Φανατίζεσαι με την μάρκα της μηχανής σου; Δες γιατί είσαι λάθος!


Φανατίζεσαι με την μάρκα της μηχανής σου; Δες γιατί είσαι λάθος!

Εντάξει η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι κάποια στιγμή στην ζωή τους τρώνε “κόλλημα” με μία συγκεκριμένη μάρκα φωτογραφικών μηχανών.

Nikonάκηδες, Canonάκηδες, οπαδοί της Pentax ή της Olympus, υποστηρικτές της Fujifilm, της Sony. Μάλιστα υπάρχουν και οι ανάλογες ομάδες και club ή οι ανάλογες σελίδες για ανθρώπους που έχουν τέτοια κολλήματα, όπου οπαδοί μίας μάρκας συγκεντρώνονται για να εξυμνήσουν την νέα μηχανή της αγαπημένης τους μάρκας και να κοροϊδέψουν την αντίστοιχη μηχανή του ανταγωνιστή.

Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι λάθος να προτιμούμε μία συγκεκριμένη μάρκα φωτογραφικών μηχανών αρκεί να γνωρίζουμε για πιο λόγο το κάνουμε και να μην το πράττουμε από φανατισμό.

Επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εταιρείες φωτογραφικών είναι οργανισμοί με σκοπό το κέρδος και επιδιώκουν μέσω μάρκετινγκ το συναισθηματικό δέσιμο με τα προϊόντα τους. Εσείς πρέπει να θυμάστε ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες και να επιλέγετε πάντα το προϊόν που θα τις καλύψει χωρίς να επηρεάζεστε από συναισθηματισμούς.

Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί γιατί δεν πρέπει να ερωτεύεστε μία μάρκα φωτογραφικών μηχανών και να της ορκίζεστε αιώνια πίστη.

  1. Καταρχήν η τέλεια φωτογραφική μηχανή ΔΕΝ υπάρχει. Όλες οι μηχανές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.
  2. Ο φανατισμός με οτιδήποτε στην ζωή (θρησκεία, πολιτική, αθλητισμός) είναι απαράδεκτος για σκεπτόμενους ανθρώπους και τυφλώνει από το να μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα ως έχει. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να φανατιζόμαστε.
  3. Η μηχανή ή η εταιρεία που την κατασκευάζει δεν μπορεί να ανταποδώσει την αγάπη σας. Οπότε το να ορκίζεστε αιώνια αγάπη σε ένα άψυχο αντικείμενο ακούγεται τουλάχιστον χαζό.
  4. Καμία μάρκα δεν υπερέχει όλων των άλλων. Κάθε εταιρεία έχει κάποια πλεονεκτήματα απέναντι σε κάποια άλλη όσο αφορά την τεχνογνωσία που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερη σε γενικότερο πλαίσιο.
  5. Στόχος μίας εταιρείας είναι να σας πείσει ότι η δική της μηχανή είναι η καλύτερη επιλογή έναντι του ανταγωνισμού. Μην πιστεύετε τα λόγια τους. Μείνετε αποστασιοποιημένοι και χωρίς συναισθηματισμούς ερευνήστε ποια από όλες τις μηχανές της κατηγορίας στην οποία κοιτάτε είναι η καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες.
  6. Τα reviews μηχανών είναι μία από τις καλύτερες πηγές ενημέρωσης για τις δυνατότητες μίας μηχανής. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι τα reviews τα κάνουν άνθρωποι που έχουν πολλές φορές υποσυνείδητα υποκειμενικά κριτήρια. Επίσης μπορεί αυτός που σας παρουσιάζει ένα review να έχει διαφορετικές ανάγκες από εσάς και να βλέπει αν εξυπηρετούνται αυτές οι ανάγκες και όχι κάτι που ίσως εσείς θεωρείτε σημαντικό.
    Διαβάστε reviews μιας μηχανής από διαφορετικές πηγές ώστε να συγκεντρώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και αν μπορείτε βρείτε ένα τρόπο έστω και για λίγο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιήσετε την μηχανή που σας ενδιαφέρει ώστε να δείτε από μόνοι σας αν σας ταιριάζει.
  7. Όταν έχετε ήδη κάνει την επιλογή σας, μην “ευλογείτε τα γένια σας” και μην κατακεραυνώνεται τις μηχανές του ανταγωνισμού. Μάθετε όπως βρίσκετε τα πλεονεκτήματα της μάρκας που χρησιμοποιείτε να παραδέχεστε και τα μειονεκτήματα της και να κάνετε και το ίδιο για τις μηχανές άλλων εταιρειών (από την άλλη μην βιάζεστε να “βγάλετε” άχρηστη μία μηχανή που έχετε στα χέρια σας επειδή κάτι σας ενοχλεί ή νομίζετε ότι σας ενοχλεί επειδή σας το είπανε ή το διαβάσατε).
  8. Αν βλέπετε ότι η νέα μηχανή μίας άλλης εταιρείας καλύπτει τις ανάγκες καλύτερα μην διστάσετε να αλλάξετε σύστημα (εκτός αν οικονομικά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο). Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς για προδοσία ούτε θα σας στήσουν στα πέντε μέτρα προς εκτέλεση. Αντίθετα το να μάθετε να δουλεύετε μηχανές διαφορετικών εταιρειών στην φωτογραφική σας ζωή μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να έχει.
  9. Μην ξοδεύετε ενέργεια μαλώνοντας με άλλους φωτογράφους για το ποια μάρκα είναι καλύτερη. Κανείς δεν θα πείσει κανέναν και επιπλέον δεν πρόκειται ποτέ η εταιρεία που υπερασπίζεστε να έρθει να σας πει ευχαριστώ. Αντίθετα χρησιμοποιήστε τον χρόνο αυτό για να κάνετε κάτι πιο δημιουργικό, όπως ας πούμε να “βγάλετε μερικές φωτογραφίες“.
  10. Τέλος να θυμάστε πάντα ότι μία μηχανή ή ένας φακός είναι απλά ένα εργαλείο, το μέσο για να δημιουργήσετε φωτογραφίες. Επικεντρωθείτε περισσότερο στο να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας (αν δεν ξέρετε γιατί δεν βελτιώνονται διαβάστε εδώ) και μην ξοδεύετε άπειρες ώρες με το να ασχολείστε με τον εξοπλισμό σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

