Ανακοινώθηκαν οι νικητές του World Press Photo of the Year 2014


Ανακοινώθηκαν οι νικητές του World Press Photo of the Year 2014

Η κριτική επιτροπή του 57ου ετήσιου διαγωνισμού World Press Photo Contest επέλεξε τους νικητές του 2014.

Συνολικά 5.754 φωτογράφοι, από 132 χώρες, κατέθεσαν 98.671 φωτογραφίες.

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε ο Αμερικανός φωτογράφος John Stanmeyer, του πρακτορείου VII Photo Agency. Η φωτογραφία του Stanmeyer, “Signal”, δείχνει Αφρικανούς μετανάστες σε μία ακτή του Τζιμπουτί (πρώην Γαλλική Σομαλία), να σηκώνουν τα κινητά τους τηλέφωνα ψηλά προσπαθώντας να πιάσουν σήμα από την γειτονική Σομαλία ώστε να μιλήσουν με τους συγγενείς τους. Το Τζιμπουτί είναι ένα σημείο από το οποίο περνάνε πολλοί μετανάστες από χώρες όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία και η Ερυθραία, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Η εικόνα του Stanmeyer κέρδισε και στην κατηγορία Contemporary Issues και τραβήχτηκε για το National Geographic.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από 19 άτομα, βράβευσε φωτογραφίες σε 8 κατηγορίες, 53 φωτογράφων από 25 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, Κίνα, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελ Σαλβαδόρ, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ιταλία, Ιορδανία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Ας ρίξουμε μια ματιά στους νικητές των 8 κατηγοριών.

World Press Photo of the Year 2013: John Stanmeyer (Η.Π.Α.), Signal (σήμα), National Geographic.
World Press Photo of the Year 2014

Νικητής Contemporary Issues, singles: John Stanmeyer (Η.Π.Α.), Signal (σήμα), National Geographic.
World Press Photo of the Year 2014

Νικητής Contemporary, stories: Sara Naomi Lewkowicz (Η.Π.Α.), A portrait of domestic violence (το πορτρέτο της ενδοοικογενειακής βίας), Time.
Sara Naomi Lewkowicz
Ένα μήνα μετά τη σύναψη της σχέσης τους, ο Shane κάνει το όνομα της Maggie τατουάζ στον λαιμό του με μαύρα μεγάλα γράμματα. Millersport, Ohio, Η.Π.Α.

Νικητής Daily Life, singles: Julius Schrank (Γερμανία), Kachin Fighters, De Volkskrant.
Julius Schrank
Άντρες του Στρατού της Ανεξαρτησίας των Kachin πίνουν και γλεντάνε στη κηδεία ενός από τους διοικητές τους, ο οποίος πέθανε την προηγούμενη ημέρα. Η πόλη πολιορκείται από τον στρατό της Βιρμανίας. Laiza, Kachin State, Βιρμανία.

Νικητής Daily Life, stories: Fred Ramos (Ελ Σαλβαδόρ), The Last outfit of the missing (τα τελευταία ρούχα των αγνοούμενων), El Faro.
Fred Ramos
Φωτογραφία ρούχων αγνοούμενου. Το τρίγωνο χωρών της κεντρικής Αμερικής, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ, είναι μία από τις πιο βίαιες περιοχές του κόσμου. Σε πολλές περιπτώσεις τα ρούχα που βρίσκονται είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστούν τα θύματα. Κεντρική Αμερική.

Νικητής General News, singles: Alessandro Penso (Ιταλία), Temporary Accommodation (προσωρινή στέγαση), OnOff Pictures.
Alessandro Penso
Προσωρινό κέντρο προσφύγων στην Σόφια της Βουλγαρίας, που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2013. Το κέντρο προσφέρει στέγαση σε 800 Σύριους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους 390 παιδιά. Η Βουλγαρία που έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά από την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια, αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα της με την Τουρκία. Η Βουλγαρία είναι τελείως ανέτοιμη να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. Βουλγαρία.

Νικητής General News, stories: Chris McGrath (Αυστραλία), Typhoon Haiyan (Τυφώνας Χαϊγιάν), Getty Images.
Chris McGrath
Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να παραλάβουν φαγητό σε ένα κέντρο στην πόλη Tacloban των Φιλιππίνων. Ο Τυφώνας Χαϊγιάν χτύπησε στις Φιλιππίνες στις 9 Νοεμβρίου. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που έχουν χτυπήσει σε στεριά, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους σε απομακρυσμένες περιοχές των Φιλιππίνων. Βοήθεια έφτασε από χώρες όλου του κόσμου. Παρόλα αυτά οι ζημιές στο αεροδρόμιο και τους δρόμους της Tacloban, έκαναν πολύ δύσκολο να φτάσει η βοήθεια στις περιοχές που επηρρεάστηκαν. Η ανησυχία μεγάλωσε λόγω των πτωμάτων που έμεναν στους δρόμους και της περιορισμένης πρόσβασης σε φαγητό, νερό και καταφύγια. Φιλιππίνες.

Νικητής Nature, singles: Bruno D’Amicis (Ιταλία), Fennec Fox, a species in danger (Αλεπού Fennec, ένα είδος σε κίνδυνο).
Bruno D'Amicis
Μία ενήλικη αλεπού Fennec, βρίσκεται σε παράνομη αιχμαλωσία σε μία στάνη προβάτων για ένα χρόνο. Έχει εμφανή σημάδια άγχους (τα αυτιά είναι χαμηλωμένα) και επιθετικότητας. Η γενική έλλειψη προστασίας καταστρέφει το ευαίσθητο περιβάλλον και οδηγεί σε κίνδυνο το είδος. Kebili Region, Τυνησία.

