Μία viral φωτογραφία της Kim Kardashian οδήγησε στην λύση ενός μυστηρίου αρχαιοκαπηλίας!


Μία viral φωτογραφία της Kim Kardashian οδήγησε στην λύση ενός μυστηρίου αρχαιοκαπηλίας!

Γυρνάμε πίσω, στο Met Gala 2018, όταν η Kim Kardashian πόζαρε δίπλα σε μια αστραφτερή αιγυπτιακή σαρκοφάγο, φωτογραφία που έγινε viral.

Πιο ειδικά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η Kim δεν είναι απλώς μια διασημότητα αλλά πολύ περισσότερο ένας άνθρωπος που ασκεί μεγάλη επιρροή, αποτελώντας ακόμα και πρότυπο για πολλούς ανά τον κόσμο.

Μια φωτογραφία της λοιπόν, που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη, στάθηκε αφορμή ώστε να πέσει φως σε υπόθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης σχετικά με “σκοτεινούς” εμπόρους τέχνης και μια χρυσή αιγυπτιακή σαρκοφάγο.

Ο ιστορικός Ben Lewi ήταν εκείνος που αποκάλυψε όσα θα αναφέρουμε μέσα από το podcast του, Art Bust.

Στο Met Gala 2018, η Kardashian West φόρεσε ένα λαμπερό χρυσό φόρεμα. Στολισμένο επίσης σε χρυσό ήταν και ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του μουσείου: Η σαρκοφάγος του Nedjemankh από τον 1ο αιώνα π.Χ., για την απόκτηση της οποίας το Met είχε ξοδέψει 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η εν λόγω φωτογραφία, έγινε γνωστή απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, κάτι που ομολογουμένως δεν μας έκανε και μεγάλη εντύπωση.

Ένας από τους αρχαιοκάπηλους που ξέθαψαν τη σαρκοφάγο, είδε τη φωτογραφία αναγνωρίζοντας το φέρετρο. Λόγω του ότι δεν είχε πληρωθεί για την “αποστολή” που είχε αναλάβει το 2011 (επτά χρόνια πριν), έστειλε στοιχεία για την υπόθεση σε έναν πληροφοριοδότη του, στη Μέση Ανατολή.

Μια ή δύο εβδομάδες μετά το πέρας του Met Gala, ο πληροφοριοδότης έστειλε τη φωτογραφία με την Kim, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον Matthew Bogdanos, βοηθό εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας διακίνησης αρχαιοτήτων. Ήταν η ευκαιρία που χρειαζόταν για μια υπόθεση πάνω στην οποία δούλευε επί πέντε ολόκληρα έτη.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε που η διαδρομή μέχρι η σαρκοφάγος να φτάσει στο Met, ήταν μεγάλη και περίπλοκη.

Η υπόθεση σήμερα

Το φέρετρο αφαιρέθηκε από την περιοχή Minya της Αιγύπτου το 2011, κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιακής Επανάστασης. Οι αρχαιοκάπηλοι το βρήκαν, πέταξαν τα μουμιοποιημένα υπολείμματα του Nedjemankh στον Νείλο και πιθανώς το πούλησαν. Το 2013, μεταφέρθηκε λαθραία από ένα αιγυπτιακό λιμάνι, «πιθανότατα από την Αλεξάνδρεια, πιθανότατα σε ένα κοντέινερ», και εστάλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου περιήλθε στην κατοχή του Hassan Fazeli, ενός εμπόρου έργων τέχνης. Ο Fazeli δημιούργησε ένα πλαστό πιστοποιητικό εξαγωγής που δήλωνε ότι το φέρετρο ήταν ελληνορωμαϊκής προέλευσης και το έστειλε στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη στη συνέχεια, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Roben Dib, του διευθυντή της γκαλερί Διόνυσος στο Hamberg της Γερμανίας. Ο Dib κανόνισε την αποκατάσταση του φέρετρου και, σύμφωνα με τους The Times, πλαστογράφησε μια αιγυπτιακή άδεια εξαγωγής που έδειχνε ότι είχε εξαχθεί νόμιμα το 1971. (η Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco του 1972 απαγόρευσε την εξαγωγή πολιτιστικής κληρονομιάς.) Το φέρετρο στάλθηκε στη συνέχεια στον «Γάλλο μελετητή αρχαιοτήτων και έμπορο Christophe Kunicki και τον συνεργάτη του Richard Semper», οι οποίοι το πρόσφεραν στην Diana Patch, την επιμελήτρια του Met για την αιγυπτιακή τέχνη. Κατόπιν σύστασης του Patch, το Met ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτησή του.

Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, έχουν ήδη υπάρξει συνέπειες σε διεθνή επίπεδο.

Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες στους Kunicki και Semper. Επίσης, ο Dib συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές, αν και δεν είναι σαφές αν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το Met παρέδωσε τη σαρκοφάγο στον εισαγγελέα του Μανχάταν, ο οποίος την έστειλε πίσω στην Αίγυπτο, όπου θα εκτεθεί στο νέο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Θα λέγαμε ότι είναι πραγματικά εντυπωσιακό το τι τροπή ενδέχεται να πάρει μια απλή δημοσίευση μιας εικόνας. Όταν κοινοποιούμε δημόσια μια φωτογραφία, δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε ως πού μπορεί να φτάσει αλλά και με τι τρόπο. Από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί “δημοσίευση”, η εικόνα είναι πλέον μέρος του διαδικτύου, κάτι που ίσως αποδειχτεί καλό ή και όχι τελικά.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την υπόθεση, στο podcast του Ben Lewis ή στο άρθρο του στην Times.

Πηγή Φωτογραφίας: Landon Nordeman / Trunk Archive

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

PopPhoto
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!