pttl.gr pttlgr articles
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

18 σχόλια

  • #
    1

    Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο σας
    Το βιντεάκι όμως… κακόγουστο!

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δημήτρης Δημητριάδης | 29 Μαΐου 2014 στις 11:38

    Εξαιρετικό. Μάλλον πρέπει να το αναρτήσετε σαν πρώτη σελίδα να το διαβάζουν όλοι.

  • #
    1

    πόσο δίκιο έχεις…
    στη φωτογραφία δε μου έχει τύχει να γνωρίσω τόσο πολύ κόσμο που να φανατίζεται με φωτογραφικές μηχανές.
    στα κινητά τηλέφωνα κ υπολογιστές να δείτε τι γίνεται! μπαίνουν στα φορουμ κ σε σχόλια άρθρων κ βρίζονται ανελέητα.

  • #
    1

    Καλά τα λες. Ζήτω η Olympus!!!

  • #
    1

    έλα όμως που οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη τα ψευτοδιλήματα και την ψευδαίσθηση της επιλογής.
    το βίντεο είναι τέλειο.

  • #
    1

    Πολυ ενδιαφερων & χρησιμες οι συμβουλες σας , σας ευχαριστουμε….συνεχιστε ετσι..!!

  • #
    1

    Γεια σας. Έχω καταρχήν μεγάλη αγάπη από μικρός για τις φωτογραφικές μηχανές-φωτογραφίες και πιστεύω πως βγάζω πολύ καλές ερασιτεχνικές και πως αν υπάρχει ταλέντο σε αυτόν τον τομέα μάλλον κάτι λίγο έστω διαθέτω,….Από την άλλη βέβαια αναγνωρίζω πως για να προχωρήσεις σε κάτι πιο δημιουργικό-καλιτεχνικό πρέπει να κάνεις τα σεμινάριά σου, κάτι που θα ήθελα να το κάνω κάποια στιγμή. Στο θέμα μας όμως, επειδή είμαι αρκετά γκατζετάκιας, κατέληξα να έχω 3 διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές. Καταρχήν έχω ένα εμμονικό συνήθειο πάνω σε κάθε τι τεχνολογικό και γενικότερα….όταν είναι να αγοράσω κάτι να το ψάχνω και να το μαθαίνω μέχρι αηδίας. Γνωρίζω από πριν σχεδόν κάθε ελλάτωμα(από reviews κυρίως) και προτέρημα αν και η ίδια η χρήση τους είναι ο τελικός κριτής…Είχα κόλλημα αρχικά λοιπόν με την NIKON, όχι για ιδιαίτερο λόγο αλλά μου άρεσε όπως και μου αρέσει πολύ ακόμη ο σχεδιασμός-εμφάνιση της εταιρίας αυτής. Η πρώτη μου μηχανή λοιπόν ήταν Nikon. Έπειτα όμως για να μην πολυλογώ άλλο, κατέληξα να έχω compact Canon , DSLR SONY και αδιάβροχη προσφάτως Fujifilm από τις οποίες μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένος για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία…Μάλιστα πριν από κάθε μου επιλογή, στις συγκρίσεις που κάνω, σχεδόν ποτέ αυτό που επιλέγω δεν είναι σε όλα του τα χαρακτηριστικά καλύτερο από αυτό που απέρριψα. Τα βάζεις κάτω, κοιτάς τί ζητάς εσύ περισσότερο να έχει(πχ διάρκεια μπαταρίας, ανάλυση, design, τιμή κτλ…)και επιλέγεις ανάλογα…

  • #
    1

    Κανον Νίκον ειναι οι καλύτερες γι αυτο και ακριβότερες εξού ότι πληρώνεις παίρνεις .

