Αυτά είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ για την κάμερα σας!


Αυτά είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ για την κάμερα σας!

Είστε έτοιμοι λοιπόν να αγοράσετε την πρώτη σας DSLR/mirrorless κάμερα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα αξεσουάρ, που θα πρέπει να προσθέσετε στη μηχανή σας, ώστε να μπορέσετε να την αξιοποιήσετε καλύτερα για να δημιουργήσετε τις υπέροχες φωτογραφίες που πάντα θέλατε.

Μην φοβάστε δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσετε όλα μαζί και ούτε πρέπει να τα έχετε όλα στην τσάντα σας από την πρώτη ημέρα. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε ένα αξεσουάρ της λίστας έχει το σκοπό του και θα σας βοηθήσει πραγματικά.

1. Κάρτα μνήμης

sd memory card

Η κάρτα μνήμης είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που πρέπει να αγοράσετε αμέσως και ίσως την ίδια στιγμή που θα πάρετε τη μηχανή σας.

Οι DSLRs/mirrorless δεν έχουν εσωτερική μνήμη και έτσι χωρίς κάρτα μνήμης δεν θα μπορέσετε να βγάλετε φωτογραφίες.

Όλες οι DSLRs/mirrorless της ερασιτεχνικής κατηγορίας, δέχονται κάρτες μνήμης SD (Secure Digital) ή microSD (με ειδικό προσαρμογέα που παρέχεται με την κάρτα). Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής για να δείτε ποιες κάρτες μνήμης είναι συμβατές με τη μηχανή σας.

Οι κάρτες SD που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν την ένδειξη SDHC (Secure Digital High Capacity), δηλαδή κάρτες μνήμης με χωρητικότητα μέχρι 32GB ή SDXC (Secure Digital Εxtended Capacity), δηλαδή κάρτες μνήμης με χωρητικότητα 64GB και μεγαλύτερη.

Η χωρητικότητα της κάρτας που θα επιλέξετε εξαρτάται άμεσα από την ανάλυση της DSLR/mirrorless που θα αγοράσετε. Μία κάρτα μνήμης των 32 GB είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για μηχανές με ανάλυση μέχρι 20-24 megapixels.

Αν η ανάλυση της μηχανής σας είναι μεγαλύτερη, τότε καλύτερα να αγοράσετε κάρτα με ελάχιστη χωρητικότητα 64GB.

Πολλοί συνηθίζουν αντί να αγοράζουν μία μεγάλη κάρτα μνήμης, π.χ. αντί για 64GB, αγοράζουν δύο των 32GB, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση βλάβης της κάρτας.

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά προσωπική και ο κάθε ένας πράττει όπως νομίζει.

Θα πρέπει επίσης, κατά τη επιλογή της χωρητικότητας της κάρτας μνήμης που θα αγοράσετε, να λάβετε υπόψη σας και τη λήψη video. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τη DSLR/mirrorless σας για λήψη video θα πρέπει να πάρετε μία μεγάλη κάρτα.

Επίσης όλες οι DSLRs/mirrorless χρειάζονται κάρτες μνήμης με μεγάλη ταχύτητα για να μπορούν να καταγράψουν 4Κ video.

Οι συσκευασίες των καρτών μνήμης αναφέρουν αν η κάρτα είναι κατάλληλη για λήψη 4K video ή απλά για Full HD.

Τέλος σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε κάρτα μνήμης, κάποιας επώνυμης εταιρείας, όπως Sandisk, Lexar, Sony και η αγορά σας να γίνει από κάποιο φυσικό ή online φωτογραφικό κατάστημα.

Οι περισσότερες κάρτες μνήμης δίνουν εγγύηση από 10 χρόνια μέχρι lifetime και σε περίπτωση βλάβης μπορείτε να ζητήσετε την αντικατάσταση της από εκεί που την αγοράσατε.

Στην παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πολλές “μαϊμού” κάρτες μνήμης και θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ να μην την “πατήσετε”.

Τέλος μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται σωστά την κάρτα μνήμης σας. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο μας.

