James Webb και Hubble ενώνουν τις δυνάμεις τους. Δείτε!


James Webb και Hubble ενώνουν τις δυνάμεις τους. Δείτε!

Οι επιστήμονες συνδύασαν δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble για τη σύνθεση μιας απίστευτης εικόνας σμήνους γαλαξιών.

Τα 2 πιο ικανά διαστημικά τηλεσκόπια ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών γνωστό ως MACS0416 και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Το συγκεκριμένο σμήνος απέχει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζεύγος συγκρουόμενων σμηνών γαλαξιών που τελικά θα συνδυαστούν για να σχηματίσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο σμήνος στο μέλλον. Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες και τις διαφορετικές ικανότητες απεικόνισης των 2 τηλεσκοπίων, οι επιστήμονες κατάφεραν να μας παρουσιάσουν μια απίστευτη εικόνα, μια πανδαισία χρωμάτων όπου γίνεται κυριολεκτικά χαμός από γαλαξίες! Είναι συνδυασμός δεδομένων στο ορατό και υπέρυθρο φως. Οι μπλε γαλαξίες απεικονίζονται καλύτερα από το τηλεσκόπιο Hubble, ενώ οι πιο κόκκινοι γαλαξίες από το James Webb (λόγω υπέρυθρης απεικόνισης). Δείτε:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αναφέρει το εξής:

Η εικόνα αποκαλύπτει πληθώρα λεπτομερειών που είναι δυνατές μόνο με τον συνδυασμό της ισχύος και των δύο διαστημικών τηλεσκοπίων. Περιλαμβάνει μια αφθονία γαλαξιών έξω από το σμήνος αλλά και αρκετούς πολύ μακρινούς που ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα λόγω του φαινομένου του βαρυτικού φακού, την παραμόρφωση και την ενίσχυση του φωτός από πολύ μακρινές πηγές.

Ένας από τους στόχους των αστρονόμων είναι η αναζήτηση αντικειμένων των οποίων η φωτεινότητα μεταβάλλεται. Αυτά τα κοσμικά αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι μεμονωμένα άστρα τα οποία εκπέμπουν πολύ έντονο φως για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια το φως τους να εξασθενεί για κάποιο λόγο. Ένα τέτοιο αντικείμενο που ξεχωρίζει στην εικόνα που είδατε, ανήκει σε έναν γαλαξία που μεγεθύνθηκε κατά 4000 (λόγω φαινομένου βαρυτικού φακού), ο οποίος σχηματίστηκε περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Οι αστρονόμοι το ονόμασαν Mothra. H παρακάτω εικόνα δείχνει το εν λόγω αντικείμενο:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!