World Press Photo Contest 2016, δημοσιεύτηκε η τεχνική αναφορά με ενδιαφέροντα στοιχεία


World Press Photo Contest 2016, δημοσιεύτηκε η τεχνική αναφορά με ενδιαφέροντα στοιχεία

Ο World Press Photo Contest 2016, τα βραβεία του οποίου θα απονεμηθούν στις 22 και 23 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση, συγκέντρωσε περισσότερες συμμετοχές από τον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2015.

Οι φωτογραφίες που στάλθηκαν έφτασαν τις 82.951, από 5.775 φωτογράφους από 128 χώρες. Έτσι ο διαγωνισμός του 2016 είναι ο δεύτερος τα τελευταία δέκα χρόνια σε αριθμό φωτογράφων μετά αυτόν του 2010 όταν είχαμε και το ρεκόρ συμμετοχής με 5.847 φωτογράφους. Οι φωτογραφίες που υποβλήθηκαν μειώθηκαν αρκετά σε σχέση με τα έτη 2010-2013 και αυτό γιατί πλέον στις κατηγορίες με portfolios (stories) οι απαιτούμενες εικόνες μειώθηκαν από 12 σε 10.

World-Press-Photo-Contest-2016-2

Από τους συμμετέχοντες φωτογράφους για ακόμα μία χρονιά οι περισσότεροι είναι από την Ευρώπη, συνολικά το 46%, με τους φωτογράφους από την Ασία να ακολουθούν με 32% και τη Β.Αμερική να πιάνει την τρίτη θέση με 12%. Αξιοσημείωτο είναι ότι για άλλη μία χρονιά το ποσοστό των φωτογράφων από την Αφρική έμεινε σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο καταλαμβάνοντας μόλις το 2%.

World-Press-Photo-Contest-2016

Τα πρωτεία στις χώρες πήρε η Κίνα, από όπου συμμετείχαν 1.014 φωτογράφοι, οι διπλάσιοι από τις δεύτερες Η.Π.Α. (512 φωτογράφοι), με την Ιταλία να είναι στη τρίτη θέση με 440 φωτογράφους. Η λίστα έχει ως εξής:
1. Κίνα – 1,014
2. Η.Π.Α – 512
3. Ιταλία – 440
4. Ισπανία– 246
5. Γερμανία – 234
6. Γαλλία – 231
7. Ηνωμένο Βασίλειο – 219
8. Ρωσία – 189
9. Ινδία – 153
10. Πολωνία – 151
11. Ολλανδία – 150
12. Βραζιλία – 125
13. Ιράν – 117
14. Καναδάς – 106

Στον φετινό διαγωνισμό το 15% των φωτογράφων (891 φωτογράφοι) και το 17% αυτών που διακρίθηκαν ήταν γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο χώρος του φωτορεπορτάζ συνεχίζει να είναι ανδροκρατούμενος (αν και όπως λέει η αναφορά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν είναι αντιπροσωπευτικός του συνόλου των γυναικών στο χώρο του φωτορεπορτάζ).
Ο φετινός αριθμός γυναικών φωτογράφων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων δέκα ετών και όπως βλέπετε υπάρχει αυξητική τάση στις γυναίκες που παίρνουν μέρος από χρονιά σε χρονιά.

World Press Photo Contest 2016

World-Press-Photo-Contest-2016-3

Στους φωτογράφους που ξεχώρισαν πρώτες είναι οι Η.Π.Α. με 9 (όσους και πέρσι), με την Αυστραλία και την Σουηδία να ακολουθούν με 4 φωτογράφους η κάθε μία. Οι Η.Π.Α. τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν 91 φωτογράφους που έχουν διακριθεί με τη δεύτερη θέση να ανήκει στην Ιταλία με 59 φωτογράφους και την τρίτη θέση στη Γαλλία με 36 φωτογράφους (Η Ελλάδα έχει μόλις 1 βραβείο – το 2009 με τον ).

Την τελευταία δεκαετία οι Η.Π.Α. δύσκολα χάνουν την πρωτιά, έχοντας συνήθως τους περισσότερους νικητές, κάτι που όμως δεν έγινε το 2011, όταν την πρωτιά πήρε η Ιταλία και το 2012 και 2015 όταν Η.Π.Α. και Ιταλία ισοβάθμησαν με 7 και 9 φωτογράφους η κάθε μία αντίστοιχα.

Πιο δημοφιλής κατηγορία ανάμεσα από τις κατηγορίες υποβολής μίας φωτογραφίας (Singles) είναι η Daily Life, με τις κατηγορίες People και General News να ακολουθούν, ενώ στις κατηγορίες με τη υποβολή σειράς φωτογραφιών (Stories) πιο δημοφιλής κατηγορία είναι η κατηγορία Long Term Projects, με τις κατηγορίες Daily Life και Contemporary Issues να ακολουθούν.

World-Press-Photo-Contest-2016-1

Επιπλέον μαθαίνουμε ότι φέτος οι έλεγχοι των εικόνων και αν αυτές τηρούν τους κανόνες του διαγωνισμού και ακολουθούν την ηθική του φωτορεπορτάζ ήταν πιο εκτεταμένοι.

Στο πρώτο στάδιο ελέγχου απορρίφθηκαν 451 εικόνες με κυριότερες αιτίες:
– διπλή υποβολή, από τον φωτογράφο και το πρακτορείο
– εικόνες πολλαπλής έκθεσης
– πολύ μικρές εικόνες
– επεξεργασμένες εικόνες
– εικόνες που δεν είναι φωτογραφίες όπως π.χ. εικόνες που είχαν γίνει με θερμικές κάμερες
– σκαναρισμένα έγγραφα ή ζωγραφιές
– εικόνες με πλαίσια, copyright, κείμενο ή σχέδια
– εικόνες με απομονωμένες ασπρόμαυρες περιοχές

Στους ελέγχους από το δεύτερο στο τελικό στάδιο απερρίφθησαν συνολικά 174 εικόνες (πάνω 50% από πέρσι που ήταν 100). Στις περισσότερες η αιτία αποκλεισμού ήταν η εσκεμμένη αλλαγή της έκθεσης σε μέρος της εικόνας, κάτι για το οποίο υπήρχε οδηγία να μην γίνεται. Ακόμα από τις 174 εικόνες στις 7 αποκαλύφθηκε η χρήση του εργαλείου clone του Photoshop και στις 22 ο επηρεασμός της εμφάνισης του φόντου, αντικειμένων ή ανθρώπων μέσω αλλαγών στην αντίθεση, το χρώμα ή τον κορεσμό χρωμάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την αναφορά για τον World Press Photo Contest 2016 εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!