2. Προστατευτικό φίλτρο για τον φακό

filter

Στο κουτί της DSLR/mirrorless που θα αγοράσετε υπάρχει και ο φακός της μηχανής, τον οποίο θα κουμπώσετε στο σώμα της μηχανής και θα τον αφήσετε μόνιμα κουμπωμένο για να μην επιτρέψετε σκόνη να εισέλθει στη μηχανή και τον αισθητήρα.

Φυσικά ο φακός έχει το καπάκι που ασφαλίζει το εμπρός μέρος του για να μην γρατσουνιστεί κατά την τοποθέτηση της μηχανής στη τσάντα σας.

Τι γίνετε όμως με το εμπρός κρύσταλλο του φακού όταν χρησιμοποιείτε την μηχανή; Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης να πάθει ζημιά; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο και για να το αποφύγουμε θα πρέπει να αγοράσουμε ένα προστατευτικό φίλτρο και να το βάλουμε στο φακό μας.

Εάν παρατηρήσετε το εμπρός μέρος ενός φακού, μπορείτε να δείτε το ειδικό σπείρωμα στο οποίο κουμπώνουν, βιδωτά, τα διάφορα φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Για την προστασία του φακού μας θα χρειαστούμε ένα φίλτρο UV ή protector, το οποίο είναι στην ουσία ένα διαφανές κρύσταλλο. Όσο καλύτερης ποιότητας και όσο πιο λεπτό είναι αυτό το κρύσταλλο τόσο το καλύτερο, αφού αποφεύγουμε την μείωση της οξύτητας των φωτογραφιών ή την ύπαρξη αντανακλάσεων και άλλων παραμορφώσεων.

Προστατευτικά φίλτρα υπάρχουν πολλά, με τα πιο αξιόλογα να είναι των Manfrotto, NISI, Hoya και B&W, εταιρειών που εξειδικεύονται στα φίλτρα και που έχουν διάφορες ποιότητες για να επιλέξετε αυτό που αντέχει η τσέπη σας.

Συμβουλή: Nα αγοράζετε πάντα ένα προστατευτικό φίλτρο και να το βάζετε στον φακό σας, αμέσως μόλις τον αγοράσετε. Εκτός των άλλων ένας αγρατζούνιστος φακός, ο οποίος είχε πάντα φίλτρο, μπορεί να μεταπουληθεί πιο εύκολα.

3. Τσάντα μεταφοράς και αποθήκευσης

photo-bags

Σίγουρα έχετε στο σπίτι σας κάποια τσάντα που νομίζετε ότι κάνει για να κουβαλάτε τη μηχανή σας με ασφάλεια. Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι απίθανο, εκτός αν είχατε παλαιότερα κάποια φωτογραφική μηχανή και είχατε αγοράσει για εκείνη μία τσάντα μεταφοράς.

Οι φωτογραφικές τσάντες είναι κατασκευασμένες από πολύ καλό υλικό που είναι αδιάβροχο και προστατεύει αρκετά καλά το περιεχόμενο τους.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε: τσάντες πλάτης, τσάντες ώμου, slingshot τσάντες (τσάντες πλάτης με ένα ιμάντα).

Πέρα του προσωπικού σας γούστου, όσο αφορά το χρώμα και την εμφάνιση, διαλέξτε μία τσάντα που να δέχεται άνετα τον εξοπλισμό που έχετε στη διάθεση σας και φροντίστε να μπορεί να χωρέσει και τις μελλοντικές σας αγορές, όπως π.χ. ένα δεύτερο φακό.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέλα από εταιρείες όπως οι Peak Design, Lowepro, Manfrotto, National Geographic, Vanguard, Tenba, Think Tank.

4. Προστατευτική ζελατίνη/film ή τζαμάκι για την οθόνη

LCD protection film

Δεν υπάρχει ίσως χειρότερο πράγμα από μία γρατσουνισμένη οθόνη.

Αν και η λειτουργία της δεν επηρεάζεται, οι γρατσουνιές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, ειδικά όταν θέλουμε να δούμε τις φωτογραφίες και τα video μας.

Προστατέψετε την οθόνη σας λοιπόν με μία από τις κλασσικές προστατευτικές ζελατίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή τα πιο ακριβά αλλά με καλύτερη απόδοση στην θέαση της οθόνη, τζαμάκια από ειδικό κρύσταλλο.

