Σεμινάριο φωτογραφίας με τίτλο «Γιατί φωτογραφίζουμε;» από τη Φωτοδίοδο


Σεμινάριο φωτογραφίας με τίτλο «Γιατί φωτογραφίζουμε;» από τη Φωτοδίοδο

Με αφορμή την επέτειο αυτή διοργανώνει ένα σεμινάριο φωτογραφίας με τον Πλάτωνα Ριβέλλη.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας τού “Φωτογραφικού Εργαστηρίου τού Δήμου Κοζάνης ΦΩΤΟΔΙΟΔΟΣ” διοργανώνεται στην Κοζάνη τον Μάρτιο τού 2014 σεμινάριο φωτογραφίας.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαρτίου ο Πλάτων Ριβέλλης θα παραδώσει ένα δωδεκάωρο σεμινάριο για τη φωτογραφία με τον τίτλο: «Γιατί φωτογραφίζουμε;» και με περιεχόμενο την ανάλυση τού φωτογραφικού γεγονότος στην εποχή μας και τη σύνδεσή του με το ευρύτερο καλλιτεχνικό γεγονός. Το ωράριο τού σεμιναρίου θα είναι το Σάββατο 14.00 έως 20.00 και την Κυριακή 10.00 έως 16.00.Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην συνεδριακή αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στην οδό Μπουσίου & Εστίας 3, Τηλέφωνα: (24610) 30103, 28030.

Το κόστος του σεμιναρίου ανά άτομο θα είναι 120 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι δηλώσεις συμμετοχής (με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail) θα απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση rivellis@otenet.gr. Δεν απαιτείται καταβολή οποιουδήποτε ποσού μέχρι την έναρξη τού σεμιναρίου. Παρακαλούνται όμως όσοι δηλώσουν να ενημερώσουν εγκαίρως για ενδεχόμενη ακύρωση της συμμετοχής τους.

Πλάτων Ριβέλλης-Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-1968), Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και Φωτογραφία στο Maine των ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 ασχολείται με τη φωτογραφία ως φωτογράφος, δάσκαλος, θεωρητικός, επιμελητής, εκδότης και συγγραφέας. Το 1988 ίδρυσε μαζί με μαθητές του το σωματείο «Φωτογραφικός Κύκλος», τού οποίου είναι πρόεδρος.

Από το 1981 μέχρι σήμερα έχει παραδώσει περισσότερα από 500 σεμινάρια και διαλέξεις ανά την Ελλάδα και την Κύπρο με θέμα τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Πιο συγκεκριμένα, από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 μέχρι σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ τού Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne τής Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια, παλαιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο σε κατάλληλα διαμορφωμένο σεμιναριακό χώρο. Το 2012 και το 2013 παρέδωσε δύο κύκλους από επτά εντατικά σεμινάρια φωτογραφίας στα ισάριθμα θεματικά μουσεία τού Πολιτιστικού Ιδρύματος τής Τράπεζας Πειραιώς. Έχει παραδώσει εντατικά φωτογραφικά σεμινάρια σε πολλές πόλεις τής Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Αγ. Νικόλαο, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Πάτρα, Ναύπακτο, Ρόδο, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Σκόπελο, Ορεστιάδα, Γρεβενά, Δημητσάνα, Σουφλί, Λέσβο, Στυμφαλία, Σπάρτη, Βόλο, Τήνο κλπ). Έχει επίσης παραδώσει πολυάριθμες διαλέξεις με θέμα τη φωτογραφία ή τον κινηματογράφο.
Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο, και παρουσιάζει το έργο γνωστών σκηνοθετών τού κινηματογράφου σε διαλέξεις του στο Μουσείο Μπενάκη. Παράλληλα από το 2005 παραδίδει δεκάωρα σεμινάρια-διαλέξεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με περιεχόμενο την προσέγγιση ενός συγκεκριμένου θέματος από φωτογράφους και σκηνοθέτες κινηματογράφου. Έχει, επίσης, οργανώσει τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας τής Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και έχει διδάξει τούς επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990).

Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει σειρά από εκπομπές τής κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε μια δίωρη εκπομπή για λογαριασμό τής Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με τίτλο «Περί φωτογραφίας», καθώς και δεκατρείς ημίωρες εκπομπές για την ΕΤ2 (ΝΕΤ) με τίτλο «Η Τέχνη τής Φωτογραφίας». Επίσης έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε μαζί με τη δημοσιογράφο και κριτικό τής τέχνης Κατερίνα Ζαχαροπούλου επτά ωριαίες εκπομπές στην ΕΤ1 με θέμα τη φωτογραφία. Επιμελήθηκε, τέλος, και παρουσίασε είκοσι δίωρες εκπομπές με ποικίλα θέματα και με έμφαση στην κλασική μουσική για τον Δημοτικό Ραδιοσταθμό τής Ερμούπολης Σύρου («Κόσμος 90»). Άρθρα του και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται σε εφημερίδες και σε περιοδικά (Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Τα Νέα, Το Βήμα, Τα Νέα τής Τέχνης, Φωτογραφία, Φωτογράφος, Το Είδωλο, κ.ά.).

Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει, επίσης, επιμεληθεί περισσότερες από 200 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ελλήνων και αλλοδαπών φωτογράφων, μεταξύ των οποίων των Bruce Davidson, Henri Cartier-Bresson, Leon Levinstein, Lucien Aigner, Frank Horvat, Ferdinando Scianna, Gianpaolo Barbieri, Paolo Roversi, Sarah Moon, Francesca Woodman κ.ά. Πιο συγκεκριμένα έχει επιμεληθεί εκθέσεις: Στην Αθήνα (Γκαλερί Φωτοχώρος, Γκαλερί Booze, Κινηματογράφος Δαναός, Μουσείο Μπενάκη, Σπίτι τής Κύπρου, Μέγαρο Μουσικής, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Εθνική Πινακοθήκη, Πολιτιστικό Στέκι Διάβαση, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος). Στη Θεσσαλονίκη (Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Μύλος Θεσσαλονίκης, Κατάστημα Fotovision). Αλλά και σε άλλες πόλεις τής Ελλάδας και τού εξωτερικού (στο Montreal τού Καναδά, στο Παρίσι σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Πύλη Αμμοχώστου τής Λευκωσίας, στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Ερμούπολης, στην Perugia τής Ιταλίας, στην Γκαλερί Transit Στρασβούργου, στην Καλαμάτα, στη Ναύπακτο, στο Ναύπλιο, στην Καρδίτσα, στα Χανιά, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας κ.ά.).

Το 1986 ίδρυσε τις εκδόσεις «Φωτοχώρος», οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο, καθώς και ένα φωτογραφικό περιοδικό («Φωτοχώρος») που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997. Έχει, επίσης, επιμεληθεί περισσότερες από 70 φωτογραφικές εκδόσεις και έχει συγγράψει πολυάριθμους προλόγους φωτογραφικών βιβλίων (μεταξύ των οποίων για τα λευκώματα των Νίκου Οικονομόπουλου, Βούλας Παπαϊωάννου, Πάνου Ηλιόπουλου, Bruce Davidson, Leon Levinstein, André Kertesz, Bernard Plossu, Άγγελου Μίχα, Στράτου Καλαφάτη, Federico Fellini, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Φωτογραφία και Μόδα κ.ά). Έχει, τέλος, συγγράψει δεκαπέντε θεωρητικά βιβλία και λευκώματα, τα οποία εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις «Φωτοχώρος» και διανέμονται από τις Εκδόσεις «Πατάκη». Πιο συγκεκριμένα τα βιβλία αυτά είναι τα εξής: Φωτογραφία (έκδ. 9η – 2005), Μονόλογος για τη Φωτογραφία (έκδ. 5η – 2000), Σκέψεις για τη Φωτογραφία (έκδ. 4η – 2010) Κείμενα για τη Φωτογραφία (έκδ. 1η – 2000), Εισαγωγή στην καλλιτεχνική Φωτογραφία (έκδ. 2η – 2010), Η φανερή γοητεία και η κρυφή συγκίνηση τού κινηματογράφου, 12 σκηνοθέτες και το έργο τους (έκδ. 2η – 2008), Χωρίς διάλειμμα, 13 σκηνοθέτες και το έργο τους. (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες χορού (έκδ. 1η – 1989), Ερείπια (έκδ. 1η – 1992), Φως και σιωπή (έκδ. 1η – 1997), Άνω τελεία (έκδ. 1η – 1998), 50 Φωτογραφίες 50 Κείμενα (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες και Σκέψεις (έκδ. 1η – 2010), Η Φωτογραφία στην Ψηφιακή Εποχή (έκδ. 1η – 2011), Πλάτων Ριβέλλης (έκδ. 1η – 2013).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!