Σύνοψη
- Η έκθεση «Βιογεωγραφίες» παρουσιάζεται στο Photometria 2026 στα Ιωάννινα.
- Συμμετέχουν οι Στρατής Βογιατζής, Βασίλης Νεμπεγλεριώτης και Βίκη Γεωργίου.
- Τα έργα τους εξερευνούν τη σχέση μνήμης, ανθρώπου και τόπου.
- Η είσοδος είναι ελεύθερη έως τις 27 Νοεμβρίου.
Στοιχεία Εκδήλωσης
Η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Βιογεωγραφίες» φέρνει μαζί τρεις δημιουργούς που εξερευνούν τη σχέση της προσωπικής μνήμης με τον τόπο καταγωγής τους, στο πλαίσιο του Photometria 2026 στα Ιωάννινα.
Η έκθεση παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2026, σε συνεργασία με το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια έχει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Τρεις δημιουργοί, τρεις φωτογραφικές εργασίες
Η Βίκη Γεωργίου παρουσιάζει την «Πίσω αυλή», μια εργασία που συνδέει την επιστροφή στον τόπο με το προσωπικό βίωμα. Ο Βασίλης Νεμπεγλεριώτης συμμετέχει με τις «Ιστορίες του κάμπου», μια φωτογραφική προσέγγιση του θεσσαλικού τοπίου. Ο Στρατής Βογιατζής παρουσιάζει τον «Κάμπο».
Οι τρεις ενότητες συνομιλούν γύρω από την ύπαιθρο, τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο το οικείο περιβάλλον γίνεται υλικό φωτογραφικής αφήγησης. Οι εικόνες συνδέουν την προσωπική εμπειρία με την ευρύτερη ιστορία ενός τόπου.
Η φωτογραφία ως προσωπική γεωγραφία
Στην επιμελητική προσέγγιση του Ηρακλή Παπαϊωάννου, η γεωγραφία διασταυρώνεται με την αυτοβιογραφία. Η καταγραφή και η σκηνοθετημένη εικόνα λειτουργούν ως διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της σχέσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Πού και πότε θα δείτε την έκθεση
Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων (ισόγειο), Αδαμάντιου Κοραή 1.
Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου – 27 Νοεμβρίου 2026.
Ωράριο: Δευτέρα–Παρασκευή 09:00–14:00, Κυριακή 10:00–13:00 και 18:00–21:00.
Είσοδος: Ελεύθερη.
Τι πιστεύουμε
Η συνύπαρξη τριών μακρόχρονων φωτογραφικών εργασιών επιτρέπει στον επισκέπτη να συγκρίνει διαφορετικούς τρόπους αφήγησης για τον τόπο. Είναι μια έκθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία ντοκουμέντου και την προσωπική φωτογραφική έρευνα.
Συχνές ερωτήσεις
Πότε ολοκληρώνεται η έκθεση;
Η έκθεση διαρκεί έως τις 27 Νοεμβρίου 2026.
Πού φιλοξενείται;
Στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, στην οδό Αδαμάντιου Κοραή 1.
Υπάρχει εισιτήριο;
Όχι, η είσοδος είναι ελεύθερη.




