Το National Geographic μοιράστηκε φωτογραφία με κλωνοποιημένο ουρανό και οι φωτογράφοι εξοργίστηκαν


Το National Geographic μοιράστηκε φωτογραφία με κλωνοποιημένο ουρανό και οι φωτογράφοι εξοργίστηκαν

Όπως ξέρουμε είναι πολλοί φωτογράφοι εκεί έξω που για να βελτιώσουν μία φωτογραφία κάνουν βαριά επεξεργασία.

Με το βαριά επεξεργασία εννοούμε ότι αφαιρούν στοιχεία από την φωτογραφία ή προσθέτουν στοιχεία, με μία από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές να είναι η βελτίωση του ουρανού.

Φυσικά δεν είμαστε εναντίον σε καμία παρέμβαση που γίνεται σε μία φωτογραφία. Έχουμε όμως την αντίληψη ότι άλλο φωτογραφία και άλλο εικόνα. Ο παραπάνω διαχωρισμός είναι εύκολος, μία φωτογραφία είναι η λήψη που έχει γίνει από την μηχανή, η οποία μπορεί να δεχτεί επεξεργασία χωρίς μεγάλες αλλαγές (π.χ. ρύθμιση της αντίθεσης, των χρωμάτων, της οξύτητας κτλ), ενώ μία εικόνα είναι αποτέλεσμα του δημιουργικού οράματος του φωτογράφου και ο όρος αναφέρεται σε οποιαδήποτε εικόνα προέρχεται από τον συνδυασμό μίας λήψης από φωτογραφική μηχανή και της επεξεργασίας χωρίς όρια στον Η/Υ.

Το σωστό και τίμιο όμως είναι ο φωτογράφος να δηλώνει πάντα τι προβάλλει και ειδικά όταν έχει δημιουργήσει μία εικόνα, κάνοντας μεγάλες αλλαγές στον Η/Υ, να το αναφέρει στην δημοσίευση του, είτε στα κοινωνικά δίκτυα, είτε σε αφιερώματα και project.

Ο παραπάνω κανόνας είναι μία απαράβατη αρχή για το φωτορεπορτάζ ή για την λεγόμενη φωτογραφία ντοκουμέντου αλλά κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι απαράβατη αρχή και για όσους φωτογράφους προσπαθούν να αποτυπώσουν το περιβάλλον γύρω μας, δηλαδή φωτογράφους τοπίου, φύσης και άγριας ζωής.

Δεχτήτε το απλά σαν ένα είδος ευγενούς συναγωνισμού μεταξύ φωτογράφων, καθώς δεν είναι το ίδιο να περνάς ώρες στο πεδίο, μέσα στο σκοτάδι και το κρύο για να πετύχεις την τέλεια λήψη και το ίδιο να κάνεις μία λήψη και μετά να της αλλάζεις τα φώτα για να αναπαραστήσεις κάτι που στην ουσία δεν έχεις δει με τα ίδια σου τα μάτια, δηλαδή κάτι που στην ουσία δεν έχει υπάρξει ποτέ στον φυσικό κόσμο, στην μορφή που αποδίδεται.

Και ο συναγωνισμός μεταξύ φωτογράφων δεν είναι κακό να υπάρχει, αφού είναι σίγουρο και εμπειρικά επιβεβαιωμένο ότι ως φωτογράφος προσπαθείς να γίνεις καλύτερος και να ξεπεράσεις άλλους φωτογράφους.

Έτσι είναι πολύ λογικό ότι πολλοί φωτογράφοι εξαγριώθηκαν με μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο National Geographic, σε ένα άρθρο με τίτλο See the world’s oldest trees by starlight (Δείτε τα παλαιότερα δέντρα του κόσμου στο φως των αστεριών).

Το άρθρο περιλαμβάνει εικόνες της φωτογράφου Beth Moon, από το project Diamond Nights, με φωτογραφίες/εικόνες από την Μποτσουάνα της Αφρικής, οι οποίες αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο μερικά από τα πιο μεγάλα σε ηλικία δέντρα του πλανήτη μας, του είδους Baobab.

