James Webb: Νέα φωτογραφία από το κέντρο του Γαλαξία με εκπληκτική ευκρίνεια!


James Webb: Νέα φωτογραφία από το κέντρο του Γαλαξία με εκπληκτική ευκρίνεια!

Το τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα τμήμα του πυκνού κέντρου του γαλαξία μας με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια.

Στη μοναδική νέα εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου αποτυπώνεται η περιοχή Sagittarius C (Τοξότης Γ) που γεννιούνται νέα άστρα, η οποία βρίσκεται “μόλις” 300 έτη φωτός μακριά από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ περισσότερα. Η φωτογραφία στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 500.000 άστρα, αποκαλύπτει νέα χαρακτηριστικά και μυστήρια στη χαοτική αυτή περιοχή που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρώιμο σύμπαν. Δείτε τη:

Η απεικόνιση έγινε με τη βοήθεια της κάμερας NIRCam (Near-Infrared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα. Η εκπληκτική εικόνα αποκαλύπτει μια μεγάλη περιοχή ιονισμένου υδρογόνου που εμφανίζεται με κυανό χρώμα και περιέχει ενδιαφέρουσες δομές που μοιάζουν με βελόνες που δεν έχουν ομοιόμορφο προσανατολισμό και που μέχρι στιγμής δεν είχαν παρατηρηθεί. Ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας παρατήρησης Samuel Crowe, αναφέρει το εξής:

Το Webb αποκαλύπτει μια απίστευτη ποσότητα λεπτομέρειας, επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε τον σχηματισμό άστρων σε αυτό το είδος περιβάλλοντος με τρόπο που δεν ήταν δυνατό προηγουμένως.

Ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Jonathan Tan, σύμβουλο του Crowe στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στο Charlottesville, το γαλαξιακό κέντρο είναι το πιο ακραίο περιβάλλον στον Γαλαξία μας, όπου οι τρέχουσες θεωρίες σχηματισμού άστρων μπορούν να τεθούν στην πιο αυστηρή δοκιμή τους.

Η μελέτη του κέντρου του Γαλαξία μέσω του Webb θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για το πόσα άστρα σχηματίζονται εκεί και εάν τα τεράστια άστρα είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν κοντά στο γαλαξιακό κέντρο παρά στους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία. Ανάμεσα στα 500.000 άστρα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην εικόνα, είναι ένα σμήνος “πρωτοάστρων” ή πυκνές μάζες σκόνης και αερίου που εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να μεγαλώνουν σε πλήρη άστρα συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου άστρου στο κέντρο του σμήνους που έχει μάζα 30 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου μας. Το κυανό τμήμα της εικόνας που δείχνει τη μεγάλης κλίμακας εκπομπή ιονισμένου υδρογόνου, το βλέπουμε χάρη στα πολυάριθμα φίλτρα διαφορετικού μήκους κύματος υπερύθρου του Webb.

Να αναφέρουμε ότι η κεντρική αυτή περιοχή του Γαλαξία μας απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για μεμονωμένα άστρα ή τον σχηματισμό άστρων και πώς το κοσμικό περιβάλλον επηρεάζει τον κύκλο ζωής των άστρων με τρόπο που προηγουμένως δεν ήταν εφικτό.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!