Τι ψηφίσατε για τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σε διαγωνισμούς;


Τι ψηφίσατε για τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σε διαγωνισμούς;

ΜΠΛΕ:Εξαρτάται από το πόση και τι είδους επεξεργασία έχουν δεχτεί! (47%, 54 Votes)
ΚΟΚΚΙΝΟ:Εννοείται! (33%, 38 Votes)
ΠΡΑΣΙΝΟ:Όχι φυσικά! (20%, 22 Votes)[/caption]

Η μάχη μεταξύ όσων πιστεύουν ότι οι επεξεργασμένες φωτογραφίες πρέπει να γίνονται αποδεκτές σε διαγωνισμούς και σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αποκλείονται θα συνεχίζεται πολύ μετά το κλείσιμο της δημοσκόπησης μας για τον μήνα Νοέμβριο.  Πρόκειται άλλωστε για μία διαμάχη που κρατάει από πολύ παλιά.  Σίγουρα έχετε ακούσει εκφράσεις του τύπου “η πραγματική φωτογραφία είναι αυτή που δημιουργεί το κλείστρο της μηχανής” ή “ο φωτογράφος είναι καλλιτέχνης και όρια στην τέχνη δεν υπάρχουν”.

Στην δημοσκόπηση μας στο PTTL, στην ερώτηση “Πρέπει οι φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία να αποκλείονται από τους διαγωνισμούς;“, οι αναγνώστες που επέλεξαν ΝΑΙ, χωρίς δεύτερη σκέψη, ήταν το 33% του συνόλου (38 ψήφοι), ενώ όσοι πιστεύουν ότι και οι επεξεργασμένες φωτογραφίες έχουν θέση στους διαγωνισμούς έφτασαν το 20% (22 ψήφοι).

Υπάρχουν βεβαίως και όσοι πιστεύουν ότι η επεξεργασία πρέπει να επιτρέπεται μέσα σε ορισμένα πλαίσια.  Μάλιστα αυτή η κατηγορία φωτογράφων αποτέλεσε και την πλειοψηφία των αναγνωστών του PTTL που συμμετείχε στην δημοσκόπηση Νοεμβρίου με ποσοστό περίπου 50% (47%, 54 ψήφοι).

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με τον διαγωνισμό Landscape Photographer of the Year 2012 και την αποπομπή του αρχικά επιλεγμένου νικητή, διότι οι φωτογραφίες του αποδείχτηκε ότι είχαν υποστεί επεξεργασία πέρα από τα όρια που όριζαν οι διοργανωτές, η δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχατε ήρθε να επιβεβαιώσει και το πιο λογικό κατ’ εμάς αποτέλεσμα.  Δηλαδή ότι όλα εξαρτώνται από το πόση και τι είδους επεξεργασία έχει δεχτεί μία φωτογραφία.  Ο αφορισμός της διαδικασίας της επεξεργασίας ή η ανεξέλεγκτη εφαρμογή της δεν νομίζουμε ότι έχουν εφαρμογή στο πεδίο της σύγχρονης ψηφιακής φωτογραφίας.

Επίσης βασικό είναι ότι εφόσον κάποιος διαγωνισμός θέτει όρια στο θέμα της επεξεργασίας, το σωστό είναι να μην γίνεται προσπάθεια να τα ξεπεράσουμε χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί.  Οι περισσότεροι διαγωνισμοί επιτρέπουν συνήθως επεξεργασία που δεν χαλκεύει το τελικό αποτέλεσμα και δεν παραποιεί την εικόνα που αρχικά αντίκρισε ο φωτογράφος.

Σύντομα ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε ένα μίνι φωτογραφικό διαγωνισμό, αλλά επειδή θέλουμε σαν φωτογράφοι να κάνουμε κάτι άρτιο, δεν θα βιαστούμε.

Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!