Νικητής Nature, stories: Steve Winter (Η.Π.Α.), Cougars (Πούμα), National Geographic.
Steve Winter
Ένα νεκρό πούμα, το οποίο σκοτώθηκε την τελευταία ημέρα της κυνηγετικής περιόδου, κρέμεται σε ένα ψυγείο στα γραφεία της South Dakota Game, Fish and Parks. Ο κυνηγός υποστήριξε ότι το ζώο σκότωνε άγριες γαλοπούλες στα χωράφια του.
Τα πούμα είναι από τα πιο διαδεδομένα και εύκολο να προσαρμοστούν θηλαστικά στο Δυτικό ημισφαίριο. Μπορείς να τα βρεις από την Χιλή μέχρι τον Καναδά. Πολλά εμφανίζονται κοντά σε πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων στο Λος Άντζελες και το Χόλιγουντ. Ο φόβος και η έλλειψη ενημέρωσης, τείνει να δικαιολογήσει τα εκατοντάδες πούμα που θανατώνονται κάθε χρόνο. Επιστήμονες στο Wyoming Teton National Forest τοποθετούν κολάρα με GPS και φωτογραφικές παγίδες για να μάθουν περισσότερα για την συμπεριφορά τους και να σηκώσουν το πέπλο μυστηρίου που υπάρχει πάνω τους. Η.Π.Α.

Νικητής Observed Portraits, singles: Markus Schreiber (Γερμανία), Farewell Mandela (Αντίο Μαντέλα), The Associated Press.
Markus Schreiber
Μία γυναίκα αντιδρά με απογοήτευση όταν έμαθε ότι η πρόσβαση στο φέρετρο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, διακόπηκε μετά την τρίτη ημέρα έκθεσης του, έξω από τα προεδρικό μέγαρο (Union Buildings), στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

Νικητής Observed Portraits, stories: Carla Kogelman (Ολλανδία), Ich Bin Waldviertel.
Carla Kogelman
Σειρά πορτρέτων για δύο αδερφές, τις Hannah και Alena που ζουν στο Merkenbrechts της Αυστρίας. Αυστρία.

Νικητής Sports, singles: Emiliano Lasalvia (Αργεντινή), Polo Fall (πέσιμο στο πόλο), La Nacion.
Emiliano Lasalvia
Ο Pablo Mac Donough της ομάδας Dolfina, πέφτει από το άλογο του κατά το Argentine Polo Open του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Αργεντινή.

Νικητής Sports, stories: Jia Guorong (Κίνα), Competition on bars (ανταγωνισμός στις μπάρες), China News Service.
Jia Guorong
Κινέζοι αθλητές διαγωνίζονται για μετάλλια τον Σεπτέμβριο του 2013 σε Εθνικούς Αθλητικούς Αγώνες στην Shenyang της Κίνας. Κίνα.

Νικητής Spot News, singles: Philippe Lopez (Γαλλία), Typhoon Survivors (επιζώντες τυφώνα), Agence France-Presse.
Philippe Lopez
Επιζώντες του Τυφώνα Χαϊγιάν κάνουν θρησκευτική πομπή στην πόλη Tolosa, στο νησί Leyte. Ένας από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες που έχει καταγραφεί, ο Χαϊγιάν, άφησε 8000 νεκρούς και αγνοούμενους και πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγους μετά το χτύπημα του στις κεντρικές Φιλιππίνες. Φιλιππίνες.

Νικητής Spot News, stories: Goran Tomasevic (Σερβία), Rebels attack government checkpoint (επαναστάτες επιτίθενται σε κυβερνητικό σημείο ελέγχου), Reuters.
Goran Tomasevic
Σύριος επαναστάτης φωνάζει “Allahu Akbar” (ο θεός είναι μεγάλος), πριν επιτεθεί σε σημείο ελέγχου του Συριακού στρατού, λίγο μετά το θάνατο συμπολεμιστή του από ελεύθερο σκοπευτή στην συνοικία Ain Tarma της Δαμασκού.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2013, ομάδα Σύριων επαναστατών, που σχεδίαζαν επίθεση σε κυβερνητικές δυνάμεις, δέχονται τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην Δαμασκό της Συρίας. Αφού κατάφεραν να ανακτήσουν το σώμα του συμπολεμιστή τους που δέχτηκε πυρά στο στήθος (και αργότερα πέθανε), οι επαναστάτες επιτίθενται στο σημείο ελέγχου με ρουκετοβόλο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν με πυρά τανκ στους επαναστάτες. Οι επαναστάτες τελικά υποχώρησαν για να θρηνήσουν τον νεκρό σύντροφο τους. Συρία.

Νικητής Staged Portraits, singles: Brent Stirton (Νότιος Αφρική), Blind Indian Albino boys (τυφλά αλμπίνο παιδιά Ινδικής καταγωγής), Getty Images.
Brent Stirton
Ομάδα τυφλών αλμπίνο παιδιών φωτογραφημένα σε δωμάτιο σου σχολείου της ιεραποστολής Vivekananda για τυφλούς στης Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. Πρόκειται για ένα από τα πολύ λίγα σχολεία για τυφλούς στην Ινδία. Ινδία.

Νικητής Staged Portraits, stories: Danila Tkachenko (Ρωσία), Escape (απόδραση).
Danila Tkachenko
Άνθρωποι που αποφασίζουν να αποσυρθούν από την κοινωνία και να μείνουν μόνοι τους απομονωμένοι στην άγρια φύση. Ρωσία και Ουκρανία.

Μπορείτε να δείτε όλους τους διακριθέντες του διαγωνισμού World Press Photo of the Year 2014, εδώ.

Ακούστε τον κριτή Gary Knight να μιλάει για την φωτογραφία που κέρδισε τον διαγωνισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!