Νέα τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει τη θέση ανθρώπων σε ένα χώρο, μέσω Wi-Fi!


Νέα τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει τη θέση ανθρώπων σε ένα χώρο, μέσω Wi-Fi!

Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τρόπο για να ανιχνεύουν τρισδιάστατα σχήματα και κινήσεις ανθρώπων, χρησιμοποιώντας ένα Wi-Fi router.

Ακούγεται κάπως τρομακτικό και με δόσεις δυστοπίας ίσως. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις ΗΠΑ, κατάφεραν να ανιχνεύσουν εικόνες ανθρώπων σε ένα δωμάτιο, μέσω σημάτων Wi-Fi που εκπέμπονται από ένα συνηθισμένο router. Κατάφεραν δηλαδή να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη θέση και την κίνηση των ανθρώπων εντός ενός δωματίου, χρησιμοποιώντας οικιακά Wi-Fi routers. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσει τις κανονικές κάμερες. Για το συγκεκριμένο σύστημα, χρησιμοποιήθηκαν routers TP-Link Archer A7 AC1750, που είχαν τοποθετεί στις δύο άκρες ενός δωματίου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης (AI), έγινε ανάλυση των παρεμβολών από τα σώματα των ανθρώπων στο σήμα του Wi-Fi, παράγοντας “wireframe” εικόνες (wireframe: δισδιάστατη απεικόνιση) που έμοιαζαν με το κανονικό βίντεο που τραβούσαν συγχρόνως οι κάμερες που είχαν τοποθετεί στο δωμάτιο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα χαρτογράφησης pixel (pixel mapping) που λέγεται DensePose, για να εντοπίσουν τα ανθρώπινα σώματα και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους. Το DensePose είναι ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) που κατασκευάστηκε από ερευνητές του Facebook και του Imperial College του Λονδίνου και είναι σε θέση να χαρτογραφεί όλα τα pixel στην επιφάνεια ενός ανθρώπινου σώματος σε μια φωτογραφία. Δείτε παρακάτω παραδείγματα ανίχνευσης που έχουν συγχρονιστεί με τα πλάνα που τραβούσαν συγχρόνως οι κάμερες από το χώρο των δοκιμών:

Η ομάδα ανάπτυξης αναφέρει το εξής:

Τα περισσότερα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν ήδη Wi-Fi στο σπίτι και αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί για να παρακολουθεί την ευημερία των ηλικιωμένων, ή απλώς να εντοπίζει ύποπτες συμπεριφορές στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε πολλές περιπτώσεις η τεχνολογία αυτή μπορεί να είναι καλύτερη από μια κάμερα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί το Wi-Fi, δε χρειάζεται καθόλου φως. Μπορεί να ανιχνεύσει τους ανθρώπους ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Παράλληλα, σε αντίθεση με μια κάμερα, ένα Wi-Fi router δε χρειάζεται να βλέπει άμεσα τους ανθρώπους, αφού μπορεί να παράγει ένα ακριβείας 3D σκίτσο ακόμη και αν παρεμβάλλονται αντικείμενα. Και είναι και το κόστος που ενισχύει τη χρήση του εν λόγω συστήματος. Ένα Wi-Fi router είναι πολύ πιο φτηνό και λειτουργεί με πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με πιο πολύπλοκα συστήματα όπως το radar ή το LiDAR.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI wi-fi

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!