Έτσι όταν η ειδική ζελατίνα ή το τζαμάκι γεμίσει γρατσουνιές δεν έχετε παρά να τα αλλάξατε. Άλλωστε το κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με την αλλαγή της οθόνης (το κόστος μπορεί να φτάσει τα 200-300 ευρώ).

5. Τριπόδι

tripod-in-use

Εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την φωτογραφία ένα από τα βασικά εξαρτήματα, που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, είναι ένα καλό τριπόδι .

Απαραίτητο για φωτογράφιση τοπίου (ειδικά την αυγή ή το ηλιοβασίλεμα), νυχτερινών λήψεων (φωτογράφιση του βραδινού ουρανού, Star Trails), HDR λήψεων, Time-Lapse, Light Trails (φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα φώτα των αυτοκινήτων σαν συνεχόμενες γραμμές), φωτογράφιση macro, λήψεων σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό, λήψη πορτραίτου, λήψη αυτό-πορτρέτου, ένα τρίποδο είναι ο καλύτερος σύντροφος του φωτογράφου.

Επιλέξτε ένα τριπόδι σε μέγεθος και με βάρος που δεν θα σας αποτρέπει από το να το δένετε στην τσάντα σας και να το έχετε πάντα μαζί σας.

Προσέξτε το τριπόδι που θα πάρετε να μπορεί να σηκώσει το βάρος της μηχανής, με τον φακό που χρησιμοποιείτε και να μπορεί να φτάσει περίπου στο ύψος των ματιών σας (κανονικά η μεσαία κολόνα θα πρέπει να σηκώνεται μόνο σαν λύση ανάγκης, αφού η σταθερότητα της είναι συνήθως μειωμένη).

Μπορείτε επίσης να διαλέξετε κάποιο mini τριπόδι, το οποίο είναι πιο φορητό, αλλά με τον περιορισμό ότι πρέπει να βρείτε το κατάλληλο σημείο για να το τοποθετήσετε.

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν τριπόδια με κεφαλές κατάλληλες για λήψη φωτογραφιών και άλλα με κεφαλές κατάλληλες για λήψη video ή κεφαλές που κάνουν και για τα δύο. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει ανάλογα με τη χρήση για την οποία την θέλετε.

Μπορείτε να επιλέξετε από τα τριπόδια των 3LeggedThing, Manfrotto, Joby.

Διαβάστε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε ένα τριπόδι.

6. Τηλεχειριστήριο

remote control

Γνωστό και ως ντεκλανσέρ, είναι απαραίτητο για λήψεις μακράς έκθεσης με τρίποδο, κατά τις οποίες δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κραδασμό με το πάτημα του κουμπιού λήψης.

Το τηλεχειριστήριο επιτρέπει την απομακρυσμένη ενεργοποίηση του κλείστρου της μηχανής και διατίθεται σε ενσύρματη και ασύρματη έκδοση. Μερικά ντεκλανσέρ έχουν επίσης την δυνατότητα ρυθμίσεων για τη λήψη time-lapse.

Επίσης είναι απαραίτητο για τη λήψη αυτό-πορτρέτων.

Εκτός τον αυθεντικών τηλεχειριστηρίων για τη DSLR/mirrorless σας, υπάρχουν και αρκετοί τρίτοι κατασκευαστές (όπως π.χ. η Aputure και η Kaiser) που διαθέτουν τα δικά τους τηλεχειριστήρια, σε καλύτερη τιμή και με περισσότερες ρυθμίσεις.

Συμβουλή: Μέχρι να αποκτήσετε το τηλεχειριστήριο σας, για να αποφύγετε τον κραδασμό από το πάτημα του κουμπιού λήψης χρησιμοποιήστε το χρονοδιακόπτη της μηχανής σας.

Εναλλακτικά αν έχετε μία κάμερα με WiFi/Bluetooth χρησιμοποιήστε την ειδική εφαρμογή της εταιρείας για τις λήψεις σας, ώστε να αποφύγετε το κόστος αγοράς του τηλεχειριστηρίου.

7. Δεύτερη μπαταρία (ή και τρίτη)

DSLR battery

Επειδή δεν θέλετε να ταξιδέψετε σε ένα μακρινό μέρος και να μείνετε από μπαταρία, μία δεύτερη μπαταρία είναι πάντα μία καλή αγορά.

