Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ: Τέχνη που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δεν μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα!

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, είπε σε δικαστή ότι οι δημιουργίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει όλο και καλύτερη στη δημιουργία “τέχνης” τα τελευταία χρόνια. Είναι πλέον ικανή να δημιουργεί πολύ πειστικές φωτογραφίες ανθρώπων αλλά και τοπίων, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Ο Steven Thaler, είχε υποβάλει αίτηση για πνευματικά δικαιώματα για ένα έργο τέχνης με τίτλο “A Recent Entrance to Paradise” που είχε δημιουργήσει από έναν αλγόριθμο τεχνητής νουμοσύνης (AI) που ονόμασε “Creativity Machine”. Δείτε το:

Η αίτηση του Thaler στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων όμως απορρίφθηκε. Η υπόθεση πήγε σε ομοσπονδιακό δικαστή, με τον Thaler να απαιτεί από το Γραφείο να ανατρέψει την απόφασή του. Ο Thaler θέλει να κατοχυρώσει το σύστημα AI του που ονομάζει “Creative Machine” και εκείνος να ονομάζεται κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων για το έργο τέχνης “A Recent Entrance to Paradise”. Ωστόσο, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων λέει ότι εφάρμοσε τα σωστά νομικά κριτήρια στην υπόθεση του Thaler και απορρίπτει τα επιχειρήματά του, δηλώνοντας το εξής:
Το Γραφείο, επιβεβαίωσε ότι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ισχύει μόνο σε περιπτώσεις που οποιαδήποτε μορφή τέχνης δημιουργείται από ανθρώπους δημιουργούς.
Στη συνέχεια, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, λέει ότι θα αρνηθεί να δηλώσει αξίωση πνευματικών δικαιωμάτων, εάν κρίνει ότι ένα έργο δε δημιουργήθηκε από ανθρώπινο ον. Σημειώνει επίσης ότι δε θα καταχωρίσει έργα που παράγονται από μηχανή ή τεχνητή νοημοσύνη που λειτουργεί τυχαία ή αυτόματα, χωρίς καμία δημιουργική συμβολή ή παρέμβαση από άνθρωπο δημιουργό. Το Γραφείο κατηγορεί επίσης τον Thaler ότι έκανε αλλαγές στον αρχικό ισχυρισμό του ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη δημιουργία του έργου τέχνης.
Ο Thaler άλλαξε την ιστορία του, για να ισχυριστεί ότι παρείχε οδηγίες και οδήγησε εκείνος το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του στο να δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο. Ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο ή ότι η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί μόνο υπό την καθοδήγηση του.
Αφού παρουσίασε τα επιχειρήματά του, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων ζήτησε από το δικαστήριο να μη δεχθεί την πρόταση του Thaler, ότι ο ίδιος καθοδηγεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του και να απορρίψει την υπόθεση. Αναμένουμε νεότερα στην υπόθεση. Εσείς ποια γνώμη έχετε; Συμφωνείτε με την αίτηση του Thaler για καταχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων σε εικόνα που δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης;
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!


Πριν φύγετε δείτε
- Ιστορική στιγμή για το pttlgr, στην αγκαλιά της Amazon!
- Fujifilm FFX-1: Ανακοινώθηκε η πρώτη Full Frame κάμερα της εταιρείας και είναι πανέξυπνη (FiOS και Sim κάρτα)!
- Αρχείο Bettmann: Εξερευνήστε το υπόγειο των 11 εκατομμυρίων ανεκτίμητων φωτογραφικών αρχείων!
- Claid AI: Πλέον δημιουργεί φόντο για φωτογραφίες προϊόντων
- 50 Polaroids του Andy Warhol και όχι μόνο πωλούνται στο eBay!
- Midjourney: Τέλος οι δωρεάν δοκιμές δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης
1 σχόλιο
Αν για να φτιάξω έναν πίνακα ζωγραφικής χρησιμοποιήσω ένα πινέλο, έναν καμβά και κάποιες μπογιές, θα έχω τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα; Ή θα θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από το πινέλο κι όχι από άνθρωπο, οπότε πρέπει να τα ξεχάσω τα πνευματικά δικαιώματα;
Στην παραπάνω περίπτωση μάλιστα το “πινέλο” φτιάχτηκε από τον ίδιο τον “ζωγράφο”! Από την άλλη προβληματίζει το επιχείρημα του δικαστηρίου ότι η ΑΙ λειτουργεί τυχαία. Δεν νομίζω όμως ότι αλλάζει κάτι στην ουσία του θέματος.