BPG, θα καταφέρει να αντικαταστήσει το JPEG;


BPG, θα καταφέρει να αντικαταστήσει το JPEG;

Αν εξαιρέσουμε τους φωτογράφους που θέλουν την απόλυτη ποιότητα στις εικόνες τους (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) αποθηκεύοντας τις εικόνες τους σε αρχεία Raw, όλος ο υπόλοιπος κόσμος που φωτογραφίζει με την compact φωτογραφική του μηχανή ή με το smartphone του χρησιμοποιεί το αρχείο JPEG. Αυτό οφείλεται στο ότι το JPEG μπορεί να διατηρήσει υψηλή ποιότητα σε μικρό μέγεθος αρχείου, συμπιέζοντας τα δεδομένα που καταγράφει η μηχανή. Φυσικά η ποιότητα των εικόνων που έχουν αποθηκευτεί σε Raw είναι πολύ ανώτερη, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα σε μέγεθος αρχεία.

Κατά την τελευταία δεκαπενταετία εμφανίστηκαν και άλλα formats που προσπάθησαν να εκθρονίσουν το JPEG, όπως το JPEG 2000, χωρίς να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ο Γάλλος προγραμματιστής Fabrice Bellard έχει την δική του νέα πρόταση και αυτή ονομάζεται BPG (Better Portable Graphics). Πρόκειται για ένα format που αποδίδει παρόμοια ποιότητα εικόνας με το JPEG αλλά στο μισό μέγεθος αρχείου, στηριζόμενο στο πρότυπο συμπίεσης για video HEVC/H.265.

Μένει να δούμε αν το BPG θα βρει τον δρόμο του και αν θα καταφέρει να σταθεί απέναντι στο JPEG και γιατί όχι να το αντικαταστήσει.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το συγκεκριμένο format εδώ ή να δείτε τις διαφορές του από άλλους τύπους αρχείων εδώ.

Θυμηθείτε το άρθρο μας Raw vs JPEG.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photo Technology

Πηγή:

Dpreview
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!