Μία μπαταρία λιθίου μπορεί να κρατήσει μέχρι και 500 με 600 λήψεις φωτογραφιών σε μία DSLR/mirrorless.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι mirrorless έχουν αρκετά μικρότερη αυτονομία με μία μπαταρία από τις DSLR, κάτι που σημαίνει ότι σε μία mirrorless ίσως χρειαστείτε 2 επιπλέον μπαταρίες.

Όσο αφορά τη λήψη video τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο για την αυτονομία της μπαταρίας. Οι κάμερες καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια κατά την λήψη video και ίσως ούτε καν δύο επιπλέον μπαταρίες σας καλύψουν.

Πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν εκτός από τις original μπαταρίες και μπαταρίες τρίτων κατασκευαστών, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Συμβουλή: Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τις μπαταρίες σας. Η μη χρήση τους τις καταστρέφει, οπότε φροντίστε μία φορά το μήνα να τις φορτίζετε και να να τις αποφορτίζετε.

8. Κιτ καθαρισμού

cleaning-kit

Η DSLR/mirrorless σας είναι αρκετά ανθεκτική αλλά χρειάζεται να την καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δαχτυλιές στον φακό, μπορεί να χαλάσουν τις φωτογραφίες σας, ενώ μία βρώμικη οθόνη είναι ενοχλητική.

Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα δεκάδες κιτ καθαρισμού που πωλούνται στο εμπόριο και περιέχουν από ένα ειδικό πανάκι καθαρισμού με το αντίστοιχο ειδικό υγρό καθαρισμού, μέχρι ειδικό blower και ειδικά πινέλα. Καλό είναι να έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας ένα ξεχωριστό πανάκι για τον καθαρισμό των φακών σας.

Εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα καθαρισμού DSLR/mirrorless και φακών είναι οι Visible Dust, Camgloss, Hama, Zeiss, Kaiser.

Συμβουλή: Αν βρεθείτε ποτέ κάπου και δεν έχετε το κιτ καθαρισμού μαζί σας ή το πανάκι σας, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το πανάκι καθαρισμού των γυαλιών ηλίου σας.

9. Πολωτικό φίλτρο

CPL filter

Το πολωτικό φίλτρο (CPL, circular polarizer) είναι ένα πολύ χρήσιμο φίλτρο, ειδικά για την χώρα μας, όπου έχουμε πάρα πολύ και σκληρό φως.

Απαραίτητο για φωτογραφίες και video όταν έχουμε πολύ φως, όπως το καλοκαίρι στα νησιά μας ή το χειμώνα στα χιονισμένα βουνά μας, μας επιτρέπει να έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, βγάζοντας φωτογραφίες με χρώματα που δεν είναι ξεθωριασμένα (αυξάνει τον κορεσμό των χρωμάτων).

Επίσης μειώνει τις αντανακλάσεις (π.χ. από την άμμο στις παραλίες ή από το χιόνι) και γενικά είναι το πιο σημαντικό φίλτρο για τη φωτογράφιση τοπίου. Είναι εξοπλισμένο με ειδικό δαχτυλίδι στο εμπρός μέρος του, το οποίο περιστρέφεται για να επιτύχουμε την πόλωση που θέλουμε.

Επιλέξτε να αγοράσετε πολωτικά φίλτρα των Manfrotto, NISI, Hoya και B&W.

Συμβουλή: Το πολωτικό φίλτρο λειτουργεί καλύτερα όταν φωτογραφίζουμε σε 90 μοίρες γωνία με τον ήλιο. Μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν ο ήλιος είναι από πάνω μας ή πίσω μας και κοντά στον ορίζοντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

59 σχόλια

  • #
    1

    makria apo ta UV oso kala kai na nai koboun polu apo thn o3uthta!!!

  • #
    1

    Νομίζω ότι αν το UV είναι καλής ποιότητας, δεν κόβει τόσο πολύ ώστε να διακινδυνεύεις τον φακό σου. Ειδικά αν μιλάμε για ακριβό φακό.

  • #
    1

    Τα Hoya HD πχ είναι φοβερά UV φίλτρα που τίποτα κακό δεν κάνουν. Υπάρχουν άπειρα reviews στο νετ για το ποιά είναι καλά και ποιά δεν κάνουν. Ψάξου.

