James Webb: Δείτε τον πλανήτη Ουρανό και τα δαχτυλίδια του όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τον πλανήτη Ουρανό αναδεικνύοντας τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζει τον εν λόγω πλανήτη το ισχυρό τηλεσκόπιο, αλλά αυτή τη φορά τράβηξε μια φωτογραφία όπου οι δακτύλιοι σκόνης εμφανίζονται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Εκτός από τους δακτυλίους, το Webb κατέγραψε επίσης πολλά από τα 27 γνωστά φεγγάρια του πλανήτη. Σε αυτή την εικόνα, ο Ουρανός εμφανίζεται με μια μπλε απόχρωση η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η φωτογραφία δημιουργήθηκε με συνδυασμό δεδομένων από την κάμερα υπερύθρων NIRCam (Near-Infrared Camera) η οποία καταγράφει εικόνες στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Οι αμυδροί εσωτερικοί και εξωτερικοί δακτύλιοι του Ουρανού είναι επίσης ορατοί σε αυτήν την εικόνα, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερου δακτυλίου Ζήτα, που είναι ένας εξαιρετικά αχνός και διάχυτος δακτύλιος που βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη.
Η φωτογραφία αποτυπώνει επίσης το εποχιακό βόρειο πολικό “κάλυμμα” του Ουρανού αλλά και αρκετές φωτεινές καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες μπορεί να επηρεάζονται από έναν συνδυασμό εποχιακών και μετεωρολογικών επιδράσεων, με το πολικό κάλυμμα να γίνεται πιο εμφανές καθώς ο πόλος του πλανήτη αρχίζει να στρέφεται προς τον Ήλιο. Για την ιστορία, ο Ουρανός είναι γνωστός για τη μοναδική περιστροφή του στο πλάι, σχεδόν σε γωνία 90 μοιρών από το επίπεδο της τροχιάς του, που οδηγεί σε ακραίες εποχιακές αλλαγές. Δείτε τη μοναδική εικόνα σε ζουμ:
Δείτε και την αρχική εικόνα (με ευρύτερο εστιακό μήκος) όπου διακρίνονται αρκετά φεγγάρια του πλανήτη:
Όπως αναφέραμε παραπάνω, διακρίνονται αρκετά φεγγάρια/δορυφόροι του Ουρανού (14 συγκεκριμένα):
Η μελέτη του Ουρανού καθιστά δυνατή την κατανόηση πολλών χαρακτηριστικών και φαινομένων για πολύ μακρινούς πλανήτες αλλά και εξωπλανήτες. Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει σχεδόν 2.000 εξωπλανήτες παρόμοιου μεγέθους (με παρόμοια χαρακτηριστικά) τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!
Πριν φύγετε δείτε
- Αναβάθμιση για το DaVinci Resolve, τον ΔΩΡΕΑΝ video editor για όλους!
- Lexar: Δημιούργησε την υπό-μάρκα Pexar για Ψηφιακές Κορνίζες
- Η Βροχή των Ωριωνίδων είναι Ορατή και στην Ελλάδα – Πότε, Που και Πώς να Φωτογραφίσετε το πιο Φαντασμαγορικό Θέαμα του Οκτωβρίου
- Γιατί Δεν Έχουμε Δει Ακόμα ένα Κινεζικό Σύστημα Mirrorless Κάμερας στην Αγορά;
- Αγωγή Κατά Διακινητών Πλαστών Τόνερ από Amazon και Canon
- Για Αυτούς τους Διάσημους Έγιναν τα πιο Πολλά Deepfake Βίντεο το 2024!