Πώς οι Ερευνητές Άγριας Ζωής Χρησιμοποιούν Drone για τη Μελέτη και Προστασία των Αφρικανικών Λιονταριών


Πώς οι Ερευνητές Άγριας Ζωής Χρησιμοποιούν Drone για τη Μελέτη και Προστασία των Αφρικανικών Λιονταριών

Η τεχνολογία drones έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τους βιολόγους και τους ερευνητές που εργάζονται στη μελέτη και προστασία των αφρικανικών λιονταριών, ιδιαίτερα στην Ουγκάντα.

Τα drones παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παρακολούθηση και την προστασία αυτών των μεγάλων αρπακτικών, βοηθώντας τους ερευνητές να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του δύσκολου εδάφους και των περιορισμένων πόρων.Στην Ουγκάντα, ειδικότερα στο Εθνικό Πάρκο Queen Elizabeth, τα λιοντάρια έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να ανεβαίνουν και να ξεκουράζονται σε δέντρα, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τα λιοντάρια. Αυτή η συμπεριφορά καθιστά την παρακολούθηση τους δύσκολη, καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης από το έδαφος αποδεικνύονται αναποτελεσματικές σε ορισμένα εδάφη.

“Οι ομάδες μας αναζητούν λιοντάρια καθημερινά, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά μοτίβα από τα μουστάκια τους και μετρώντας τις αποστάσεις που διανύουν για να αποκτήσουμε ακριβείς μετρήσεις,” εξηγεί ο Δρ. Braczkowski, ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος βιολόγος μεγάλων αιλουροειδών και φωτογράφος/κινηματογραφιστής άγριας ζωής. “Ωστόσο, η προσέγγιση από το έδαφος είναι σχεδόν αδύνατη σε κάποια εδάφη, γι’ αυτό στραφήκαμε στη φωτογραφία από αέρος.”

Η ομάδα του Δρ. Braczkowski χρησιμοποιεί το drone Zenmuse H30T της DJI για την παρακολούθηση των ασυνήθιστων λιονταριών του Queen Elizabeth National Park. Ακόμη και όταν τα λιοντάρια κατεβαίνουν στο έδαφος, τα drones είναι χρήσιμα επειδή τα λιοντάρια χρησιμοποιούν περίπλοκα μοτίβα κυνήγι και, σπανίως, κολυμπούν σε νερά γεμάτα κροκόδειλους.

“Πρόσφατα, καταγράψαμε ένα ρεκόρ Guinness με λιοντάρια που κολυμπούν διασχίζοντας το Kazinga Channel. Χωρίς drones, η καταγραφή αυτής της σκηνής θα ήταν αδύνατη,” αναφέρει ο επιστήμονας.

Η ομάδα αρχικά χρησιμοποίησε το παλαιότερο μοντέλο Zenmuse H20T, αλλά χρειάστηκαν αναβαθμισμένες δυνατότητες θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση στο H30T drone. Το νέο μοντέλο προσφέρει τέσσερις φορές καλύτερη ευκρίνεια εικόνας, σύμφωνα με την DJI, και επιτρέπει την βελτιωμένη παρακολούθηση τη νύχτα.

“Μπορούμε πλέον να δούμε τις λεπτομέρειες στις ρυτίδες των αυτιών των ελεφάντων ή την υφή του δέρματός τους τη νύχτα, κάτι που έχει αλλάξει τα δεδομένα για τη δουλειά μας,” προσθέτει ο Braczkowski.

Πέρα από τη λήψη εντυπωσιακών συμπεριφορών και όμορφων πλάνων, τα drones χρησιμοποιούνται επίσης για την παρακολούθηση της περιοχής για τυχόν λαθροθήρες. Ο Δρ. Braczkowski σημειώνει ότι η τεχνολογία drone “δεν περιορίζεται μόνο στη φωτογραφία και την κινηματογράφιση της άγριας ζωής,” αλλά “δίνει υποσχέσεις για εφαρμογές ασφάλειας σε μέρη όπως η Ανατολική Αφρική και η Ουγκάντα, όπου δεν υπάρχουν φράχτες.” Επίσης η τεχνολογία drone είναι “κρίσιμη” για “την εξασφάλιση της ασφάλειας και της διατήρησης της άγριας ζωής.”

Η συνεργασία με την DJI έχει αποδειχθεί καθοριστική για την προώθηση της έρευνας και των προσπαθειών συντήρησης, καταλήγει ο Δρ. Braczkowski. “Η βελτιωμένη ανάλυση και η δυνατότητα λειτουργίας τη νύχτα μας έχουν προσφέρει νέες γνώσεις που πριν ήταν ανέφικτες.”

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

DJI drones
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!