  • #
    1

    http://photographylife.com/filters-affect-resolution-lenses?fb_source=pubv1

    ενα φτηνο φιλτρο μπορει να κοβει εως κ 10% απο την οξυτητα!!!!

  • #
    1

    ολα τα UV κοβουν οξυτητα!ακομα και τα ακριβα που λεει ο Δημητρης!το θεμα ειναι οτι αξιζει να θυσιασουμε ενα μικρο μερος της οξυτητας με ενα ακριβο φιλτρο για την προστασια ενος φακου που θα ειναι παντα στην συλλογη μας!

  • #
    1

    βαλτε ενα cpl που κατι και κατι χρησιμο τουλαχιστον!

  • #
    1

    για εγγραφη full hd τι καρτα μνημης να παρω 16GB για να μην μου κανει γραμμες το βιντεο? Μου εχουν πει για >50ΜΒ/s αλλα δεν ξερω

  • #
    1

    ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ενός φίλτρου UV κι ενός φίλτρου Protector ?

  • #
    1

    Έχω αγοράσει την Nikon d5300 αλλά η μπαταρία δεν κρατά πολλή ωρα για video. Γνωρίζετε αν υπαρχει ΠΑΟ για την μηχανή με δυο μπαταριες?

  • #
    1

    κάρτα μνήμης με το νούμερο 1 είναι η χειρότερη ή με το 10;

  • #
    1

    Το πολωτικό φίλτρο μειώνει και τις αντανακλάσεις από νερό και τζάμι;

  • #
    1

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ !! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΩΤΙΚΟ ΦΑΚΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΗΝ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ !

    • #
      1
      ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καγιαννάκης Μιχάλης | 19 Νοεμβρίου 2015 στις 11:12

      καλημερα! θα ελεγα Β+W, Marumi, Αν ο φακος ειναι wide τοτε παρτε ενα slim της Β+W η Marumi

      Οσω γiα uv. ειναι αυτη η δουλεια του φιλτρου..οτι λεει ειναι…και οχι προστασια του φακου απο πεσιμο, γρατζουνιες. Για προστασια ιδανικο ειναι το παρασολειγ

  • #
    1

    Ποιους φακους προτεινετε για την d5300?

    • #
      1

      Οι φακοί που θα πάρεις έχουν σχέση με το τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις, η καλύτερη λύση είναι να επισκεφτείς ένα φωτογραφικό κατάστημα και να συζητήσεις εκεί τι σου αρέσει και τι υπάρχει για να αγοράσεις.

  • #
    1

    Καλη χρονια μια ερωτιση εχω η Samsung nx30 ειναι μια DSLR η καποια αλλη κατιγορια

  • #
    1

    Καλησπέρα…εχω την sony cybershot hx300 και ψαχνω ένα φιλτρο για το φακο μονο και μονο για προστασια από γρατζουνιες σε πρωτη φαση..γνωρίζετε καποιο συγκεκριμενο;;

  • #
    1

    Για την οθόνη στην d750 που εχω , εχω βαλει αντί για μεμβράνη προστασίας που κανει φουσκάλες tempered glass τζαμι προστασίας

  • #
    1

    Το πολωτικό φίλτρο μπορούμε να το έχουμε μόνιμα στο φακό η ειναι ια κάποιες φωτογραφίσεις?

  • #
    1

    δλδ εγώ για να καταλάβω (επειδή και γω νέος), μόλις πήρα την Sony SLT-A58, για να προστατέψω τον φακό μου θα πάω να πάρω ένα φίλτρο UV, που θα το έχω μόνιμα κουμπωμένο πάνω της, και εάν θέλω να βγάλω φωτογραφίες και να αποτρέψω τον ήλιο τότε θα βάλω το κυκλικής πόλωσης? Επίσης βλέπω ότι τα UV με τα Protector έχουν μια διαφορά στην τιμή. Οπότε τι μου προτείνεται να πάρω από την αρχή? UV ή protector?

