, χάρη στην τεχνολογία ηλεκτρονικού κλείστρου που διαθέτουν. Τώρα όμως, μια νέα ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ανέπτυξε κάμερα που μπορεί να φωτογραφίζει με ταχύτητα ενός τρισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου, ικανή να καταγράψει την κίνηση των ατόμων! Με αυτή την κάμερα, οι ερευνητές θα μπορέσουν να καταγράψουν την κίνηση των ατόμων σε ένα υλικό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η οποία προκαλείται από κάποια δόνηση ή μία αλλαγή στη θερμοκρασία. Η νέα εφεύρεσή τους ονομάστηκε variable shutter atomic pair distribution function (vsPDF). Οι ερευνητές αναφέρουν το εξής:

Με το νέο μας εργαλείο, μπορούμε να δούμε πραγματικά αυτήν την πλευρά των υλικών. Με αυτήν την τεχνική, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ένα υλικό για να διαπιστώσουμε ποια άτομα βρίσκονται σε κίνηση και ποια μένουν απ’ έξω.

Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ταχύτητας κλείστρου, θα μπορούν οι επιστήμονες να καταγράψουν τις χρονικές μεταβολές με μεγαλύτερη ακρίβεια, αποκαλύπτοντας την ακριβή θέση των κινούμενων ατόμων. Για να το πετύχουν όμως αυτό, το variable shutter atomic pair distribution function (vsPDF), χρησιμοποιεί νετρόνια για να μετρήσει τη θέση των ατόμων. Ο τρόπος που τα νετρόνια χτυπούν και περνούν μέσα από ένα υλικό, μπορεί να μετρηθεί για να αποκαλύψει τη θέση των γύρω ατόμων, ενώ η ταχύτητα του κλείστρου μπορεί να τροποποιηθεί αυξομειώνοντας τα επίπεδα ενέργειας.

Με τη νέα κάμερα νετρονίων, οι ερευνητές μελέτησαν το υλικό τελλουρίδιο γερμανίου (GeTe). Παρατήρησαν πως το υλικό παραμένει σε κρυσταλλική δομή σε όλες τις θερμοκρασίες. Αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα άτομα μετέτρεπαν την κίνηση σε θερμική ενέργεια που ταίριαζε με την κατεύθυνση της ηλεκτρικής πόλωσης του υλικού. Αυτή η μελέτη θα μας δώσει καλύτερη κατανόηση των φυσικών δομών, βελτιώνοντας τη γνώση μας για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερα, αποδοτικότερα υλικά και εξοπλισμό, όπως τα όργανα για διαστημικά σκάφη και rovers που ταξιδεύουν στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες, όπου δεν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως για να τα τροφοδοτήσει με ενέργεια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και γνωρίζετε καλά αγγλικά, η νέα πλήρης συναρπαστική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Materials εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Digitalcameraworld
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!