James Webb: Απαθανάτισε το εντυπωσιακό Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε νέες εικόνες από το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα το οποίο βρίσκεται στα τελευταία του στάδια.
Πρόκειται για ένα νεφέλωμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται στα τελευταία του στάδια και αργοπεθαίνει. Γνωστό και ως Μessier 57, το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula) είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και γνωστότερα νεφελώματα και βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, ενώ απέχει από τη Γη περίπου 2.200 έτη φωτός. Ο καθηγητής Roger Wesson του Πανεπιστημίου του Cardiff αναφέρει το εξής:
Όταν είδαμε για πρώτη φορά τις εικόνες, μείναμε έκπληκτοι από την εντυπωσιακή λεπτομέρεια σε αυτές. Ο φωτεινός δακτύλιος που δίνει το όνομά του στο νεφέλωμα αποτελείται από περίπου 20.000 μεμονωμένες συστάδες πυκνού μοριακού αερίου υδρογόνου, όπου η καθεμία έχει μάζα περίπου όσο η Γη.
Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο νεφέλωμα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για τους αστρονόμους, επειδή τους προσφέρει την ευκαιρία να δουν τι συμβαίνει μέσα στο νεφέλωμα και να ρίξουν φως στη ζωή και τον θάνατο των άστρων αντλώντας σημαντικές πληροφορίες. Οι παρατηρήσεις αυτού του αντικειμένου μας δίνουν μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το ηλιακό μας σύστημα σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Δείτε παρακάτω τις νέες εικόνες του νεφελώματος σε 2 διαφορετικές εκδοχές από το James Webb. Μια απεικόνιση στο κοντινό υπέρυθρο από τη NIRCam (near-infrared camera) του τηλεσκοπίου και μια απεικόνιση στο μέσο υπέρυθρο φάσμα από τη MIRCam (Middle-infrared camera).


Συνειδητοποιήσαμε ότι οι παρατηρήσεις του Webb θα μας παρέχουν ανεκτίμητες γνώσεις, καθώς το Δακτυλιοειδές νεφέλωμα ταιριάζει τέλεια στο οπτικό πεδίο των οργάνων NIRCam και MIRI.
Αν παρατηρήσετε τη δεύτερη φωτογραφία (από το όργανο απεικόνισης MIRI στο μεσαίο υπέρυθρο φάσμα) βλέπουμε διαφορετικά χρώματα στο νεφέλωμα διότι το συγκεκριμένο όργανο απεικόνισης δίνει έμφαση στα περίπου δέκα ομόκεντρα τόξα του νεφελώματος πέραν του εξωτερικού του άκρου, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανότατα από την αλληλεπίδραση του κεντρικού άστρου με ένα άλλο άστρο μικρότερης μάζας στην τροχιά του.
Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.
To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.
Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε Instagram, YouTube και Facebook!
Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Πριν φύγετε δείτε
- Τσακώθηκαν για μία λήψη φωτογραφίας με κίνδυνο να πέσουν στον γκρεμό [βίντεο]
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Απονομή βραβείων και έκθεση βραβευμένων φωτογραφιών της 30th FIAP Colour Biennial Greece 2023
- Πρόσκληση για ανοιχτή φωτογράφιση της θεατρικής παράστασης “Ο κύκλος με την κιμωλία”
- Δωρεάν Σεμινάριο φωτογραφίας διάρκειας 6 μηνών για εφήβους στην Λάρισα
- elsewhere: Ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου στο Π.Φάληρο
- Νέο site και app για το MOMus