  • #
    1

    Γεια σας, έχω πάρει για ξεκίνημα την nikond3300 . Η κάρτα μνήμης που έχω είναι sandisk ultra 40mb/sec C10 SDHC.Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι σε μεγάλους χρόνους έκθεσης καθυστερεί να εγγράψει στην κάρτα (περίπου όσα δεύτερα διαρκεί η λήψη άλλο τόσο κάνει να γράψει).
    Το δεύτερο ότι κατά την εγγραφή βίντεο (1080) περίπου 7 λεπτά νυχτερινής εκδήλωσης περίμενα πάνω από 15 λεπτά να εγγράψει και στο τέλος έβγαλα την μπαταρία γιατί έδειχνε να έχει κολλήσει. Το βίντεο δε γράφτηκε ποτέ φυσικά και ευτυχώς δεν έχασα άλλα δεδομένα. Πόσο ευθύνεται η κάρτα και πόσο η μηχανή;

    • #
      1

      Βασίλη είναι θέμα μηχανής και κάρτας. Τη κάρτα την πήρες από κατάστημα; Είναι original Sandisk (γιατί υπάρχουν και μαιμού που είναι ακριβώς ίδιες και πωλούνται σε ebay). Αν την πήρες από κατάστημα πάνε εκεί και ζήτα να δοκιμάσετε μία καινούργια κάρτα για να δεις αν το κάνει και με εκείνη. Αν το κάνει τότε απευθύνσου στην ελληνική αντιπροσωπεία της Nikon (Δαμκαλίδη) για να δουν την μηχανή και να σου πουν αν είναι φυσιολογικό. Έτσι όπως το περιγράφεις όμως φαίνεται για πρόβλημα της κάρτας.

      • #
        1

        ευχαριστώ για την απάντηση, ναι η κάρτα είναι από κατάστημα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της είναι επαρκή ώστε να πάρω μια ίδια ή να πάρω γρηγορότερη;

      • #
        1

        αν γράφει στη συσκευασία ότι κάνει για Full HD video τότε δεν έχεις θέμα, το θέμα είναι πρώτο να ελεγχτεί αν είναι προβληματική.

      • #
        1

        και πάλι ευχαριστώ!

  • #
    1

    Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κατάστημα με dslr φωτογραφικές μηχανές και με εξοπλισμό για αυτές στη θεσσαλονικη και αν επιτρέπεται σε ποια οδό; Πιστεύω σε μερικα καταστήματα η ενημέρωση απ τους πωλητές δεν θα ειναι τοσο αναλυτική και θα προτιμούσα να επιλέξω την dslr που θα αγοράσω καθώς και τον εξοπλισμό που θα χρειαστω αφού θα έχω ενημερωθεί πληρως για τη ποιότητα και τη χρήση κάθε εξαρτηματος. Ολα σας τα αρθρα βοηθανε πολυ ανθρώπους με μεράκι για τη φωτογραφία! Σας ευχαριστουμε!

    • #
      1

      Χριστίνα δεν έχουμε καμία σχέση με εμπόριο, είμαστε μόνο ενημερωτική ιστοσελίδα. Υπάρχουν φωτογραφικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη (αν και λίγα) με προσωπικό που είναι πολύ καταρτισμένο στη φωτογραφία. Μπορείς να κοιτάξεις και στον χορηγό του τελευταίου διαγωνισμού μας Ρεπέλλα Φωτογραφικά στην Αριστοτέλους.

  • #
    1

    Καλησπέρα παιδιά σκοπεύω να αγοράσω τι nikon d7200 με lans 18-140 Γύρω στα 1300 ευρο τι λέτε είναι καλή επιλογή σε αυτά τα λεφτά το συγκεκριμένο dslr ?

    • #
      1

      Xρησιμοποιώ την d7200 εδω και ενα χρόνο με φακό 16-80 f2,8 κι είμαι υπερ ευχαριστημενος.
      Με τον απλό φακό 18-105 η d7200 δίνει επίσης πολύ ευκρινείς φωτογραφίες
      Β.Κ

  • #
    1

    Σε ευχαριστω φιλε Β.Κ για τις πληροφοριες

  • #
    1

    Γεια σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω όσον αφορά τα προστατευτικά φίλτρα, αν θεωρείτε αξιόλογα αυτά της Polaroid.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • #
      1

      δεν τα έχω υπόψη μου Μαρία, αν είναι νέας γενιάς και είναι όντως της Polaroid τότε φαντάζομαι θα κάνουν. απλά δεν ξέω αν έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή με τις άλλες εταιρείες, οι οποίες συνήθως προσφέρουν και οικονομική σειρά φίλτρων

  • #
    1

    θελω να παρω ενα τριποδο για video μουσικα να το αφηνω σταθερα σε ενα μερος χωρις να αλαζω θεσεις δλδ. τι προτείνεις να ψαξω?
    αν παρω ενα φθηνο για φωτογραφικες θα εχω καποιες επιπτωσεις ?