  • #
    1

    Φίλε βαιο σε γνώρισα από το Techblog.gr και σε πάω είσαι ωραίος τύπος και εδώ στο κείμενο που έχεις γράψει τα λες πολύ σωστά αλά μόνο και μόνο που η πρώτη εταιρεία που αναφέρεις είναι η μεγάλη νικον για μένα αυτό λέει πολλά και θα μπορούσα να πω ότι και εσύ στην συλλογή σου καμία Νίκον θα έχεις σαν την καλύτερη σου δεν είμαι από αυτούς που φανατιζοντε αλά προτιμώ Νίκον η Sony για τους δικούς μου λόγους.

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μίρκος Μερκουριάν | 27 Μαρτίου 2016 στις 21:29

    Μολονότι έχω πει πως θέλω να με κατεβάσουν στον τάφο με τη Nikon FM2 μου σαν… κτέρισμα, αναγνωρίζω την ορθότητα του άρθρου.

  • #
    1

    Πολυ καλο αρθρο και ειδικα η τελευταια συμβουλη ;)

  • #
    1
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γρηγόρης Τσελεπίδης | 7 Ιουνίου 2016 στις 9:55

    πολύ σοφό άρθρο. Όταν χρειάζεται να κάνω κάποια φωτογράφιση, ουσιαστικά χρησιμοποιώ έναν καλό αισθητήρα, ένα καλό φακό και μια απλή λειτουργία. Όλα αυτα σε ένα μαύρο κούφιο σχεδόν μαύρο, φτηνό κουτι. Το αποτέλεσμα σούπερ..

  • #
    1

    Όπως μαθει κανεις με την φωτογραφικη που αρχιζει. Προσωπικα το περασμα που εκανα από NIKON σε CANON δεν ηταν αυτό που περιμενα και ξαναγυρισα στην NIKON. Επισης διατηρω πολύ θετικες αποψεις για την SONY. Σε κομπακτ συστημα εχω δοκιμασει NIKON CANON OLYMPUS SONY με τις δυο τελευταίες να κερδιζουν την καρδια μου.

  • #
    1

    Έχω πάρει πολλές φωτογραφικές μηχανές. Κύριος Nikon και κάποια στιγμή και CANON. Πάντα όμως στην κατηγορία entry level Ή εισαγωγικές μηχανές όπως λέγεται στην Ελλάδα. Αν και 24MP και απίστευτες δυνατότητες δεν ξέρω πόσο εισαγωγικές είναι. Έχω δοκιμάσει και SLT SONY. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχω πάθος με τις mirrorless. Έτσι δοκίμασα αρχικά την Nikon1 J5 και τώρα βρίσκομαι σε olympus pen.

  • #
    1

    Πολυ καλο αρθρο κ πολυ πετυχημενο το βιντεο..Οσον αφορα της nikon k canon ειναι καθαρα θεμα marketing k διαφημισης..καποιος χρηστης που διαβασα τα σχολιο του κ ειδικα για τις nikon κ τις canon του οτι πληρωνεις παιρνεις κ οτι ειναι η καλυτερες ας του θυμισω οτι με καποια μοντελα nikon υπηρχε προβλημα με το κλειστρο..οποτε δεν ισχυει αυτο που λενε..Για μενα την μηχανη την επιλεγεις βαση της δικης σου αναγκης κ οχι επειδη μεσα απο το marketing κ τους πωλητες σου πασαρουν κατι …Οσον αφορα παλι τις μεγαλες εταιριες για μενα εχουν επικρατησει επειδη οι περισοτεροι χρηστες κ ειδικα επαγγελματιες ειχαν καποιους καλους φακους οποτε να ξαναχτιζεις ενα συστημα απο την αρχη ειναι δυσκολο οικονομικα..οποτε κρατας τους φακους κ αλλαζεις σωμα..το ποια ειναι η καλυτερη νομιζω οπως ειπες κ εσυ δεν υπαρχει ακομα…ισως ηταν το φιλμ που ακομα δεν νομιζω οτι το εχουν φτασει οι ψηφιακες μηχανες..Οι περισοτεροι λενε η καλυτερη μηχανη ειναι αυτη που καθεται σωστα στο χερι σου…τυχαιο?

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Subscribe to our newsletter!