Ανάμεσα στο σύνολο των εντυπωσιακών φωτογραφιών των συγκεκριμένων δέντρων κάτω από τον νυχτερινό ουρανό της Αφρικής, μία πανοραμική φωτογραφία προκάλεσε την αντίδραση πολλών φωτογράφων.

Η φωτογραφία απεικονίζει μία ομάδα δέντρων κάτω από τον έναστρο ουρανό, στον οποίο φαίνεται ο Γαλαξίας μας.

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά στην ουσία αρκετοί φωτογράφοι παρατήρησαν ότι η απεικόνιση του Γαλαξία μας έχει θέματα και μερικά σημεία φαίνονται σαν να έχουν δημιουργηθεί με το clone tool του Photoshop ή κάτι παρόμοιο.

Η δημοσίευση του άρθρου στο Facebook του National Geographic συγκέντρωσε τεράστια προβολή, 16.000 likes, 472 σχόλια και 7.900 κοινοποιήσεις.

Πολλά όμως από τα σχόλια έσπευσαν να τονίσουν ότι η μία φωτογραφία είχε θέματα με βαριά επεξεργασία και ότι αυτό θα έπρεπε να αναφέρεται στην λεζάντα της εικόνας. Μάλιστα πολλοί φωτογράφοι ήταν πολύ σκληρή αποκαλώντας την εικόνα ψεύτικη και κατηγορώντας το National Geographic για προχειρότητα στον μη έλεγχο του τι δημοσιεύει.


Προς το παρόν δεν έχουμε καμία αντίδραση από το National Geographic ή την φωτογράφο.

Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα; Έχετε δει ποτέ να δημοσιεύονται εικόνες με βαριά επεξεργασία που να μην αναφέρεται και να δέχονται μεγάλη προβολή; Πως αντιδράσατε;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

National Geographic

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

5 σχόλια

  • #
    1

    Καταρχήν βρίσκω διαφωτιστική και περιεκτική την άποψη που παραθετετε όσον αφορά τον διαχωρισμό φωτογραφίας και εικόνας. Άλλο φωτογραφία και άλλο γραφιστική. Και ναι, πολλές φορές έχω ενοχληθεί από εικόνες “φερόμενες”
    ως φωτογραφίες, που γεννήθηκαν στον υπολογιστή. Είμαι της άποψης ότι η φύση ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία και με την απαραίτητη αφοσίωση μπορεί να μας χαρίσει εικόνες πνευματικής ομορφιάς. Επίσης να τονίσω ότι πλην εξαιρέσεων, η πλειοψηφία των “φωτογραφιών” που έχουν δημιουργηθεί στον υπολογιστή τις χαρακτηρίζει η κακογουστια και η ρηχοτητα. Φαντάζουν εντυπωσιακές με την πρώτη ματιά, αλλά όταν ανοίξουν το στόμα τους δεν έχουν τίποτα να πιουν…

  • #
    1

    Διόρθωση: να πουν και όχι …να πιούν.

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Ζήσης | 10 Μαΐου 2019 στις 10:10

    Βάιε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σχετικά με την επεξεργασία ή μη. Έδωσες τον απόλυτο ορισμό του τι “επιτρέπεται” αρκεί όπως ορθότατα αναφέρεις αυτό να δηλώνεται. Αν και προσωπικά είμαι αντίθετος στην επεξεργασία, είτε… βαριά είτε ελαφριά, εν τούτοις στην δημιουργία δεν μπορείς να βάζεις όρια. Το πόσο αξιόλογο θα είναι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται τόσο από την επεξεργασία, όσο από το όραμα του δημιουργού. Καλόγουστα ή κοκόγουστα πράγματα μπορούν να προκύψουν στη φωτογραφία με ή χωρίς επεξεργασία.

  • #
    1

    Ουτε να πουν, ουτε να πιουν,μα και αλιμονον ουτε και κατι να ποιουν…….
    Κ.Β

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!