    • #
      1

      Χρήστο αν θέλεις video θα πάρεις τριπόδι για video. Το φθηνό (κάτω από 40 ευρώ) ειδικά στο video μπορεί να σου κάνει κουνήματα και να μην έχει καλή λήψη. Πρόταση μου είναι, ανάλογα με τον εξοπλισμό σου, να δεις κάτι καλό.

  • #
    1

    Καλησπέρα σας !αγορασα προσφατα μια DSLR και ηθελα να σας ρωτησω που μπορω να προμηθευτω Προστατευτική ζελατίνη/film για την οθόνη καθώς επίσης και το προστατευτικο φιλτρο για το φακο .Και αν γνωριζετε ποσο περιπου κοστιζουν?Ευχαριστώ πολυ!!!

  • #
    1

    Ευχαριστώ πάρα πολυ για την άμεση απαντηση σας.Κ ακομα μια ερωτηση κατα τη μεταφορα της με την ειδικη τσάντα ο φακός πρέπει να αφαιρείται;

  • #
    1

    Καλησπέρα!

    Το πολωτικο φιλτρο θα ηταν απαραιτητο σε Σκανδιναβικες χωρες?

    Ευχαριστω,

    Γ.

  • #
    1

    Καλησπέρα και καλή Χρονιά!
    καθώς και καινούργια, θέλω να πάρω UV φίλτρο, αλλά έχω μπερδευτεί λίγο.
    τι διαφορά έχουν : HOYA UV(C) HMC FILTER – HOYA UV HMC FILTER – HOYA UV PRO1 DIGITAL FILTER – HOYA SUPER HMC UV , πέρα από την τιμή τους.
    Ευχαριστώ.

    • #
      1

      καλημέρα, χρόνια πολλά!
      η σειρά c είναι αν δεν κάνω λάθος η απλή οικονομική σειρά. Όσο πιο υψηλή τιμή τόσο καλύτερο το κρύσταλλο που σημαίνει τόσο λιγότερο επηρεάζει την φωτογραφία που βγάζουμε!

  • #
    1

    Γεια σας,εχω αγορασει ενα φιλτρο UV της hoya και δεν υπαρχει καποια αισθητη διαφορα στις φωτογραφιες οσο για τις ζελατινες οθονης αγορασα αυτες που προτεινε ο κυριος Βητος (camgloss) και ειναι εξαιρετικες δεν αφηνουν το παραμικρο σημαδι ή ενοχλητικες φουσκαλες στην οθονη και μπαινουν πανευκολα ..

  • #
    1

    καλησπερα, θα μπορουσατε μηπως να μου εξηγησετε ποτε και πως πρεπει να χρησιμοποιω το lens hood?

    • #
      1

      καλησπέρα, καλό είναι να το χρησιμοποιείται πάντα, καθώς προστατεύει τον φακό από χτυπήματα και αποτρέπει το φως να δημιουργεί εσωτερικές αντανακλάσεις στις φωτογραφίες. Για το πως θα πρέπει να δείτε το manual του φακου.

  • #
    1

    Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι για φίλτρο cpl, αλλά έχω δύο φακούς: έναν 18-55mm κι έναν 55-200mm. Γίνεται το ίδιο φιλτρο να μπορώ να το προσαρτήσω και στους δύο; Ή χρειάζεται ξεχωριστό για τον καθένα;

  • #
    1

    Καλησπέρα! Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε τα προγράμματα επεξεργασίας (photoshop, lightroom κ.λπ.) τι περισσότερο μπορεί να μου προσφέρει ένα πολωτικό φίλτρο στη φωτογραφία μου;

    • #
      1

      πρώτον είναι καλό να κάνουμε στην λήψη ότι μπορούμε για να αποφεύγουμε τις επεξεργασίες στον Η/Υ.
      δεύτερον το πολωτικό κάνει μεγάλη διαφορά στην λήψη και δεν μπορείς να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα από το photoshop.

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!